Voorpagina Algemeen, Islam, Politiek

Geen moskeeën in bebouwde kom? Kom nou…

Nourdeen Wildeman: “Het laatste voorstel van Geert Wilders om moskeeën te verbannen naar buiten de bebouwde kom is niet alleen onmogelijk maar ook onzinnig.”

Molukse moskee in Ridderkerk

Er zijn weinig politieke partijen waarbij de verkiezingsbeloften zo doorzichtig zijn als bij de Partij Voor de Vrijheidsbeperking. Geert Wilders heeft het doen van onrealistische voorstellen tot een kunst verheven en doet met zekere regelmaat (wets-)voorstellen waarvan hij zelf ook wel weet dat deze onmogelijk te verwezenlijken zijn. Wel zorgt de enkelzijdige informatiestroom vanuit de partij naar de pers – want je gaat natuurlijk al die kritische vragen van journalisten echt niet beantwoorden – voor veel aandacht in de media. Gratis marketing, waarbij het emotionele argument, niet gehinderd door enige feiten, ruimschoots superieur is aan realistische en haalbare oplossingen voor al dan niet bestaande problemen.

Deze week weer een prachtvoorbeeld. In Leidsche Rijn blijken twee kavels door de gemeente Utrecht te zijn gereserveerd voor religieuze doelstellingen. Diverse partijen doen een poging een van de twee kavels te verkrijgen, een gereformeerd kerkgenootschap lijkt hierin te slagen en een plan voor een moskee haalt het nipt niet. Echter, de bouwplannen voor de kerk blijken niet overeenkomstig de gestelde randvoorwaarden, dus komt dit voorstel te vervallen. Next in line: de moskee. Het had ook een ander kerkgenootschap kunnen zijn, maar ja, dat was het toevallig niet.

Hoewel dit nieuws dus al op donderdag 21 juni bekend was, wordt de PVV pas wakker als de papieren Telegraaf er op 28 juni melding van maakt (en een dag eerder ook al op de site). Oud nieuws is tenslotte ook nieuws. Gelijk volgen er Kamervragen, want je leest de krant natuurlijk niet voor niets. In eerste instantie heeft de PVV het over de gemeente Leidsche Rijn in plaats van Utrecht, maar ach, waarom zou je ook willen weten waar je het over hebt?

Na een nachtje slapen heeft de Grote Blonde Leider pas echt een slim idee! Een nieuw voorstel (dat totaal onhaalbaar is, maar who cares). “Het is te gek voor woorden dat kerken in ons land inmiddels moeten wijken voor moskeeën, zoals in de Utrechtse Parkwijk in Leidsche Rijn is gebeurd”, ze stelt Wilders volgens nu.nl. “We moeten opkomen voor onze eigen joods-christelijke cultuur en de islam hoort daar niet bij. Hoe verder moskeen[SIC] uit het zicht en uit de bebouwde komen te staan, hoe beter.”

Dit voorstel is natuurlijk discriminatie op basis van religie in de meest zuivere vorm: de ene religie mag wel in de woonwijk en de andere religie moet uit het zicht. Vrouwen met hoofddoek achterin de bus, dat idee. Ja, nonnen niet natuurlijk! Het is strijdig met alle beginselen van gelijkheid, vrijheid van religie etc.. Dit voorstel wordt nooit realiteit en dat weet Wilders zelf ook wel. Daar hoef je je als Moslim dus geen zorgen over te maken; het enige effect van het voorstel is wat aandacht voor de PVV in de aanloop naar de verkiezingen en verder niets. De maatschappij opdelen in groepen en dan tegen elkaar uitspelen; het is slechts een spelletje.

Maar los daarvan: het toont wel haarfijn aan hoe Wilders denkt over het intelligentieniveau van zijn achterban. Het wordt ineens duidelijk uit welke koker het woord ‘stemvee’ vandaan kwam! Moskeeën weren uit woonwijken met als argument dat we een Joods-Christelijke cultuur hebben? Heb je al gehoord wat ze op die andere kavel in Leidsche Rijn gaan bouwen, naast de moskee? Inderdaad: een hindoetempel! Maar daar hebben we het natuurlijk niet over…

Persoonlijk wens ik iedereen in Leidsche Rijn een plekje toe waar ze heerlijk in alle rust en naar eigen wens hun religie kunnen praktiseren. Ook wens ik iedereen een beetje gezond verstand toe, een beetje gezonde interesse in ‘de ander’ en vooral een beetje vrolijkheid. Wat dacht je ervan: zullen we er anders gewoon met z’n allen wat leuks van maken?

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van