Voorpagina Algemeen, Opmerkelijk

Mijn soort superheld

Goedheid, kracht, passie en verlichting zijn toch niet enkel voorbehouden aan mensen uit ‘het Westen’? Nee, zeker niet. In stripverhaal ‘The 99’ maakt het daarom ook niet uit waar je vandaan komt.

Toegegeven, geloven in superhelden is wat  kinderlijk. Maar dat maakt het niet minder leuk. Want waar staan superhelden voor? De strijd voor rechtvaardigheid, de strijd tussen het goede en het kwade, bescherming van de zwakkere, vergeving verlenen aan iedereen en de onbaatzuchtigheid van één om te vechten voor ons allen. Een superheld toont alle karakteristieken van een ware leider en leiders hebben we nodig. Juist nu.

Leiders van nu dienen een brede kijk op de wereld te hebben. Nieuwe wereldeconomieën, betere scholing en snellere contacten zorgen ervoor dat de positie van veel niet-westerse wereldburgers is verbeterd. Waar vroeger nog werd gesproken over ‘kansarmen’, worden ze vandaag concurrenten genoemd.  En terecht; we moeten niet verwachten dat driekwart van de wereld eeuwig de underdog blijft.

Verder verandert Nederland ook. De zonen en dochters van voormalige gastarbeiders en vluchtelingen duiken vaker de schoolbanken in, omdat hen is ingepeperd ‘zonder papiertje ben je niets waard’. Zij zijn zelfbewuster en accepteren minder makkelijk vooroordelen over hen dan hun ouders hebben gedaan. Leiders zouden dat moeten inzien. Het is gedurfder en een teken van visionaire kracht om mensen niet te stigmatiseren over hun positie nu, maar om te denken aan hun bijdrage later.

Een manier om daar verandering in te brengen, is om de manier waarop wij naar de wereld kijken te veranderen, onze beeldvorming. Een open ervaring met de leef- en denkwijze van een ander kan ons leren beter samen te leven, te werken en te handelen. Het stripverhaal ‘The 99’ is al aan de slag gegaan met die filososfie.

The 99’ is een stripverhaal over 99 krachtstenen. De stenen zijn verspreid over de hele wereld. Jongeren die in aanraking komen met de stenen ontdekken hun ware kracht of talent. Of je nu komt uit Spanje, Yemen of Kenia; of je nu gesluierd, ongesluierd, kort, lang, dik of dun bent; ware kracht zit binnen en door de stenen komt deze tot uiting. Door hun krachten te bundelen, trekken de helden ten strijde tegen de kwade krachten.

Het verhaal is geschreven door psycholoog Naif Al-Mutawa met schrijvers van o.a.´Batman´, ´Superman´ en ´The X-men´. Hij deed dat, omdat hij vond dat moslims een verkeerd zelfbeeld hadden. Goedheid, kracht, passie en verlichting zijn toch niet enkel voorbehouden aan mensen uit ‘het Westen’? Nee, zeker niet. In ‘The 99’ maakt het daarom ook niet uit waar je vandaan komt.

Veel superheldenverhalen zijn doordrongen van christelijke symboliek(herken Jezus als eenling die het op zich neemt om voor de mensheid te zorgen in Superman). De schrijvers haalden vaak hun inspiratie uit bijbelverhalen. In ‘The 99’ haalt men inspiratie uit de Koran. De 99 krachtstenen staan voor de 99 schone namen van Allah(swt)  en de deugzame eigenschappen van de namen vind je terug in de verschillende krachten van de stenen.

Dit ene tijdschrift zal de wereld niet veranderen. Wat het wel doet, is helpen zelfbeelden te veranderen en dat is belangrijk voor de manier waarop mensen naar zichzelf en elkaar kijken. Een kind in zowel Maleisië als in Nederland kan zich nu herkennen in helden die er hetzelfde uitzien als hem. De jonge geest begrijpt de boodschap van gemeenschapszin en wellicht onthoudt het onderbewustzijn die oude les, zodat de volwassen geworden kind daar aan zal blijven denken. Jong gedaan, oud geleerd zullen we maar zeggen.

Beeld je eens in; een kind van 7 leert normen en waarden kennen door ‘The 99’, leert niet naar kleur/afkomst/religie/kleding te kijken en leert dat je moet samenwerken om de wereld beter te maken. In deze tijden waarbij de roep naar leiderschap overal klinkt, zou ik een kind grootgebracht met die idealen zo volgen. Dat is mijn soort superheld.

Geboren op het rode zand van Afrika in een visserplaatje(Kismaayo; lees KissMayo) in Somalië en groot gebracht in Nederland. Al van jongs af aan voert ze strijd tegen drop salmiak en soortgelijke gevaren voor de tong. Ze heeft een haat-liefde verhouding met horror films, waarbij het vaak einidigt met 10% zicht glurend achter een kussen. Inspiratie om over te schrijven vindt ze in allerlei zaken, maar vooral de alledaagse ‘Ahaa-momenten’ zijn het leukst. WBH leek haar wel een leuk platform om die momenten te delen. Benieuwd naar wat ze schrijft? Lees dan haar stukken.

Lees andere stukken van Nafisa