Voorpagina Cultuur

The Hunting Party

Radovan Karadzic en Ratko Mladic. De nummer een en twee op de lijst van oorlogsmisdadigers van de oorlog in Bosnië. Helaas zijn de twee mannen nog steeds op vrije voeten en het duurt volgens mij nog een lange tijd voordat ze arriveren in Den Haag. Al eerder heb ik wat geschreven over de rol van journalisten in de opsporing van Mladic, maar nu is er een Hollywood film gemaakt die de rol van de Nederlandse oorlogsverslaggever Harald Doornbos op het grote witte doek vertoont: The Hunting Party.

Je bent journalist, gaat voor verslaggeving naar de Servische Republiek in Oost-Bosnië en mensen denken dat je van een CIA-hitteam bent om de oorlogsmisdadigers op te sporen. Uiteindelijk kom je als journalist binnen 72 uur meer te weten dan de CIA, VN en Navo bij elkaar die voorzien zijn van alles wat maar nodig is. Een complot? Doornbos geeft aan dat hij ervan overtuigd is dat er afspraken zijn gemaakt binnen de VN over Karadzic en Mladic. Hoe anders kan het zo zijn dat hij als journalist binnen no time zoveel te weten komt en de anderen niet?
“Na een poosje hing ik aan de lijn met de CIA. Of we niet een keer aan tafel moesten zitten omdat wij meer wisten”, zei Doornbos vanochtend in Goedemorgen Nederland. Doornbos zit nu in Beirut als verslaggever van de GPD en had nooit verwacht dat hij zijn avonturen als Hollywoord film terug zou zien.

In The Hunting Party met in de hoofdrol Richard Gere, gaat een oorlogsverslaggever uiteindelijk op pad om ‘The Fox’ (in de film de misdadiger Bogdanovic, maar er wordt Radovan Karadzic mee bedoeld) op te sporen. Een Amerikaanse vriend van Doornbos, die tevens ook een bestseller had geschreven, maakte handig gebruik van zijn connecties om de ervaringen van Doornbos te tippen als een scenario voor een film. Als we de trailer zien, mogen we best geloven dat de Hollywoord dosis zeer hoog is. Dat geeft Doornbos zelf ook wel aan, maar de strekking van het verhaal komt overeen.

Mijn vrienden in Bosnië waren overigens bijzonder nuchter over de ontmoeting met Richard Gere. “Wat hoorde ik nou, dat jullie Richard Gere hier mochten ontvangen?" zei ik. “Wie?" was het antwoord. “Die ene Amerikaanse acteur die die film heeft gemaakt hier in Bosnië.” Na een poosje denken, begon er iets te dagen. “Oh die bedoel je! Ja, hij was hier en hij mocht gebruik maken van onze ruimte bij Mladi Muslimani. Aardige man.” En… that’s it.

De film is in de VS al te zien en volgende week donderdag 3 april mogen ook wij hier in Nederland de film bewonderen. Doornbos heeft ook een kleine rol met twee zinnen. Ik ben benieuwd!