Voorpagina Politiek

Terrorisme inherent aan islam?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en stellen simpele vragen zoals: Waarom is de hemel blauw? Waarom is de zon rond? Waarom gaan mensen dood? Waar komen kinderen vandaan? Vragen die ouders horendol maken, omdat ze meestal die vragen zelf niet kunnen beantwoorden of niet willen beantwoorden. Om van dat gezeur af te komen verzinnen veel ouders nonsens antwoorden of serveren die kinderen af met de dooddoener: Later als je groot bent zul je het begrijpen. Al snel leren kinderen dat het geen nut meer heeft om zulke vragen te stellen aan volwassen. Nog erger naar mate kinderen opgroeien, verliezen de meeste zelfs het vermogen om zulke simpele vragen te blijven stellen.

On(wil)vermogen om simpele ter zake doende vragen te stellen die de kern van een probleem blootleggen is iets wat mij al jaren stoort in de media en de politiek. Zo ook met de hele bespreking van Wilders’ cinematografische knip en plakwerk in de media en de politiek. Hele volksstammen grasduinen naar verzen in de Koran, althans een weergave daarvan in het Nederlands, en daar van dik hout zaagt men planken exegese op los. Laat pro of contra Wilders beweringen in plaats van naar antwoorden te zoeken in een boek uit de zevende eeuw zou men ook gewoon de volgende simpele vraag kunnen stellen: Waarom bestaat Al-Qaidah?

Of één van deze simpele vragen: Waarom zijn islamitische zelfmoordacties begonnen in de jaren tachtig? Waarom niet in de jaren  vijftig, zegtig en zeventig? Waarom bestond Hamas niet voor 1987? Waarom vond de eerste zelfmoordaanslag pas in 1993 plaats in Palestina? Waarom ontstond Hizbollah in 1985? Waarom ontstond de beweging van de Taliban? Allemaal simpele vragen! Antwoorden op deze vragen zal men niet vinden door in de Koran te gaan grasduinen om 9/11 te verklaren. Men zal de antwoorden op deze vragen alleen kunnen vinden indien men een minutieuze studie maakt naar wat er de afgelopen negentig jaar gebeurd is in het in Midden-Oosten.

Wat er voorgevallen is in de jaren tussen 1918 -2001 in het Midden-Oosten verklaard 9/11 en niet de Koran! Dat is een simpel gegeven te vinden in talloze boeken die men zo op kan vragen in elke universiteitsbibliotheek. Boeken geschreven door uitmundende historici, politicologen, arabisten, sociologen, economen, demograven, militaire analysten, CIA medewerkers en ga zo maar door. Geen moslim-apologeten, geen linkse kerk aanhangers, geen softies, geen dhimmies of welke andere benaming die men geeft aan mensen die feit van fictie onderscheiden en niet meedoen aan de hysterie rondom de islam. Veel van deze wetenschappers zijn Amerikanen verbonden aan prestigieuze universiteiten of instellingen en veel van hen zijn zelfs rechtgeaarde hardcore conservatieve Republikeinen.

Eén van deze Amerikaanse wetenschappers en rechtgeaarde republikein is Robert A. Pape die een onderzoeksproject leidt naar het zelfmoordterrorisme. Een onderzoek dat nota bene door het Pentagon wordt bekostigd! In zijn boek: Dying to Win: The Strategic Logic of Suicide Terrorism kan men lezen wat de uitkomst van zijn onderzoek is. In een vraaggesprek met een journaliste (Die wel simpele vragen kan stellen) komt hij tot de volgende conclusie:

Vraag: The conventional wisdom is that suicide terrorism is motivated by religious fanaticism – religious hatred combined with the promise of a martyr’s paradise in the hereafter. What does your own research suggest?

Antwoord: The conventional wisdom is mostly wrong. Suicide terrorism is not mainly the product of Islamic fundamentalism or any other evil ideology independent of circumstance. I have studied 462 suicide terrorists; over half are secular. The world leader in suicide terrorism is the Tamil Tigers in Sri Lanka – they’re a Marxist group, a secular group, a Hindu group. The Tamil Tigers have committed more suicide terrorist attacks than Hamas or Islamic Jihad. Instead, what more than 95 percent of all suicide terrorist attacks since 1980 have in common is not religion, but a specific secular goal: to compel modern democracies to withdraw military forces from the territory the terrorists view as their homeland. From Lebanon to Chechnya to Kashmir to Sri Lanka to the West Bank, every suicide terrorist campaign since 1980 has had as its main objective to compel a democratic state to withdraw combat forces from territory that the terrorists prize.

De dames en heren journalisten, publicisten en politici hadden dit vraaggesprek of het boek ook kunnen vinden op het internet net zoals ik dat gevonden heb. Gewoon een simpele vraag in typen in Google: Causes of terrorism? Dan het gezond verstand aan het werk zetten om degelijke wetenschap uit de vele nonsens te ziften op het internet, simpeler kan het niet! Maar zelfs die moeite neemt men niet eens. Men gaat gewoon mee met de grondgedachte van Wilders dat zelfmoordterrorisme een oorzaak heeft in de islam als religie het enige waar men eigenlijk van mening over verschilt met Wilders, is zijn toon en zijn vergaande conclusies die hij aan dat gegeven verbindt. Wilders is echter consequent, hij trekt de juiste conclusies uitgaande van zijn these dat de islam aanzet tot die gruweldaden die hij toont in zijn cinematografische plakboek. De rest draait om de hete brij heen en wil de kool en de geit sparen.

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van