Voorpagina Ingezonden

Moslimjongeren op de bres voor Ayaan!

Dit stuk is ingezonden door Abdelkarim El-Fassi

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar week 40 van 2007 stond in het teken ‘de verloren dochter’. De terugkeer van Ayaan Hirsi Ali heeft voor de nodig opschudding gezorgd in zowel politiek Den Haag als in de modale huiskamer. De geldkraan voor de beveiliging van A.H.A. is dichtgedraaid met alle consequenties van dien. De VS, het land waar Ayaan toen verbleef, is niet bereid om het geld op te hoesten voor de zeskoppige beveiliging van de tot Nederlandse genaturaliseerde Somalische. Ayaan zou op de hoogte zijn gesteld van het aflopende contract en is dus zelf verantwoordelijk voor de toekomstige financiering van de veiligheidsmedewerkers. Dat meent minister Ernst Hirsch Balling die de volledige steun van premier Balkenende krijgt. Hirsi Ali meent zelf niet op de hoogte te zijn van dergelijke afspraken.

Ayaan is, zoals gewoonlijk, heel even weg geweest, want ook in week 7 van 2008 weet ze wederom alle voorpagina’s te domineren. Alle respect voor Ayaan, want ze heeft Valentijnsdag dit jaar op de tweede plaats weten te zetten. Nog voor het begin van de Olympics heeft Ayaan wat mij betreft al een gouden plak ‘aandacht zoeken’ in de wacht weten te slepen.

Dat gegeven is voor tien moslimjongeren reden genoeg om in de bres te springen voor mevrouw Ayaan Hirsi Ali. Deze jongeren kwamen met het plan om te collecteren in de steden Rotterdam en Amsterdam. De jongeren menen dat iedereen het recht heeft, al dan niet beveiligd, over straat te lopen. Ook een persoon als Ali, die te boek gaat als moslimonvriendelijk, mag volgens de jeugdigen niet de dupe zijn van politieke bureaucratie. “Natuurlijk doen we dit met een grote knipoog en moet je het meer zien als een ludieke actie. Wij vinden het belachelijk dat een dergelijk onderwerp alle media domineert. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat een jong Afrikaans kind die van de hongerdood sterft minder aandacht geniet. Ook hebben we laatst in een artikel gelezen hoeveel die dame ‘ons’ kost. Heel veel input en bar weinig output. Wij zijn eigenlijk wel benieuwd hoeveel mensen vrijwillig bereid zijn geld te doneren”, aldus een van de initiatiefnemers Abdelkarim El Fassi.

Naast het financiële plaatje is er nog een andere reden voor deze actie. “Deze actie heeft een verborgen boodschap voor alle moslims in Nederland. Er zijn verschillende manieren om te reageren op personen als Ali, Wilders en Jami. Enerzijds is er de agressieve, repressieve reactie waar je eigenlijk niet zo veel aan hebt. Ik denk dat het verleden wel heeft aangetoond wat dat kan veroorzaken. Anderzijds kan je beter reageren met een geweldloze sarcastisch getinte reactie. Ik denk dat de boodschap veel duidelijker overkomt. Na zes jaar van polarisatie en demoniseren is het tijd om duidelijk te maken dat we ons niet gek hebben laten maken door een stel circusartiesten”.

De inzamelingsactie zal de komende week van start gaan en duurt twee dagen. Het opgebrachte geld zal overigens wel aangeboden worden aan Ayaan Hirsi Ali. De vraag blijft echter of ze deze donatie zal aanvaarden.

Abdelkarim El-Fassi

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!