Voorpagina Maatschappelijk

Wie probeert mijn religie te kapen?!

Bij wijze van 1-aprilgrap verwezen zo’n beetje alle youtubevideos afgelopen week naar de 80’s klassieker "Never Gonna Give You Up" van Rick Astley. Ik geloof dat ze die actie rickrolling noemen – een soort van digiprank. In de nasleep van GW’s fitnessfideo gebeurt er iets soortgelijks op YouTube: steeds meer moslims gebruiken de titel van DeFilm voor hun eigen videoblog of knutselwerkje. Sommige doen er ongepaste dingen mee, bijvoorbeeld door een soort christelijk versie te maken met bijbelcitaten, (film)beelden van kruisvaarders en de nasleep van WW1 en WW2, gecombineerd met staatsbezoeken van de paus. Zo denken ze dat het antwoord op fitna is, om het christendom in een kwaad daglicht te stellen. Ik denk het niet.

Anderen gebruiken de titel bij een filmpje dat juist uitnodigt tot de islam, of een aspect van de islam verduidelijkt. Ik ben op die manier verscheidene mooie fimpjes tegengekomen, bijv. van een heel lief engels jongetje van een jaar of 13 die zijn geloofsgetuigenis uitspreekt, maar ook een Noord-Amerikaanse moslim die vertelt over zijn idee van ‘oorspronkelijke vergiffenis’ in de islam en hoe het scheppingsverhaal van de islam daarin wezenlijk verschilt van het idee van de zondeval.

Zo vond ik ook het filmpje "Who Hijacked My Religion", afkomstig van de videoblogs van UmmahFilms.Com. UmmahFilms, en dan in het bijzonder de videoblogs "The Reminder" van Ali, is al sinds jaar en dag een publiek geheim onder moslims op het internet. Ali is een soort van jonge internetstand-upper die met veel overdrijving en theatraliteit extremen in en om de islam bestrijdt: extremen van hypocrisie, geweld, doemdenken, regelneven en -nichten. Hij schuwt hierbij niet om moslims aan te spreken op hun gedrag (bijvoorbeeld de jongens die wel verwachten dat een zuster hijaab draagt, maar er zelf uitziet als elvis in spandex; of de zusters die weliswaar hijaab dragen maar zo crea-met-kurk dat je afvraagt of het nu een hoofddoek is, of een soort van uit de hand gelopen strik in je haar.) En hij is grappig.

Check dit filmpje hieronder. Ik heb hem 3 jaar geleden gezien, in het begin van mijn moslimschap. Toen was het al een waarheid als een koe. Maar nu helemaal: hij spreekt over zelfbenoemde experts over islam (die soms zelf niet eens moslim zijn), maar ook over de hulp die sommige journalisten ons (=de maatschappij) willen bieden door de extreemste en meest polariserende meningen tegenover elkaar te zetten. En uiteindelijk komt hij gewoon terug op de eigen verantwoordelijkheid van de moslims: als ons eigen gedrag het goede voorbeeld is, als wij zelf laten zien en horen wat de kernwaarden van de islam zijn… – dan kan geen terrorist, verdwaalde journalist, stemmengeile politicus/ca er met onze dien vandoor.

Vaak krijg ik te horen dat wij moslims ons krachtiger moeten uitspreken tegen terreur. Als repliek hoor ik dan andere moslims zeggen: "Het is toch logisch dat ik tegen terreur ben? Het is echter niet logisch dat ik verantwoordelijk gesteld wordt voor de daden van een ander. Daar heb ik niets mee te maken!" Echter, wanneer die ander zegt te handelen in de naam van mijn religie, dan krijgt die dus van mij de verbale middelvinger! "Who Hijacked My Religion" zoemt in op zowel die ander (moslim of niet) die de religie heeft proberen te verwringen tot iets wat het niet is. Het focust echter ook op de eigen verantwoordelijkheid die wij als moslims hebben om iets wat slecht is, te beantwoorden met iets wat goed is. Om het beste gedrag te laten zien en zo het goede voorbeeld te geven. Om de tevredenheid van Allah swt te zoeken door uit te nodigen op Zijn weg: een overgave aan Allah swt die uiteindelijk naar vrede zal leiden.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van