Voorpagina Gastarbeiders

Abttoy

Abdulwahid van Bommel is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

In zijn boekje, Cartoons van een Berber, hanteert de Nederlands Marokkaanse artiest Abttoy zijn tekenpen tegen zowel moslim als niet-moslim extremisten. In een van zijn cartoons zegt voormalig minister van integratie Rita Verdonk tegen imam Ahmed Salam van Tilburg: “Het is mij een eer om u te ontmoeten, maar nu moeten we aan het werk.”

De imam antwoordt: “Sorry dat mijn religie verbiedt om u een hand te geven uit vrees seksueel opgewonden te raken.” Ook maakt hij duidelijk dat het niet zozeer cartoonisten, journalisten en politici als Wilders zijn die de profeet Mohammed beledigen, maar dat het eigenlijk al een belediging voor de profeet is dat zoveel vaders hun zoon Mohammed noemen. Dit blijkt duidelijk uit onderstaande cartoon. Hoeveel loverboys heten er tenslotte ‘Mohammed’?

Abttoy is in de eerste plaats beeldend kunstenaar, dichter en musicus. Hij werd, net als veel stand up’s in de Verenigde Staten cartoonist vanwege de terroristische aanval op de metro in Madrid van 11 maart. Hij was op dat moment in Madrid en ondervond aan den lijve hoe mensen op dat moment tegen Marokkanen aankeken.

Veel Marokkanen wilden een tijd lang hun huizen niet verlaten om naar werk of school te gaan en sommigen werden door de Spaanse autoriteiten op de trein naar Marokko gezet. Sindsdien valt hij extremistische imams en predikers aan die vanuit hun eigen landen de moslims in Europa toespreken. Misschien vergeet hij dat de meeste imams in Europa ook vanuit hun eigen middeleeuwse hoofden de moslimjongeren in Europa toespreken. Het volkomen gebrek aan empathie en intellectuele en spirituele betrokkenheid bij de jongeren in Europa is manifest in hun vrijdagspreken aanwezig.

Nu het woord ‘cartoonist’ bijna een zelfstandig scheldwoord is geworden, moet Abttoy misschien wel extra op zijn veiligheid gaan passen. In een interview voor de wereldomroep zegt hij lachend alleen bang voor Allah te zijn. “Je moet nooit bang zijn, dat maakt je een makkelijker prooi”, zegt hij. Volgens hem is er een groot verschil tussen zijn cartoons en die van de Deense cartoonisten, om de simpele reden dat zijn vader en moeder en zijn hele familie moslim is en dat de islam onderdeel uitmaakt van de Amazigi of Berber cultuur. Dat zou ik andersom hebben geformuleerd.

Maar een ander verschil tussen zijn cartoons en die van de Deense cartoonisten is dat zijn cartoons leuk zijn. De bekende Nederlandse cartoonist Jos Collignon zegt over Abttoy: “Zijn cartoons zijn gericht op het gebrek aan religieuze compassie. Hij protesteert tegen de onderdrukking van vrouwen en de dubbele morele standaard van de ‘baarden’ met een intensiteit die het kenmerk is van iemand die is ‘ontwaakt’. Kijk maar:


Abdulwahid van Bommel was geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden, voorganger van het Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. Nu is hij docent geestelijke verzorging en schrijver.

Abdulwahid van Bommel was geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden, voorganger van het Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. Nu is hij docent geestelijke verzorging en schrijver.

Lees andere stukken van