Voorpagina Politiek

Turkije en secularisme; bad combination

In het Islamitische Turkije is het al jaaaaren verboden een hoofddoek te dragen op universiteiten. Dit verbod zou heel binnenkort best eens opgeheven kunnen worden. Het resultaat: het hele land in rep en roer, demonstraties, discussies, mediahype, grote spanningen op politiek en (jawel) militair niveau, en blablablaaa…

Maar eigenlijk klopt er niets aan dat hoofddoekverbod. De argumenten kloppen niet, het is discriminerend en Turkije is er strenger in dan menig Europees land.

Het verbod op hoofddoeken op universiteiten werd opgelegd door het leger. Onlangs kwamen de Islamitische AKP (winnaar van afgelopen verkiezingen) en MHP er gezamenlijk mee om dit verbod op te heffen. Ze hebben de meerderheid, dus het zou puur een kwestie van stemmen zijn.

Deze week stemde het Turkse parlement namelijk met een overgrote meerderheid in met de afschaffing van het hoofddoekverbod op universiteiten in Turkije. Aanstaande zaterdag vindt de definitieve stemming plaats. Democratisch gezien is het een fluitje van een cent.

Een beetje krom

Maar helaas is Turkije een beetje krom als het aankomt op democratie en secularisme. Er zijn wel leuke verkiezingen enzo, maar als het aankomt op dit soort gevoelige kwesties heeft het leger toch veel invloed en draait het niet meer om fundamentele rechten van individuele burgers.

Daarnaast klopt er sowieso niets aan het verbod zelf. Ruim 99% van de bevolking noemt zich moslim, maar toch is het verboden in dat land een hoofddoek te dragen op een universiteit. 120.000 mensen trokken er in Ankara op uit om te demonstreren tegen het opheffen van dit verbod. En waarom?

Hoofddoeken op universiteiten zouden wel eens een bedreiging kunnen zijn voor het secularisme en men is bang dat hiermee de Shariah binnenkort ingevoerd zal worden in Turkije.

Dat vrouwen die een hoofddoek willen dragen hier massaal mee onderdrukt worden en het recht op onderwijs missen, is dan maar zo hè?

???

We zijn er nog niet

En als je dacht dat met het schrappen van dit verbod alles weer ok is… wake up! Het verbod blijft nog steeds staan voor alle vrouwen in publieke functies, waaronder docenten.

!!!