Voorpagina Algemeen

Judged already

Verhalen over individuele verdwijningen, een kidnapping of iets wat in de buurt komt, hebben mijn aandacht nooit getrokken. Geen misdaadverslaggeving, Holleeders of ‘Opsporing verzocht’ voor mij. Er is altijd wel iemand verdwenen en de één krijgt meer aandacht dan de ander, maar dat er altijd een hele mediahype over ontstaat kun je met zekerheid vaststellen. Zo ook in de Natalee Holloway-zaak.

Sinds de verdwijning van Natalee op een vakantie in Aruba in mei 2005 is er veel commotie geweest over de hele zaak en zijn er tal van dingen beweerd en gezegd. Mede door schizofrene uitspraken van verdachte Joran van der Sloot. Vandaag was het dit, morgen weer dat en overmorgen weer iets anders. Iedereen weet dat er iets geks gebeurd moet zijn, maar wat er werkelijk is gebeurd, weet niemand. En na de beelden van zondagavond bij Peter R. de Vries is het wat mij betreft nog steeds niet duidelijk.

Met bijna zeven miljoen kijkers, herhalingen op internet en allemaal nieuwsberichten lijkt het me overbodig om na te vertellen wat er allemaal is gezegd. Iedereen heeft het erover en zo raar is het allemaal niet. Het is net een enorm goed geschreven scenario voor een spannende soap geworden. Nog even en dan wint deze zaak een goud beeldje. Hollywood zit vast in de handen te wrijven om er over een paar jaar een film over te maken.

Zelfs ik, die totaal niet van dit soort onderwerpen houd (Maddie ging me straal voorbij), begon na een tijdje te googlen over de zaak. De uitzending van De Vries had ik gemist afgelopen zondag, maar ik was stiekem nieuwsgierig wat Joran te vermelden had en kon zo een deel terugzien. Ik was blijkbaar niet de enige. In de top tien van meest gezochte termen komt de zaak Holloway maarliefst drie keer voor met verschillende zoekacties. De krant opent met Joran en de lezers leven zich helmaal uit op de opiniepagina. De een vindt het raar waarom de jongen niets onderneemt als Natalee geen kick meer geeft, de ander vindt dat de dader nu eindelijk ontmaskerd is, en een slaatje slaan uit Natalee is wat Joran en De Vries doen volgens weer een ander ingezonden stuk.

Op nu.nl bestaat de top vijf van best gelezen stukken bijna alleen maar uit berichten die gaan over de Holloway zaak. Om de vijf minuten komt er weer een nieuw bericht binnen. Het begon vorige week met “Joran bekent moord op Holloway” met nog geen uur later “Joran ontkent bekentenis”. Sindsdien is het ook niet meer goed gekomen. De headlines blijven maar heen en weer vliegen met de ene keer de term ‘bekent’ en de andere keer ‘ontkent’.

De zaak is zover gekomen, mede door Joran zelf met zijn optreden bij Pauw & Witteman en het boek dat hij heeft geschreven, dat alle bewijsmateriaal en onderzoek op straat ligt. Iedereen heeft inmiddels een mening gevormd over Joran en zijn familie. De aandacht van het slachtoffer is verlegd naar de dader. De nabestaanden van Holloway gaan door een enorme hel, maar dat geldt net zo goed voor de familie van Joran. Zij zijn nu al veroordeeld en worden geadviseerd om onder te duiken.

Dit is precies het scenario van een ‘judged by the media’, dat zelfs bij sommige verdachten in het voordeel heeft gewerkt. Het kan best zijn dat Van der Sloot zeer onacceptabele dingen heeft gedaan en verzwegen, maar het is aan de rechter en aan het Openbaar Ministerie om te beslissen in hoeverre hij schuldig is in deze zaak en wat er met zijn bekentenissen gedaan moet worden.

Maar Joran heeft geen rechter meer nodig. Hij hoeft helemaal niet berecht te worden, want hij is al veroordeeld. Veroordeeld door iedere individuele burger. Wat mij betreft de ergste veroordeling die er bestaat.