Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Politiek

Het onbegrijpelijke CDA stemadvies

Als het aan CDA kandidaat Kamerlid Mustafa Amhaouch ligt, stemmen moslims niet op PvdA. Volgens hem hebben gelovigen niets te zoeken bij de sociaaldemocraten en is er maar één partij waar ze op kunnen rekenen – je raadt het al – CDA.

Zijn argumenten reiken niet verder dan dat het stemvee bij het CDA verzekerd is van een portie misvormd bio-industrie-halalvlees. Wat hij niet vermeldt is dat het verbod er juist bijna doorheen is gekomen door het onvermogen en de passiviteit van moslims. Het verbod is er trouwens niet van gekomen, omdat onder andere PvdA senatoren (Eerste Kamer) tégen het voorstel hebben gestemd. Maar genoeg over hamburgers. Want er is toch meer dan dat?

Ja, er is meer waar moslims zich druk over moeten maken. Kredietcrisis? Klimaatverandering? Zorg? Arbeidsmarkt?

Nee. Bijzonder onderwijs, vindt Mustafa.

Wat hij waarschijnlijk niet beseft is dat de participatie aan het bijzonder onderwijs marginaal is. De meeste ouders willen gewoon goed onderwijs, en helaas blinken veel islamitische scholen daar niet in uit.

Al met al reduceert de CDA’er Mustafa Amhaouch moslims tot een homogene groep carnivoren, die in het onderwijs het liefst segregeren én zich verder niet druk maken over andere maatschappelijke vraagstukken.

En dat is precies waar mij de schoen wringt. Want als er een partij is waar je wat mij betreft als burger niet op moet stemmen, dan is dat het CDA. Het is een partij die nu ‘moraal’ predikt, terwijl CDA’er Leers op hetzelfde moment honderden gewortelde Mauro’s naar huis stuurt. Enkele jaren geleden – ja moslims hebben ook een geheugen Mustafa – hebben ze bovendien ingestemd met gruwelijke, maatschappij ontwrichtende oorlogen in het Midden-Oosten. Daar komt bij dat het CDA tot op heden dubbel en dwars achter een illegale vestigingskolonie staat, al pretenderen ze in hun partijprogramma anders. Verder morrelden ze met het Lenteakkoord aan de studiefinanciering, waar vooral studenten uit de lagere sociale klasse de dupe van zijn. En last, but not least: ze hebben geregeerd met een fascistische partij die moslims – ja hoe zeg ik dat netjes – niet echt hoog heeft zitten.

Beste Mustafa. Als je burgers met een islamitische achtergrond over wil halen dan moet je goed beseffen dat je met wat beters moet komen dan een stukje vlees en bijzonder onderwijs. Je moet mensen overtuigen waarom ze als volwaardige burgers het beste af zijn bij het CDA. Je hebt niet meer te maken met eerste generatie gastarbeiders, maar met kritische, volwaardige burgers die verder kijken dan hun onderbuik groot is.

Onbegrijpelijk dat moslims op PvdA stemmen?

Nee, onbegrijpelijk dat er nog moslims bij het CDA zitten.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim