Voorpagina Cultuur

Youssef en Kamal doen foute humor

Op een ouwe topnotchverzamelaar genaamd Homegrown staat een ontzettend slecht hiphopnummer van een stel gasten genaamd MOD the Black Marver featuring Ciph Barker, "The Bilderberg." Helaas moest ik elke keer dat nummer doorluisteren tot op het bittere einde, omdat er een spooftrack aan vastgeklonken zat, een verborgen nummer.

Die hidden track heette ‘kermis’ van het nepduo Youssef en Kamal (check al hun muziek hier).

Hierop zijn ze te horen op de tonen van een ouwe g-funkclassic ‘I got five on it’ maar dan met madslechte teksten, onzuivere tonen en klassiekallochtoonsiaans Nederlands:

we gaan naar de kermis, altijd gaat para sahbi,
jeweet.. niet zoveel floes dus die strijd wordt heet!

In de loop der tijd ben ik een beetje van Y&K gaan houden, die randdebielen. Het truukje dat het ‘duo’ toepast is steevast hetzelfde: de uitvergroting van de slechtst mogelijke interpretatie van Marokkaans-Nederlandse jongeren. En dan nog een stukje erover heengaan: het is totaal onsmakelijke en groteske humor in de geest van Hans Teeuwen die Beatrix op de rand van het podium aanrand of die in een flauw sinterklaasrijmpje de Meiden van Halal uitnodigt tot het worden van zijn persoonlijke trio fellatio. Het is echter ook kapotherkenbaar vanwege de toon en inhoud van hun tracks, alsook de (in mijn oren) wanstaltige g-funk/hardcore hiphop soundtrack die ze erachter leggen (denk: tupac/50 ct-achtige beats). Voeg daaraan toe het onwaarschijnlijk wanstaltig mocrobuurtcentrumhiphopniveau – "repperdeklep en je ben nep" – en die shizl is duidelijk.

Enige tijd geleden rolden de boys bijvoorbeeld een track eruit genaamd ‘De Kelder’ waarin ze nogal onzachtzinnig (denk Saw I, II of IV- niet III, die was nep) met een politicus aan de haal gingen. Uiteraard volgde enige mediaophef en ook binnen hiphopkringen, mocrocirkels en humorafdelingen waren de meningen verdeeld: briljante humor, hinderlijke realiteit, absurde uitvergroting? Er gingen toen al enige tijd wat geruchten rond: Youssef en Kamal zouden namelijk geen mocroduo zijn, maar een Eindhovens poldertruukje van een autochtoontjesgast. Er volgde nog enige "diss"-tracks van bekende gollanders (van Erwin Krol tot Yes-r) en de grap ging rustig verder. Uiteindelijk diste Kamal zelfs Youssef (waarin deze hem een Hollandsche boer met bier en varken in de koelkast noemde).

Na "De Kelder" kwamen de boys echter uit met een nog betere track: ‘Sorry’ waarin ze zo mogelijk nog valser en nog strakker uit de hoek komen. "Sorry Geert Wiiiiiilders, ik wilde je geen pijn doen, sluit me alsjeblieft niet op, want ik vind je kapseltje best moooooi" om vervolgens in huilen uit te barsten en zijn compaan toe te fluisteren: "Je moet sorry zeggen… anders moet je naar de gevangenis!"

Maar nu? Onlangs ging het ‘duo’ wederom een stapje te ver, ditmaal met de track "Woensel" maar dan vooral de clip die ze op YouTube hadden geplakt (en die rap verwijderd was, maar uiteraard niet bij onze collega’s van GeenStyloo). Het verhaal van de video is ongeveer als volgt: nadat de jongens zogenaamd voor hun eerste wildersdiss veroordeeld waren, kwamen ze in Vught terecht (p.i.). De video pikt het verhaal op wanneer ze vrijkomen. De eerste daad in hun nieuwverworven vrijheid is het brengen van een ode aan Woensel. Wat? Woensel dus? Huh? Oh een wijk uit Eindhoven (de gekste). De video wordt uitgevoerd in de grimmige stijl van het betere huistuinenkeukenvideo8knipenplakwerk, met gastrollen van Appa (Straatdichter en -denker) maar ook met de suggestie van een bepaalde politicus, wiens hoofd wat losjes zat n.a.v. een zaagmoment. (Alhoewel Y&K dit – een beetje slap- in een persbericht proberen te ontkennen).

De video had tot gevolg dat bovengenoemde politicus weer hardop kon huilen (vergelijk: de dames van Halal die Hans T. op de pijnbank leggen in Bimbo’s en Burqa’s en daarmee vooral hem de gelegenheid geven om zijn punt te maken) en dat de twee hun verontschuldigingen aanboden. En verklapten dat ze eigenlijk geen duo waren maar een eenmansfractie. Van Hollandsche snit. En verontschuldigde zich eigenlijk niet aan G.W. maar aan de Marokkaans-Nederlandsche gemeenschap vanwege hun eigen bijdrage aan eventuele stigmatisering door (goed) foute grappen, vooral ook dat ze hiermee GW meer ammunitie gaven.

Meer weten? Check dit artikel. Vooral de opmerking van Y&K’s alter ego over de rol van GW en de media is een interessante.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van