Voorpagina Ervaringen

Niets persoonlijk

Ik woonde vorige week een debat bij in een overvolle zaal. Voorafgaande werd er een videocompilatie getoond aan nasty soundbites over de islam. Ze kwamen stuk voor stuk voorbij. Van Ayaan tot Wilders. Het raakte me niet. Ik stoorde me gelukkig wel aan de techniek, het wegvallen van de audio, lage resolutie van sommige fragmenten, de ruwe montage en de verkeerde overgangsmomenten. Ik was ook niet echt tevreden over de zitplaatsen. Nu kon ik me tenminste ook opwinden.

Terwijl ik me irriteerde aan het gezanik uit de zaal, de woede, de onrust en het hoge gehalte aan zelfmedelijden waarbij ik het gevoel begon te krijgen aanwezig te zijn bij een meeting Anonieme Moslims, voelde ik me rot. Waarom raakte mij dit niet zoals alle andere aanwezigen? Zelfs de cameraman die aan het werk was, vond het nodig zijn werkzaamheden even te stoppen om naar de microfoon te stappen en zijn zegje te doen.

Normaliter ben ik niet te lokken voor een dergelijke debatavond. Ik liet me dit keer strikken, omdat ik erg nieuwsgierig was naar een alweer nieuwe stichting, genaamd Mirsab. Eentje waar ik het nut van inzag, proactief overkwam en korte metten zou maken met alle zelfmedelijden onder moslims.

Helaas kregen we die avond niet meer informatie dan al in de pers was verschenen. Het was dus voornamelijk eenzijdig geklaag, aangevuld door nog meer geklaag. Iedereen was het ook met elkaar eens, want het hele panel bestond uit moslims en de meerderheid van de aanwezigen waren dit dan ook. Aan het eind van de avond werd ons gezegd een applausje te geven voor ons zelf. Toen hield ik het helemaal niet meer, are ya kidding me? Ik zit hier niet in de Meneer Kaktus Show.

Onderweg naar huis bedacht ik me dat ik misschien wel jaloers moest zijn op hen die het zich zo aantrekken. Misschien zit bij hun de liefde voor de islam dieper geworteld. Misschien zijn ze daarom boos te krijgen, voelen zij zich beledigd, bejegend en gediscrimineerd. Ik ging na hoe ik me zou voelen wanneer de mensen waar ik het meest van houd in mijn bijzijn bekritiseerd zouden worden. Mijn ouders, broer, zus, nichtje, neefje, vrienden, vriendinnen en natuurlijk mijn verloofde.

Stel nou dat de man waar ik bewust voor gekozen heb, die ik diep respecteer, lief heb en waardeer. De man waarmee ik oud wil worden, spirituele hoogstandjes wil bereiken, waarin ik geloof, die ik vertrouw, die ik kinderen wil schenken, wil steunen, helpen en gelukkig wil maken. De man die ook voor mij heeft gekozen (Allah swt mag weten waarom) er is wanneer ik hem nodig heb en mij dat altijd laat merken. Stel nou dat deze man zomaar door een wildvreemde voorbijganger gebashed zou worden met argumenten die als een tang op een varken slaan.

Daar haal je toch gewoon je schouders voor op, die neem je toch niet serieus, die kan toch je rug op, daar denk je toch niet twee keer over na? Ik weet toch zelf wat voor moois ik in handen heb. Ik weet toch zelf als geen ander hoe gezegend ik ben, wat voor verrijking en geluk hij mij brengt. Ik zou het lelijk vinden dat iemand het nodig acht mij op die manier te kwetsen, zonder mij of hem te kennen. Ik zou me afvragen waar zijn fatsoen is gebleven en wat de beweegredenen zijn.

Die discussie over fatsoen moeten we misschien maar overslaan en gelijk overgaan op de beweegredenen van lui die het ons hier zo min mogelijk welkom willen laten voelen, en zij die deze gedachtegoed steunen. Dus nee, de liefde voor de islam zit bij mij niet minder diep geworteld als hen die in de stress (of naar een mes) springen.

Salaam en dikke groeten,

Eighty

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van