Voorpagina Maatschappelijk

Van Koningsveld ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Bij Koninginnedag hoort, naast de uitgehangen vlaggen en de vrijmarkten, de traditie van de lintjesregen. Dit jaar zijn er meer dan 3000 gevallen, één daarvan in de handen van islamoloog prof.dr. van Koningsveld die tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd.

Zijn vrienden kennen hem gewoon als Sjoerd. Zoon van een dominee maar zelf een agnost. Hij behoort tot de bekende islamologen en persoonlijk reken ik hem tot de besten. Zijn kennis van de Arabische taal en van de islam overstijgt die van een gemiddelde imam in Nederland. Van Koningsveld heeft veel publicaties op zijn naam staan. Zijn werk “Muslims in the Margin. Political Responses to the Presence of Islam in Western Europe”, dat hij samen met professor Wasif Shadid heeft geschreven is een nog steeds veelgebruikt naslagwerk. Daarnaast heeft hij recentelijk de Qasida al-Burda vertaald naar het Nederlands, de bekendste ode aan de Profeet (vzmh).

De professor heeft mijns inziens bewezen een wetenschapper te zijn die bereid is naar moslims te luisteren en van hun te leren. Dat in tegenstelling tot een aantal collega islamologen/arabisten die meer vooringenomen zijn en daardoor iets te vaak op de buis voorkomen. Gisteren heeft Sjoerd zijn laatste college gegeven en vanaf 1 december gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen. En zijn lintje. Gefeliciteerd!

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal