Voorpagina Maatschappelijk

Zorg op de markt

Sinds de politiek een aantal jaren terug besloot om marktwerking in de zorg in te voeren, worden de gevolgen ervan steeds beter zichtbaar. De touwtjes werden uit de handen van de zorgverleners, o.a. artsen, apothekers, ziekenhuizen, thuiszorg (kortom mensen met verstand van gezondheid) gerukt en overgedragen aan de machtige zorgverzekeraar. En diezelfde zorgverzekeraar laat zich steeds duidelijker en dwingender gelden.

Bij de politiek gaat er dan nog geen belletje rinkelen, want die komen pas in actie als het echt misgaat. Onder de mom van ‘kostenbesparing’ worden allerlei maatregelen doorgevoerd, terwijl de kwaliteit van de zorg achteruit aan het hollen is.

– Niet meer de beste zorg voor de beste prijs, maar zoveel mogelijk zorg voor de laagste prijs.
– Geen samenwerking tussen zorgverleners, maar concurrentie tussen zorgverleners.
– Zorgverleners krijgen te maken met steeds meer administratie en dus minder tijd voor échte zorg.
– Hoe meer geld je hebt, hoe sneller je kan worden geholpen en hoe betere zorg je kan krijgen.

De directe gevolgen zijn al op verschillende plekken zichtbaar, zoals bijvoorbeeld in de thuiszorg, waarbij de bezuinigingen verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de hardwerkende medewerkers (ontslagen en slechtere arbeidsvoorwaarden) als de hulpvragende patiënten (geen of mindere zorg).

Ook dichter bij huis, bij mij in de apotheek, wordt de macht van de zorgverzekeraar steeds zichtbaarder en binnenkort helaas ook voor de patiënt. Hoewel de geneesmiddelkosten in Nederland tot de laagste van Europa behoren (en de kwaliteit tot de hoogste), willen de verzekerkaars er toch nog meer uit halen. Tegen beter weten in, want er is niet echt veel meer eruit te halen als de kosten al zo laag zijn, maar er kan wel veel schade aangericht worden, doordat kostenbesparing altijd zal leiden tot kwaliteitsdaling.

De patiënt is natuurlijk altijd de dupe hiervan. Het getouwtrek om de patiënt door zowel concurrerende verzekeraars als concurrerende zorgverleners is eigenlijk beschamend. Zorgverleners worden gedwongen rare fratsen uit te halen om binnen alle regelgevingen en bureaucratie ten eerste patiënten vast te houden of binnen te halen en ten tweede gewoon goede zorg te leveren. Daar bovenop staan dan de zorgverzekeraars die steeds meer de grenzen opzoeken en soms erover heen gaan.

Het hele sociale stelsel van Nederland staat hoog aangeschreven in de wereld en we mogen dankbaar zijn dat we hier leven en in moeilijke tijden altijd terug kunnen vallen op dit stelsel van goed onderwijs, goede gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen. Maar hoe trots kunnen we nog zijn als de kwaliteit ervan in het geding komt?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van