Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Media

Islam in Nederland: het verzonnen gevaar

“De disproportionele aandacht voor marginale niet-representatieve groepjes en overweldigende reacties op niet-gedane uitspraken zijn onzinnig.”

Foto: Wijblijvenhier.nl

Door: Nourdeen Wildeman

Het begon net rustig te worden rondom het thema ‘Islam in Nederland’. Grote Boze Moslimmannen die onze vrijheden van ons afpakken maakten plaats voor Grote Onbetrouwbare Grieken die er met ons geld vandoor gaan. Zelfs Geert Wilders had geen aandacht meer voor Islam. Maar die stilte was van korte duur.

Eerst was er een klein relletje rondom de Sharia4-jongens. Een handjevol Belgen dat voor de directe en volledige invoering van Sharia is. Nauwelijks achterban, nergens draagvlak en verwaarloosbare invloed, maar ze hebben wel een Facebookpagina. Dus gevaarlijk. Voorafgaand aan hun ‘Global Sharia Conference’ hielden ze een provocerende persconferentie op de dam voor toegesnelde journalisten. De enorme ‘global conference’ bestond uit een paar mannen die voor een vlag zaten en iets in een webcam zeiden. De Belgische Belkacem – toen nog op vrije voeten – had een filmpje ingestuurd. Alle kranten stonden er vol mee, journaals en actualiteitenprogramma’s bespraken ‘als dan’-scenario’s, experts werden aangerukt om het geheel te duiden en er gebeurde natuurlijk helemaal niets.

Daarna kwam de volgende paniekaanval: shariarechtbanken in Nederland!? Als je echt wilt weten hoe je volkeren tegen elkaar uit moet spelen zou je hoogleraar ‘sociale cohesie’ moeten worden. “De Britse imam Haitham al-Haddad eist dat Nederland een shariaraad opricht,” zo loog Afshin Elian over de zogenaamd “intrigerende provocatie”. Ook Nieuwsuur bracht het verhaal; op de website werd direct een foto geplaatst van een vrouw in Afghaanse boerka (blauw met gaas voor de ogen, die door niemand in Nederland gedragen wordt). Dat is waar we het tenslotte over hebben!

De realiteit is totaal anders. De Britse imam had helemaal niets geëist noch het onderwerp zelf geagendeerd. Hij was door de NOS – op hun initiatief – geïnterviewd en gaf desgevraagd aan dat het hem logischer leek om Nederlandse verzoeken in Nederland af te handelen. Geen eis, geen verzoek, geen voorstel, gewoon een persoonlijke mening. Het ging ook niet om ‘rechtspraak’ maar om het behandelen van geschillen en het afwikkelen van informeel gesloten ‘huwelijken’. Ook had de imam er begrip voor dat een geschillencommissie in de huidige politieke omstandigheden niet was opgericht.

Ondertussen zijn er bijna één miljoen moslims in Nederland. Ze doen hun studie of werk, betalen belasting, zijn vriendelijk voor de buren en hopen dat zij zelf en hun kinderen gelukkig worden. Huisje, boompje, beestje (meestal een kat). En ja, ze bidden, vasten, gaan naar de moskee en als ze het geld hebben een keertje op bedevaart naar Mekka. En ja, er zijn uitdagingen en dingen die beter moeten.

Veel journalisten, opiniemakers en politici willen een ‘publiek debat’ over Islam? Prima; doe wat je niet laten kan. Maar de disproportionele aandacht voor marginale niet-representatieve groepjes en overweldigende reacties op niet-gedane uitspraken zijn onzinnig. Bedoelingen worden verzonnen om daarna bekritiseerd te worden. Het Islamdebat gaat in Nederland niet over de realiteit maar over verzinsels van politici en de media.

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van