Voorpagina Algemeen

De Muur!

Wie kan niet spontaan – zachtjes – mee beginnen te zingen of op z’n minst mee te neuriën wanneer de volgende woorden klinken:

Oost-Berlijn, Unter den Linden
Er wandelen mensen langs vlaggen en vaandels
Waar Lenin en Marx nog steeds op ’n voetstuk staan
En iedereen werkt, hamers en sikkels……

Waarschijnlijk de meeste Nederlanders, althans zij die de jaren tachtig bewust hebben meegemaakt. Een Nederlands liedje als aanklacht tegen de muur, de absurditeit van het bestaan van die muur en daarmee gelijk een aanklacht tegen alle muren die mensen scheiden. Gelukkig zijn de Berlijnse muur en het IJzeren Gordijn verleden tijd, net zoals de Chinese muur, de muur van Hadrianus en vele andere muren en grensbarrières die door de geschiedenis heen werden bedacht en gebouwd om mensen binnen of buiten te houden. Wat er van die muren overgebleven is, doet nu dienst als monument en toeristische attractie.

Desondanks zijn er nog steeds mensen die geloven dat een muur of barrière de oplossing is voor hun “veiligheid” en “bescherming” tegen de ander, de vijand, de illegaal of wie dan ook. Nog steeds zijn er grenzen die “beschermd” worden door muren of barrières zoals tussen de VS en Mexico, de beide Korea’s, op Cyprus, de Westelijke Sahara en op vele andere plaatsen in de wereld. Een schijnbescherming want de geschiedenis bewijst dat alle muren uiteindelijk neergehaald worden en meestal door degenen tegen wie ze in eerste instantie gebouwd werden.

In Palestina waar alles geschiedenis is, denkt men geen boodschap te hebben aan de geschiedenis en is men bezig een meer dan 700 kilometer lange muur/barrière te bouwen als veiligheidsvoorziening. Althans, dat is de officiële lezing. Maar ook hier zal de muur/barrière even futiel blijken te zijn als de bovengenoemde voorbeelden. Want wanneer de sterkere zich verschuilt achter muren om zich te verdedigen tegen de zwakkere, dan is het lot van de sterkere in feite al bezegeld en is het slechts een kwestie van tijd voor dat de zwakkere de muur slecht.

De eerste stap op weg naar het slechten van die muur/barrière is hem belachelijk maken door het gebruik van humor, graffiti en kunst zoals de Britse kunstenaar Banksy hier doet of mensen zelf door een ander iets op de muur te laten schrijven. Hoe lang het ook duurt, de muur zal uiteindelijk verdwijnen en verleden tijd worden, net zoals de Berlijnse muur en het IJzeren Gordijn!

Bekijk meer van Banksy op zijn website.

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van