Voorpagina Algemeen

In Memoriam: Ikram Akachaou Achaffaye (1988-2012)

Enkele weken geleden overleed Gerrit Komrij, een man wiens boeken ik weleens heb zien liggen. Een mans wiens naam iedereen wel heeft gehoord. Zijn dood kreeg veel aandacht, menig BN’er klom in de pen. Maar mij deed het niet zoveel, de dood is immers een formaliteit. En ik kende hem niet, zoals anderen hem kenden.

Maar terwijl de dood overal is – altijd is – en tot onverschilligheid kan leiden: komt hij nu wel heel dichtbij. De dood van Ikram heeft mij zo intens geraakt. Ik kende haar niet, wist niet van haar bestaan af, maar voel wel de leegte die ze heeft achtergelaten. Ik lees verder dat ze jong, ambitieus en geliefd was. Marokkaans, Nederlands en Amsterdams. Met een vakantie naar Marokko in het vooruitzicht, stierf ze. Plotseling. Met de laptop op haar schoot.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim