Voorpagina Cultuur, Recensies

Turkse Pioniers in Amsterdam

Ik bezocht onlangs de tentoonstelling ‘Turkse Pioniers in Amsterdam’. Deze Turkse pioniers hebben een verhaal. Een verhaal vol met avontuur, onzekerheid, liefde, spanning, humor en verdriet.

Tientallen jaren geleden kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland. Nu, anno 2012, kennen we hen als harde arbeiders die ooit hard hebben gewerkt en nu in de uitkering zitten, van hun pensioen genieten of hun laatste dagen hebben toegewijd aan Okey (de Turkse versie van het Rummyspel) in de koffiehuizen. Ondanks dat dit klopt, is er meer…

Deze Turkse pioniers hebben een verhaal. Een verhaal vol met avontuur, onzekerheid, liefde, spanning, humor en verdriet.

In teken van de 400-jarige betrekkingen met Turkije, bezocht ik onlangs de tentoonstelling ‘Turkse Pioniers in Amsterdam’. Deze unieke foto- en filmtentoonstelling vertelt het verhaal van de eerste generatie jonge mannen die in de jaren zestig vanuit Turkije naar Amsterdam migreerden.

Wie waren deze avonturiers? In de filmportretten van Fadime Demir vertellen acht mannen– nu in de zeventig – hun verhaal, met alle verwachtingen, verwarring, hilarische, ontroerende en pijnlijke ervaringen die erbij horen. Meer

Zo vertelt de ene pionier dat hij toestemming van zijn vader kreeg om naar Nederland te gaan nadat hij beloofde hem met het verdiende geld op pelgrimstocht te sturen. Een andere vertelt over de emotionele band die hij heeft met zijn eerste koffer (waar zijn vrouw weer van walgt). En weer een andere vertelt vol lof over zijn eerste Nederlandse vrouw.

Middels een handige opstelling van spiegels tijdens de interviews, lijkt het alsof de Turkse pioniers hun verhaal direct in de camera doen. Dit in combinatie met jeugdfoto’s en hilarische citaten maakt deze tentoonstelling toch echt een must see. U heeft om precies te zijn nog tot 15 juli. Be there or be vierkant!

Blijkbaar maakten onze Pioniers toen al taalfouten in de ondertiteling...

Ali Dag: “Wij waren de eerste Turken die naar Nederland kwamen”

Hij is geen Turk

Mehmet Ali Dayan: “We dachten dat we in de hemel beland waren”

U vraagt zich af wie er begon? Bezoek binnenkort: Nederlandse pioniers in Turkije.