Voorpagina Opmerkelijk

Kinderjournalistiek

Soms kom ik in de media dingen tegen waarvan ik denk: Doen ze dat nou expres om ons te pesten of zijn ze gewoon echt dom? Zo ook gister op TV Rijnmond, waarvan het niveau toch al dramatisch laag is.

Er was een nieuwsitem over de pamfletten die in een aantal steden verspreid zijn door de jongeren van Hizb-ut-Tahrir. Los van de inhoudelijke discussie daarover, verbaasde ik mij over de keuze van de betreffende journalist. Want hoe kom je erbij om over dit onderwerp juist kinderen te interviewen en ze te vragen wat ze ervan vinden.

Check de beelden: Reportage TV Rijnmond nieuws

Wat wil de journalist hiermee bereiken? Verwacht hij soms juist van deze kinderen een heldere en genuanceerde reactie? What’s next? Volgende week een terugblik op het afgelopen parlementaire jaar door Basisschool de Regenboog?

Toevallig sprak ik met Umar er pas nog over toen media bij hem in de moskee kwamen voor een reactie op de aanslag op Bhutto. Van ervaringen uit het verleden had hij geleerd dat je deze mensen toch een beetje moet sturen. Want terwijl er toch genoeg goed Nederlands sprekende en communicatief vaardige personen aanwezig zijn, zijn ze er vaak toch op uit om net die types eruit te pikken die of provocerend/agressief (vaak jongeren) of in gebrekkig Nederlands (vaak ouderen) reageren.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat we de media en journalisten niet altijd als onze beste vrienden zien. Zeker niet, als je weer eens zo’n reportage ziet van een nieuwsmaker, die eigenlijk gewoon kinderen lastig valt. Het is niet de eerste keer dat een journalist denkt dat moslims één grote groep vormen, waar je al je vragen op kunt droppen en het zal ook niet de laatste keer zijn. Over politieke aangelegenheden worden politici geïnterviewd, over economische zaken laat je economen aan het woord, maar als de Islam erbij betrokken is, kan je ongeacht het onderwerp elk willekeurige moslim aan het woord laten?

Laat dit soort ‘journalistiek’ nou precies één van de redenen zijn waarom we zijn begonnen met deze weblog.

Voor uw reactie op het stukje aan TV Rijnmond kunt u dit formulier invullen.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van