Groene Moslims staken op Hemelvaartsdag te voet de zee over om geld in te zamelen voor het goede doel. Hier een fotoverslag van een inspirerende en vooral gezellige dag.
Het zal je vast niet ontgaan zijn: vorige week trok een groep van dertig ‘groene moslims’ uit het hele land richting het hoge noorden, naar Schiermonnikoog. Zij hadden zin om lopend de zee over te steken. Het doel? Aandacht en steun vragen voor een landelijke moslimconsumenten-vereniging. En natuurlijk genieten.
Groene Moslims steunt dit initiatief in de overtuiging dat de consument de sleutel in handen heeft om de wereld duurzamer te helpen maken of, met een koranische term, om de balans (de mizaan) te helpen herstellen. Een goed geïnformeerde en betrokken moslimconsument, die zich zowel bewust is van de ethische leerstellingen in de islam als van de veelal onethische praktijken in de markt, leidt tot een meer verantwoorde consumptiehouding. Het gevolg is een positievere ontwikkeling op ecologisch en sociaal vlak.
Fotoverslag
Goed, dat is het idee. Maar wat hebben de deelnemers nou daarvan meegekregen? En wat vonden ze van de tocht?
De organisatie had een enigszins alternatieve publiciteitscampagne gevoerd, door vooral te benadrukken hoe zwaar de tocht wel niet zou zijn. De uitdaging was: hoe krijgen we met het oog op het gestelde doel een stel doorzetters bij elkaar? De enthousiaste mensen, die zich niet door een beetje tegenwind laten ontmoedigen? Dat hebben we nodig!
Fevziye was er bijna in getrapt:
“‘Er is een plek waar hemel en aarde het toneel delen’. Met deze beschrijving in mijn achterhoofd besloot ik de laatste nacht voor de Waddenloop toch deel te nemen aan deze activiteit van de Groene Moslims.
Hoe vaak zou deze gelegenheid zich nou nog voordoen? Ik ben blij geen gehoor te hebben gegeven aan enigszins ontmoedigende reacties als ‘je moet wel een zeer goede conditie hebben’ of ‘misschien wordt het wel zwemmen en niet lopen’. De uitdaging kon beginnen!”
Mensen die niet mee konden wisten toch aanwezig te zijn door het meegeven van … een heerlijke taart!
Met een verreikende stem die de uitgestrektheid van de Wadden evenaart reciteerde Yusuf verzen voor ons. Deze verzen vertellen hoe in de schepping van de hemelen en de aarde tekenen voor ons zijn. De klei, onze verschillende talen en kleuren, de liefde voor elkaar, water en bliksem, in dit alles zijn tekenen (ayat) voor ons. We luisterden naar de ayat (Koranverzen) en we zagen de ayat (tekenen). (koran 30: 20-25)
Natuurlijk, het beste proviand is taqwa. De innerlijke mens moet je ook niet verwaarlozen, moet onze imam gedacht hebben.
Het beroemde stokbrood viel ook Nejla op:
“Een van de broeders had een klein stokbrood meegenomen als lunch. Hiervan hebben meerdere personen genoten tot op de terugreis op de boot!”
Er kwam werkelijk geen einde aan dat brood. Een wonderbaarlijke spijziging? Op Hemelvaartsdag? Tijdens het te voet oversteken van de zee? Hmmm
Alia: “… het enthousiasme van de deelnemers, vrolijkheid, respect en hart voor de zaak … ”. Nou, dat was wel nodig op momenten als deze.
Abdelaziz:
“De gids vertelt het verhaal van de Japanse oester die terechtkomt in de Wadden. Biologen schreeuwen moord en brand. Een natuurramp, zeggen ze. Met de tijd ontstaat er echter een wonderlijke samenwerking tussen de lokale schelpdieren, die kwetsbaar zijn, en de Japanse oesters die groot en vlijmscherp zijn. De schelpdieren zoeken bescherming bij de Japanse oesters tegen de vogels.
Ik ben geneigd te concluderen dat er wijze mechanismen in de natuur zijn gecreëerd die ervoor zorgen dat de balans hersteld wordt. Dat het verhaal van de oesters een metafoor is voor mijn eigen aanwezigheid in deze omgeving: de balans nu verstoord, maar met de tijd…
Maar nee, langzaamaan begin ik te begrijpen dat het veel meer is, dat het niet te bevatten is binnen mijn kleine denkraampje.”
