Voorpagina Ingezonden

Genoeg geFit

Dit stuk is ingezonden door Lambrecht Wessels

Islamdebat heeft Progressieve Moslims en Islamologen nodig
Progressieve, goed geïnformeerde Moslims en Nederlandse top-islamologen krijgen onvoldoende toegang tot het debat over islam in Nederland. De gewoonte van veel Nederlandse media om een meerderheid van conservatieve moslims en anti-islam sprekers uit te nodigen is hier debet aan.

Geïsoleerde Islamologen
De eerste groep die vooral genegeerd wordt zijn de als ‘soft’ bestempelde Iilamologen: Zij die niet een uitgesproken anti-islamitische opinie hebben, maar een gebalanceerd verhaal dat pleit voor een progressieve interpretatie van de geschriften. De Arabist Hans Jansen, wordt vaak uitgenodigd vanwege zijn nadruk op negatieve interpretaties van de islam, conform het mainstream debat. Maar de topislamologen van het land en hun publicaties laat de media links liggen: Herman Beck (hoogleraar te Tilburg) en Gerard Wiegers (hoogleraar te Nijmegen) schreven een interessant, maar onderbesproken boek "Religie in de Krant". Sjoerd van Koningsveld (hoogleraar te Leiden), Fred Leemhuis, (hoogleraar Koranwetenschappen Universiteit Groningen) en de uit Egypte gevluchte Islamoloog Nasr Abu Zayd worden verbazingwekkend weinig achter de microfoon gesignaleerd. Het nieuwe boek van hoogleraar interculturele communicatie Wasif Shadid (Universiteit van Tilburg) "De Multiculturele Samenleving in Crisis. Essays over het Integratiedebat in Nederland" kan niet rekenen op veel belangstelling.

Hetzelfde overkomt Abdelilah Ljamai (Theologische faculteit Tilburg/Educatieve Faculteit Amsterdam). Hij is een voorbeeld van de generatie Turks- en Marokkaanse Nederlandse studenten die is doorgestroomd naar het docentschap. Hij schreef: "Inleiding tot de studie van de Koran. Ontstaansgeschiedenis en methodes van de Koranexegese".

Deur Platlopen
Je zou toch denken dat journalisten de deur plat zouden lopen bij deze wetenschappers? Is dit niet zogenaamd het belangrijkste nationale debat? Maar het past in de anti-intellectuele en ook anti-religieuze sfeer die in Nederland heerst. Het WRR rapport over het islamdebat werd ook al agressief ontvangen. In zijn essay ‘Over Televisie’ waarschuwde de Franse socioloog Pierre Bourdieu al voor de gewoonte van veel journalisten de wetenschap links te laten liggen of om middelmatige academici uit te nodigen om hun eigen vooroordelen bevestigen. De journalist krijgt bevestiging van zijn opinie, de wetenschapper erkenning, het debat verliest aan kwaliteit.

Moslims met kennis van zaken
De tweede groep die men links laat liggen in het debat zijn belijdende moslims met gedegen Islamkennis zoals Abdulwahid van Bommel (auteur van Islam, Liefde en Seksualiteit en Kom tot het Gebed) of Fouad Laroui (Over het Islamisme, Een Persoonlijke Weerlegging). Resultaat is dat er in het verdeelde Nederlandse moslimland geen leiders kunnen opstaan die een publieke reputatie kunnen opbouwen, een tegenwicht voor ultra-conservatief geneuzel uit moslim- dan wel wilderiaanse hoek.

Allemaal een anti-Islam column cadeau
Ex-Moslims Ebru Umar, Ehsan Jami, Afshin Ellian en Ayaan Hirshi Ali krijgen daarentegen wel ruim baan. Misschien is dit wel de oplossing voor de hoge werkeloosheid onder Turken en Marokkanen? Laten we ze allemaal een anti-islam column aanbieden. Het is de snelste manier om in Nederland carrière te maken: Ex/anti-moslim gevraagd: Ontbreken van inhoudelijke kennis en -geloof in progressieve Islam geen bezwaar.

En de moslimpolitici dan? Mensen als Ahmed Abutaleb en Nebahat Albayrak van de PvdA; Tofik Dibi (GroenLinks) en Slotervaart stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch? Zij zijn dan wel moslim, maar nemen niet aan het debat deel als moslims. Zij zijn vooral Nederlandse Marokkanen en Turken, geen kenners van hun geloof. De media noemt ze ook niet als voorbeelden van moslims, maar ziet ze eerst als immigranten. Helaas dienen ze politici als Wilders, Verdonk en Boekesteijn of de eigen geloofsradicalen inhoudelijk nauwelijks van repliek.

Hoofddoeken en Google-Moslims
Het resultaat van de bijna uitsluiting van deze twee groepen van progressieve moslims en islamologen is niet censuur in klassieke zin, maar het leidt tot een constante confrontatie tussen conservatieve moslims en anti-islamsprekers. Dat levert vuurwerk op en meer lezers en kijkers. De typische debatten, van Rondom Tien tot Pauw & Witteman, hebben aan de ene kant een meerderheid van behoofddoekte dames en mannelijke, conservatieve moslims, die hun islam ‘googelen’ of uit het dorp van herkomst halen. En aan de andere kant een batterij van nieuwe columnisten en politici die hun carrière hebben gemaakt uit het claimen dat er iets a priori mis is met dé Islam.

Het strookt de dominante lijn in het debat dat moslims en de islam een (groot) probleem vormen. Constante confrontatie en een beetje moslim-pesten is gezond en de ‘essentie van de democratie’ heet het. Uiteraard gevolgd door het verwijt dat moslims niet tegen beledigingen kunnen uit de hoek van de anti-islam. Maar niet het gebrek aan dikke huid is het probleem van moslims in Nederland, maar het gebrek aan herkenbare leiders met toegang tot het islamdebat. Leiders die de verdediging voeren, inhoudelijk en ook scherp waar nodig.

Een echt debat
Het is natuurlijk niet zo dat alleen wetenschappers of progressieve moslims zich over de islam zouden mogen uitspreken. Maar tussen het grote publiek dat belt naar Stand.NL, de ervaringsdeskundigen met negatieve ervaringen en conservatieve islamieten, zou een specialist of een goed geïnformeerde belijdende moslim wel weer eens verfrissend zijn. Genoeg ‘gefit’ van Wilders, tijd voor een echt open, kwalitatief hoogstaand debat van het niveau waar Nederland in het verleden bekend om stond.

Lambrecht Wessels is conflictdeskundige en politicoloog

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!