Voorpagina Algemeen

Wij blijven hier werken

Wijblijvenhier.nl een website dat in leven is geroepen vanwege een reden. Waarom marcheren een stelletje maffe allochtone schrijvers op het web met de woorden; Wijblijvenhier.nl? Waarom worden wij op de dag van vadaag verplicht om te zeggen dat wij hier blijven? We zijn toch geboren en getogen hier? Ergens is het mis gegaan en goed mis.Wijblijvenhier.nl biedt al die blinden en doven een kans om eens verder te kijken, wij bieden de ordinaire vooroordelende Autochtoon de kans om tot een ontdekking te komen, en dat is dat we eigenlijk heel gewoon zijn. Zo gewoon als we zijn, blijven wij voor de media, politiek, meneer Wilders toch heel vreemd ongewoon. Neem nu Hafid en Fatima, hebben ontzettend moeten presteren als Allochtonen, ze hebben toekomstdromen en visies gehad. Ze hebben zich voorbeeldig gedagen in de maatschappij, zo voorbeeldig dat niemand ze opgevallen is. En nu? Nu worden ze weer afgewezen na de zoveelste sollicitatie. De allochtonen, hoe vaak komen zij terug in het bedrijfsleven? Ze hebben hun degelijke studie afgerond met een academische titel, ze zijn lid geweest van diverse studentenverenigingen en organisaties, ze waren regelmatig actief als vrijwilliger in een bejaardentehuis of moskee, hielden de meest indrukwekkende presentaties en ze hebben ook gewerkt als vakkenvuller in de Albert Heijn. De druk om als allochtoon meer te presteren is duidelijk voelbaar in onze omgeving. Wij allemaal, zijn Hafid’s en Fatima’s en op socio-economisch gebied gaat het nog moeizaam.

De meeste allochtone studenten en voornamelijk moslims, zijn potentiele ondernemers. Wat moeten we anders? De werk die we dan aangeboden krijgen ligt onder ons niveau, ik heb niet zes jaar gestudeerd om te archiveren en telefoontjes aan te nemen! zegt X. Ik snap de overheid ook niet echt, er wordt van alles gedaan voor allochtonen die de draad kwijt zijn geraakt. Van reintegratiecursussen tot en met begeleidingsactiviteiten. Maar wie zijn nu daadwerkelijk de slachtoffers? Dat zijn wij, prima geschoolde allochtonen die over het hoofd worden gezien. Politiek Nederland is te druk bezig met probleemjongeren in Rottedam en "Kutmarokkanen" van Amsterdam West. Wel terugsturen of niet terugsturen, denkt Rita Verdonk.

Hallo? Politiek Nederland mag ik even aandacht? Dank u wel! Ik ben geen kutallochtoon noch ben ik een terrorist in wording, al doet mijn hoofddoek meneer Janssen tegenover mij in de bus, nerveus krabben achter zijn oor. Maar goed, dat doe ik soms ook als mijn hoofddoek niet goed zit. Ik ben klassenvoorzitter geweest, heb in de studentenraad gezeten, in de medenzeggenschapsraad van een scholengemeenschap gezeten, ben nu actief lid in een studentenvereniging. En ook ik heb op de schoot van Sinterklaas gezeten en zijn baard voelde prettig bekend aan. Volg nu een innovatieve opleiding met grote toekomstplannen. Alleen ben ik niet zeker van mijn toekomst? Garanderen jullie mij dat ik straks een baan heb? Garanderen jullie mij dat mijn integratiemoeite niets voor niets is geweest? Het is en blijf een moeilijke en onzekere kwestie voor studerende allochtonen.

Wij blijven hier omdat wij hier willen werken, omdat wij onze steentje willen bijdragen in Nederland maar niet alleen op sociaal gebied maar ook op economische gebied. Ik waardeer organisaties die niet mediagevoelig zijn maar uitgaan van talenten en mogelijkheden. Alleen smaakt de realiteit vaak toch anders.

Dank u.