Voorpagina Politiek

Benazir Bhutto vermoord

Samen met mijn ouders keek ik nog even naar de Pakistaanse zender waar Benazir Bhutto een campagnebijeenkomst hield. "Als er nu maar niets gebeurt", was de gedachte die het eerste in mij opkwam. Een uur later was het Breaking News: oppositieleider Benazir was vermoord.

Dat er een aanslag gepleegd zou worden voor de verkiezingen van begin januari kon iedereen verwachten. Dat het toch is gebeurd en dat Benazir vermoord is, is schokkend.

18 oktober 2007 keerde zij terug naar Pakistan (nadat zij in 1999 uit Pakistan vluchtte). In Karachi werd zij feestelijk ontvangen door vele aanhangers. Uiteindelijk kwamen 136 mensen om het leven door twee bomaanslagen. Vandaag 27 december is zij neergeschoten en de dader heeft zichzelf opgeblazen, 20 doden (+ Benazir Bhutto). Tot Hem behoren wij en naar Hem keren wij terug. Moge Allah (swt) haar en haar familie bijstaan in deze moeilijke tijden.

Ik had weinig met Benazir. Bij haar laatste publieke optreden vandaag, voor zij werd vermoord, was ze het publiek vol inspiratie aan het toespreken. Ze had een wat schore stem maar liet zich er niet door belemmeren. Voor sommigen zou ze overkomen als een verlichter of strijder voor mensenrechten en vrijheid, maar om de een of andere reden kwam dat niet over op mij.

Ik ben nooit fan geweest van de Pakistaanse politiek. Niet van de partijen noch van de politici. Alle campagnepraatjes lijken op elkaar en zijn een waterval van loze beloftes en verwijten naar andere partijen. Daarom waren de verkiezingen voor mij niet meer dan een mogelijke machtverschuiving van de ene groep politici naar de andere. Mij gaat het er uiteindelijk om wat je gedaan hebt voor het volk.

Na vandaag lijkt het alsof er weer een beetje hoop voor dat land is gestorven. Al ben ik geen fan van Bhutto, vandaag is wederom een zwarte dag in de geschiedenis van Pakistan. Haar kan veel verweten worden (en terecht): o.a. corruptie en wanbeleid. Maar in een land als Pakistan is het altijd goed om verzet in de politiek te hebben, en vandaag is in Pakistan waarschijnlijk het boegbeeld ervan vermoord.

Zo graag gun ik de Pakistanen daar eindelijk stabiliteit, rust en vooruitzicht. Het lijkt alsof ze dat niet gegund is, nog niet…