Naci:
“Er onstaat liefde voor je lotgenoten, de broeders en zusters die wadlopen. Liefde voor de natuur. En door zikrullah te doen meer liefde voor Allah. We hebben uiteindelijk vier uur gelopen, maar het was alsof het vier minuten waren. Maar ook alsof het vier dagen waren, als je kijkt met hoeveel mensen je hebt gesproken.”
En gids, hoe deden wij het in vergelijking met andere groepen die jullie hebben?
“Nou, de snelste waren jullie niet; jullie hadden elkaar zoveel te vertellen. Maar in de categorie ‘leukste groep’, winnen jullie met stip.”
Genieten was voor deze groene moslims geen enkel probleem. Hoe zit het met ons andere doel?
Alia:
“Ik doe veel mee aan inzamelingsacties voor goede doelen, meestal zijn dat doelen in het buitenland, daar waar het echt slecht gaat, waar hongersnood is, of een ramp is gebeurd, of een schrijnend geval in Nederland. Nu zamelde ik geld in voor een doel dat mijzelf straks ook ten goede komt… dat was een beetje raar, maar op de toekomst gericht heel goed.”
Insha’Allah leidt het tot iets structureels.
Abdulaziz: ‘SubhanaLLah’. Pieter: ‘Onvergetelijk’.
Hoe verder?
Terwijl wij aan het wadlopen waren op Hemelvaartsdag, werd het onderstaande stuk gepubliceerd. Het is nagelaten door de recentelijk overleden schrijver van het boek Ecotopia, Ernest Callenbach. Hij benadrukt:
“Hope. Children exude hope, even under the most terrible conditions, and that must inspire us (…). Hopeful patients recover better. Hopeful test candidates score better. Hopeful builders construct better buildings. Hopeful parents produce secure and resilient children. In groups, an atmosphere of hope is essential to shared successful effort (…).
Mutual support. (…)in every way we can we need to help each other, and our children, learn to be cooperative rather than competitive; to be helpful rather than hurtful; to look out for the communities of which we are a part, and on which we ultimately depend.”
Hoop is iets dat wezenlijk is in de islam.
Wil je meer weten of bijdragen aan de moslimconsumentenvereniging? Stuur een e-mail naar: contact@demoslimconsumentenvereniging.nl
8 Reacties op "Verslag Waddentocht"
Dit moeten we dus zeker herhalen!
Ben er zeker van dat een aantal mensen na het lezen van dit verhaal en het zien van de foto`s spijt hebben dat ze niet zijn meegegaan.
Misschien een tip om voor nog een keer.
Het was een geweldige, mooie ervaring. Iets wat ik nooit zal vergeten!
En de deelnemers waren stuk voor stuk geweldige mensen, behulpzaam, etc.
Ik voelde me gezegend dat ik heb kunnen deelnemen aan deze tocht. Door te lopen door dat Waddengebied word je geconfronteerd met de natuur; hoe prachtig en wonderbaarlijk deze is. Tegelijkertijd word je weer herinnerd aan Allah subhana wa ta’ala en Zijn schepping. Tijdens zo’n tocht ga je ook denken over de vraag: moslim en milieu.
@Groene Moslims: het was een geslaagde activiteit. Insha Allah zullen in de toekomst nog meer mensen zich bewust worden van het milieu en de natuur en zich beseffen dat islamitische ethiek zich ook uitstrekt tot dit terrein.
Leuke tocht maar dat “groene moslim” gedoe is wel een beetje tuh…ik weer met mijn praatjes….ik weet niet of mensen bekend zijn met de term “green washing”…ja dat ja…straks krijgen we ook “fair moslims”…of “linkse moslims”…nee links nooit, wel liberaal en dan het liefste zo rechts mogelijk. Neocons dus en zonder het te beseffen ook nog…allemaal volgelingen van Bandar Bush… jullie kunnen doen wat jullie willen maar als iemand van jullie een halal met de hand geslachte kip wil eten dan moet hij het zelf doen, de rest van de “moslims” wil en zal alleen Braziliaanse vergasde en machinale massa gemoorde plofkippen eten…te arm en te makkelijk….noem de club maar “vegetarische moslims” en koop met het slachtfeest een pompoen in plaats van een schaap!!!…veel lichter op de maag en het geweten.
