Voorpagina Algemeen, Islam, Maatschappelijk

Poldermoskee: Het Mekka van de Polder

Iedereen heeft het erover: De Poldermoskee in stadsdeel Slotervaart die bijna een feit is. Ik weet nog dat het idee mij bereikte in het Felix Merites tijdens een besloten bijeenkomst. In dat gebouw, ooit de tempel van verlichting, presenteerden Mohammed Cheppih en Tasneem Sadiq in samenwerking met het jonge architectenbureau Memar.Dutch het concept van de Poldermoskee. Een moderne moskee die zou voldoen aan de behoeftes van de hedendaagse moslimjongeren.

Vol nieuwsgierigheid en spanning keken we naar een virtuele rondleiding. Zoals te zien is, stond het gebouw in een park met leuke windturbines. Het had een ondergrondse garage, veel kantoorruimte en een groot ovale gebedsruimte waarin wel duizend geloofbeoefenaars terecht konden.

Als een kers op de slagroom werd het Grand Café gepresenteerd: Dè ontmoetingsplek voor jongeren waar geen alcohol wordt geschonken. Een ideale locatie om bij te praten na het vrijdagsgebed of een hapje te eten. Ja, het was een uniek en (je kunt gerust zeggen) modern design. ‘Hoe wil je dit voor elkaar krijgen’ was dan ook de grote vraag onder de aanwezigen.

Nu, na ruim twee jaar stilte aan Cheppihs zijde, brengt hij het bericht in de wereld dat de Poldermoskee er toch gaat komen. Er wordt niets vanuit de grond gebouwd maar er wordt een tweeverdiepingspand van 3.000 m2 omgebouwd. 1200m2 is bedoeld voor de gebedsruimte en de rest voor kantoorruimtes en andere faciliteiten. De initiele bouwplannen zijn dus helaas veranderd maar de organisatorische plannen gelukkig niet.

Het wordt een moskee van, met, en door jongeren. Vier verschillende imams rouleren en zullen preken in het Nederlands en Engels. Het bestuur zal bestaan uit jongeren alleen, zelfs één niet-moslim. Dames en heren bidden in eenzelfde ruimte en de dames die nog koudwatervrees hebben, kunnen Allah alsnog vinden in de aparte damesruimte. Anders dan gedacht, is dit idee niet nieuw in Nederland. De moskee al Hikmah van de Indonesische gemeenschap bijvoorbeeld kent deze setting al sinds zij in het voormalige kerkgebouw is ingetrokken.

Voor de andere gemeenschappen, zoals de Marokkaanse, is deze stap wel revolutionair te noemen. Veel moslims, zelfs de jongeren, reageren daarom ook verbaasd op dit plan. Het is zo normaal geworden dat dames en heren in aparte ruimten bidden dat we zijn vergeten dat het ooit de normaalste zaak was. Voor meer info hierover zie mijn post over de film van Zarqa Nawaz, een spraakmakende zoektocht naar de plaats van de vrouw in de Amerikaanse moskeeën. 


De muren maken plaats voor een grote gebedsruimte

De poldermoskee is een grote stap voorwaarts. Stadsdeelvoorzitter Marcouch, die hard werkt om de jongerenproblematiek in zijn stadsdeel op te lossen, steunt dit project volop. En terecht. De Poldermoskee zal een eyeopener kunnen worden voor de probleemjongeren, daar de Poldermoskee hen gerichtere aandacht kan geven.

Goed en wel allemaal, maar dit allemaal neemt ook de nodige risico’s met zich mee. De moskeeën van vandaag worden met name bevolkt door de ouderen, of er genoeg jongeren gebruik zullen maken van de Poldermoskee om het succesvol te noemen, moeten we nog bezien. Een punt waar ik minder enthousiast over ben, is het voornemen om alléén jonge imams te laten preken. De oudere Nederlands sprekende garde met veel (didactische) ervaring worden helaas links gelaten. Hopelijk bedenkt het bestuur zich nog op dit punt.


Hoe rustgevend…

Ik kijk erg uit naar de poldermoskee. Het wordt een moskee zoals een moskee hoort te zijn: Een ontmoetingsplaats voor iedereen, ongeacht de culturele achtergrond. Een verfrissend concept dat de aankomende tijd interessant maakt voor Nederland: Zijn moslims klaar voor een moskee als deze? De deuren gaan in ieder geval begin september officieel open, tot die tijd droom ik nog door over de Poldermoskee met de windturbines.

Bekijk de film van Zarqa Nawaz: Me and the Mosque

Klik hier voor de complete film

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal