Voorpagina Algemeen, Cultuur, Geschiedenis, Islam, Politiek

Leiderschap anno 2012: Umar ibn Al Khattab

Met de verkiezingen in zicht, lijkt het wederom een race om personen te zijn en veel minder om standpunten en belangen. Amerikaanse taferelen zijn voortaan ook Neerlands gewoonte. Fashion over function. Vorm boven inhoud.

Gaan we voor de teflonglimlach van Rutte, de poëtische hardheid van Wilders, de zachte G van Roemer of Sap of toch voor de verrassing van Samson? Geen idee nog, maar het beeld van leiderschap is belangrijker dan het partijprogram.

‘Nu doet u het weer. Doe zelf normaal. Tjongejongejonge.’

We quoten ons het leplazarus maar vergeten dat we al 5 jaar lang een bananenrepubliek zijn. Ik verdwaal op zoek naar het islamitisch ideaal. Gisteren nog in staat tot een blancostem, vandaag gemotiveerd door het – praktisch tastbare – verlangen naar de nuance van polderpaars. Wat morgen zal brengen weet ik niet, maar ik heb behoefte aan rust aan mijn hoofd. De telefoon gaat uit. Bach aangezet. Dat wordt hem niet. Wat dan?

Iemand tipte me: ga die nieuwe serie kijken! Welke? Het nieuwe seizoen van Dexter? Breaking Bad? Friends in HD? Nope. Het leven van Umar al Khattab (moge Allah tevreden met hem zijn).

Voordat we Wilders hadden als Islamic Enemy No. 1, hadden we in de vroegste tijd van de openbaringen aan de Profeet (vzmh) al een behoorlijke kluif aan deze Umar (moge Allah tevreden met hem zijn). Hij was een tijdgenoot van de Profeet Mohammed (vzmh) maar in eerste instantie niet bepaald gecharmeerd van zijn verkondigingen. Hij besloot op een goede dag zelfs met getrokken zwaard naar diens huis te vertrekken. Met weinig gezelligheid in petto.

Echter, zoals dat wel eens vaker gaat, kunnen de slechtste intenties met de schoonheid en wijsheid van de Islam leiden naar een bijzondere resultaat. Onderweg naar het huis van de Profeet (vzmh) wordt Umar (ra) aangesproken door iemand die hem toevoegt: voordat je Mohammed (vzmh) aanpakt, kun je beter eerst je eigen huis eens op orde stellen! Wat bleek: de zus van Umar was reeds enige tijd moslim.

Umar poogt haar te confronteren, maar krijgt hiertoe niet de kans. Hij hoort haar reciteren uit de Quran en zoals dat gaat.. bingbadaboeng: Umar besluit moslim te worden en groeit uiteindelijk uit tot een van de grootste moslimleiders in de geschiedenis.

Zijn leven is verfilmd en in een gigantische productie gehesen. Ik vreet momenteel aflevering na aflevering. (Afgezien van de oudemannen make-up in de eerste aflevering zijn de productiewaarden ook nog eens super).

Dus: ben je op zoek naar leiderschap anno 2012? Leer dan van de geschiedenis en kijk naar het leven van Umar ibn Al Khattab. De meeste episodes zijn inmiddels online gezet door de producent, velen zijn ondertiteld (zowel Turks, Bahasa Indonesisch als Engels). Hieronder de eerste aflevering.

Geniet ervan! (voordat je straks na 13 september het gevoel hebt je televisie uit het raam te moeten gooien omdat we nog een keer een parttime prutregering krijgen.)

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van