Voorpagina Algemeen

Een kwetsbaar leven

Het leven kan soms zo dramatisch zijn dat de logica ervan soms niet te begrijpen valt. Het ene moment stort je je helemaal in een lachbui, geniet je van een lekkere ‘mango lassie-drank’ en stil je je honger met een ’tandoori tikka’. Het ander moment, komt een vriend het restaurant binnenstormen met het bericht dat zijn broer op de intensive care ligt en elk moment de pijp uit kan gaan. Wat doe je dan? Tranen je ogen dan van het vermaak van net of van het verdriet van nu?

Het enige wat dan nog door je heen gaat, is een moment van onbegrip. Een jongeman van 29 die net de smaak van het leven te pakken had, ligt nu op sterven. Je doet je best om verdrietig over te komen, maar lukt ons dat wel altijd?

Daar sta je dan, met twintig man in het rotterdams Academisch Ziekenhuis. Vol verbijstering kijk je naar de familieleden die onophoudelijk elkaar omarmen en steun betuigen. Jij staart die rode ogen aan, die ooit gloeiden van blijdschap en broederlijk liefde. En nu?…..nu slechts een symbool voor menselijk kwetsbaarheid zijn. Fragiel, dat is ons leven! Van glas daar zijn wij van gemaakt. Eénmaal gebroken voor altijd gebroken.

Vandaag 17 september krijg ik te horen dat hij er niet meer is. Een tweede schok in een moment van blijdschap. Weer begeef je je in een toestand van onbegrip. Mijn zusje die met een bal in haar handen mij aankijkt en wacht op haar worp: " Ashraf Bhai, vangen dan!"

Je kijkt haar aan en mist de bal, die vervolgens een glazen lamp in scherven slaat. Onverwacht kan de dood elk moment de koers van je leven voor altijd veranderen. Moge Allah (swt) hem het eeuwige paradijs schenken. Amien.