Mijn broeders en zusters hebben het heel mooi verwoord, het was inderdaad een onvergetelijke dag! MashaAllah, wat hebben wij genoten van de gesprekken en gelachen op de leukste ervaringen en natuurlijk meegeleefd in de minder leuke ervaringen.
Iedereen had een bijzondere eigenschap! Iedereen was zo bijzonder.
Allermooist van deze waddentocht vond ik, dat wij Allah swt gingen herinneren! De natuur was prachtig om te zien, ik was zo verbaasd over de evenredige verdeling van de grond. Het had zo’n bijzondere structuur, het was SubhanAllah prachtig om te zien!
Ik wil het bestuur en alle vrijwilligers van GroeneMoslims hartelijk danken voor inzet en liefde!
Moge Allah swt jullie belonen! Tot snel weer InshaAllah!
Dit was de kleine uitdaging. De grote uitdaging is de gemeenschap op een hoger plan helpen tillen. Word daarom lid van jouw vereniging en draag je steentje bij aan de toekomst die inshaLlah in jouw hand ligt. Bezoek:
http://www.demoslimconsumentenvereniging.nl/lidworden , en;
http://www.demoslimconsumentenvereniging.nl/steun-de-moslimconsumentenvereniging/ .
Prachtig verslag, met mooie foto’s, beste mensen!
Ik ben geen moslim en zal dat ook nooit worden.
Ik ben katholiek opgevoed, door prima ouders,
met een veel sterker geloof in God, dan ikzelf inmiddels nog heb.
Zij brachten mij dezelfde verwondering en hetzelfde enthousiasme bij
dat ook jullie blijken te voelen over heel de natuur:
zowel de levende als de ‘dode’ natuur.
Wat zij mij vooral bijbrachten en wat ik nog steeds het belangrijkste vind,
is de zo genoemde ‘gouden regel’, die je in allerlei vormen kunt vinden
in de ‘heilige boeken’ van vrijwel èlke religie:
“Doe anderen niet aan wat je zèlf verkeerd vindt”.
Of, positiever geformuleerd:
“Doe aan anderen wat je zèlf zo prettig vindt”.
Zie voor deze grondregel in vrijwel elke religie: http://www.virtuescience.com/golden-rule.html
Als slottekst in jullie verslag zag ik geschreven staan:
‘Hoop is iets dat wezenlijk is in de islam’.
Prima opmerking.
Al weet ik zeker dat ik nooit de islam zal omarmen als ‘mijn’ religie,
ben ik er – door omgang en praten met allerlei ‘soorten’ mensen –
van overtuigd geraakt dat hoop niet alleen wezenlijk is in èlke religie,
maar zelfs in elk mens, gelovige of niet.
Groet, liefs,
Jos.
Prachtig verslag, met mooie foto’s, goede mensen!
Ik ben geen moslim, geen moslima
en zal dat ook nooit worden.
Ik ben katholiek opgevoed, door prima ouders,
die een veel sterker geloof in God hadden
dan ikzelf inmiddels nog heb.
Maar zij brachten mij dezelfde verwondering en hetzelfde enthousiasme bij
dat ook jullie blijken te voelen over heel de ‘schepping’, heel de ‘natuur’:
zowel voor de levende als voor de ‘dode’ natuur.
Wat zij mij vooral bijbrachten
en wat ik nog steeds het belangrijkste vind,
is de zo genoemde ‘gouden regel’, die je in allerlei vormen kunt vinden
in de ‘Heilige boeken’ van vrijwel èlke religie:
“Doe anderen niet aan wat je zèlf verkeerd vindt”.
Of, positiever geformuleerd:
“Doe aan anderen wat je zèlf zo prettig vindt”.
Zie voor deze grondregel in vrijwel elke religie: http://www.virtuescience.com/golden-rule.html
Als slottekst in jullie verslag zag ik geschreven staan:
‘Hoop is iets dat wezenlijk is in de islam’.
Prima opmerking, moslims en moslimas.
Al weet ik – na jarenlange studies –
nu, op mijn 63ste,
heel zeker dat ik nooit de Islam zal gaan omarmen als ‘mijn’ religie,
ben ik er – door omgang en praten met allerlei ‘soorten’ mensen –
van overtuigd geraakt dat ‘hoop’ niet alleen wezenlijk is in èlke religie,
maar in elk mens, gelovige of niet.
Groet, liefs,
Jos.