Voorpagina Algemeen

Zorgelijke toestanden

Ik ben nog geen eens 2 maanden in het apothekers-wereldje actief of mijn intrede heeft al voor het nodige effect gezorgd. Want hoewel de Nederlander ?zorg? duur, onpersoonlijk, klantonvriendelijk en ingewikkeld vindt, men heeft wel het meeste vertrouwen in de apotheken. Hierbij wil ik dan ook een lange neus trekken richting de artsen, die onder ?ons? op een tweede (net-niet) plaats terug te vinden zijn.

Onderaan de lijst (en terecht) bungelen de zorgverzekeraars; slechts 15 procent van de Nederlanders vertrouwt ze. En met het nieuwe zorgstelsel op komst, verwacht ik dat zelfs deze positieve 15 procent nog tot inkeer zal komen. De politiek heeft de macht van het hele zorgstelsel namelijk aan de zorgverzekeraars gegeven. Men wil marktwerking in de zorg, waardoor we allemaal goedkoper uitkomen.

Twee sectoren waar je volgens mij juist geen marktwerking moet wíllen, zijn het onderwijs en de zorg. Hier moet kwalitiet altijd op de hoogste plaats staan. Want nu krijg je dus scheve situaties dat het niet de arts is die bepaalt welk middel je krijgt tegen je hoge cholesterol-gehalte, maar de verzekeraar. De zorg is een markt en dus krijg je het goedkoopste middel.

Als je een operatie moet ondergaan, kan je misschien niet terecht in het ziekenhuis bij jou in de stad, omdat de verzekeraar geen contract heeft afgesloten met de betreffende specialist. Deze neemt je namelijk voor 3 dagen op in het ziekenhuis (onderzoek – operatie – evaluatie), terwijl ziekenhuis B in een andere stad daar binnen 1 dag mee klaar is (gaat u liggen ? operatie ? wegwezen). De zorg is een markt, dus krijg je de goedkoopste behandeling.

Er zijn nog voorbeelden te over van de gevolgen van marktwerking in de zorg en het wordt steeds duidelijker: zolang de zorgverzekeraars de regierol krijgen toebedeeld door de politiek, krijgen wij niet de beste zorg, maar de goedkoopste zorg. En dat de zorg goedkoper wordt, valt ook te betwijfelen, want als de zorgverzekeraar onze behandeling gaat bepalen, dan weet ik niet of we daar wel snel beter van worden.

Het doet me dan ook goed om te zien dat ?de Nederlander? gelukkig genoeg vertrouwen heeft in de apotheken en artsen, want dat zijn uiteindelijk toch de echte experts op het gebied van de medische zorg. Kom dus gerust voor al je vragen over de medicatie naar de apotheek, maar zodra je over geld gaat beginnen, verwijs ik je wel meteen door naar je zorgverzekeraar.   

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van