Voorpagina Opmerkelijk

Halal Imam

Naast halal vlees, halal chocolade, halal shampoo en de halal hypotheek komt er binnenkort een nieuw product op de markt dat naar het halalstempeltje mag dingen. Dit keer voor de verandering een wandelend halal product dat niet ritueel geofferd hoeft te worden: de imam met keurmerk. De Marokkaanse Imam Bond gaat een keurmerk voor Islamitische geestelijken hanteren. De bedoeling is om kwalitatief goede imams te scheiden van de mindere.


Imam keurt vlees en keurmeester keurt imam…halal stempeltje erop?

De reden voor het uitbrengen van een keurmerk is dat laatste jaren volgens hen, mensen die zich imam noemen onbevoegd allerlei uitspraken hebben gedaan. Het keurmerk is echter niet bedoeld om richtlijnen in het gedrag te bepalen. Er is bijvoorbeeld geen dwang om aan het handenschuddenritueel mee te doen.

Het is een goede zaak dat de bond zich gaat inzetten om imams het Nederlands te leren en hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Het idee van een keurmerk lijkt me echter wel een beetje betuttelend. Wie maakt de keurmeesters bevoegd om over anderen te oordelen? Aan de hand van welke normen en waarden worden Imams gekeurd? Imams zijn net mensen die van gedachten kunnen veranderen, krijgen ze soms een jaarlijkse halal APK keuring? Komt er een imam-politie die de imams controleert?

Moet een imam zijn certificaat boven de preekstoel hangen zodat alle bezoekers kunnen zien dat het een veilige imam is? En wat doe je als een halal imam opeens bewust of door een ‘slip of the tongue’ iets raars zegt? Herexamen of twee keer geel is rood? Keurmerk afnemen, preekverbod en een rood haram stempeltje op zijn voorhoofd? Maar misschien vergis ik me en neigt mijn geest naar te veel sarcasme…

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel