Voorpagina Algemeen

Gedwongen om niet te vasten

Godsdienstvrijheid. Een gegeven dat voor ons vanzelfsprekend is. Nu tijdens de Ramadan bijvoorbeeld, waar wij ons van eten en drinken onthouden van voor zonsopgang tot zonsondergang. Niet alleen omdat het een religieuze verplichting is, maar ook omdat het kan. Helaas zijn er ook plekken op deze aardbol waarbij dit niet het geval is.

Moskee in China

Een zeer pijnlijk voorbeeld zijn moslims in China, de Oeigoeren. Een Turkse volk dat tot 1955 een eigen staat had, Oost-Turkestan. Maar daar kwam verandering in toen de Chinese overheid van de Volksrepubliek besloot om er een ‘autonome’ provincie van te maken. Laat je hierdoor niet misleiden. Autonoom zou doen suggereren dat ze zelf besluiten kunnen nemen en überhaupt invloed hebben. Niets is minder waar. De Chinese overheid stimuleert Han-Chinezen (etnische groep waaruit de meerderheid van de Chinese bevolking bestaat) om naar Xinjiang te verhuizen. Waar de Oeigoeren in 1955 in de meerderheid waren, zijn zij inmiddels gereduceerd tot 45% van de bevolking aldaar. Er wordt daarom gesproken van culturele genocide. Er wordt letterlijk alles gedaan om er voor te zorgen dat de Oeigoeren hun cultuur en religie verliezen. En aangezien Xinjiang o.a. aardolie en aardgas in de grond hebben zitten, zullen ze daar net zoals in Tibet zeker niet vertrekken.

De laatste keer dat de Oeigoeren veelvuldig in het nieuws waren, was in 2009. Toen ontstond er onrust nadat er bij een speelgoed fabriek twee Oeigoeren waren vermoord. Er werd beweerd dat Oeigoerse mannen een Chineze vrouw hadden verkracht. Dit resulteerde in ongeveer 200 doden (voornamelijk Oeigoeren) en doodstraffen waarbij weer de Oeigoeren aan het kortste eind trokken.

Eerder deze maand was in het nieuws dat de Oeigoeren zelfs niet mogen vasten. Onze broeders en zusters die bij de overheid werken of studeren, worden gedwongen om te eten en drinken tijdens de Ramadan. Je leest het goed, ze worden GEDWONGEN om te eten en drinken. Kun je je dat voorstellen? Ik niet. Ik weet niet beter dan dat ik openlijk moslim kan zijn. Dit heeft me diep geschokt en enorm geraakt. Het ergste is nog wel dat dit niet iets nieuws blijkt te zijn. Er is echter besloten om dit jaar strenger te zijn in de uitvoering en letterlijk mensen te dwingen om te eten en drinken.

Ook de Hui (een ethnische groep in China die voornamelijk uit moslims bestaat) hebben al vaker aanvaringen gehad met de overheid. Waaronder in december vorig jaar waar een moskee gesloopt werd omdat het zou gaan om een illegaal gebouw. De moskee stond er al vanaf de 19de eeuw. Omdat dit gebeurde na het vrijdag gebed zijn er meerdere moslims overleden die niet aan de kant wilden of gewikkeld raakten in gevechten met de politie. Om hoeveel het gaat is onduidelijk.

China, het land dat ironisch genoeg beweert religieuze minderheden te beschermen en stimuleren. Het land dat een grootmacht is op zowel economisch als militair gebied. Het land dat mensenrechten structureel aan zijn laars lapt. Het land dat samen met Rusland zijn veto gebruikt om internationale interventie in Syrië tegen te houden om hun grote vriend Assad bij te staan. Het land dat letterlijk net als de VS en Rusland alles kan doen waar het zin in heeft. Waarom? Omdat niemand het tegen hen durft op te nemen. Op de VS na die af en toe fluistert dat China zich zou moeten houden aan de mensenrechten. As if…

Smeekbeden zijn een sterk wapen. De Ramadan leent zich bij uitstek hiervoor. Ik zou zeggen, maak er gebruik van voor onze broeders en zusters in o.a. China die niet zo vrij hun religie kunnen praktiseren zoals wij dat doen. In de hoop dat iedereen ongeacht religieuze afkomst in een veilige en vredige omgeving kan praktiseren waar die voor staat. Immers wens voor een ander, wat je voor jezelf wenst.

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika