Voorpagina Cultuur, Ervaringen

Overlevingstips voor Oma

Een weekje terug is mijn allerliefste oma uit Turkije op Nederlands bodem verschenen. In het dagelijkse leven van het Turkse Ankara had ze even geen zin meer , dus heeft ze nu het twee maanden lang verruild voor het Nederlandse Eindhoven. Nederland is toch net iets anders dan Turkije. Ik weet niet beter, maar voor oma zullen sommige dingen toch wel anders zijn dan ze is gewend. Dus lieve Oma, hierbij een paar tips om Nederland de komende twee maanden te overleven: – Het weer in Nederland is erg verraderlijk. Het ene moment is het zon en vijf minuten later komen er uit het niets donkere wolken tevoorschijn en begint het keihard te regenen. Ok, de zon schijnt nu al een week volop, maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb! Wees erop voorbereid, en aangezien je een grote tas hebt, past er zeker wel een mini-paraplu bij.

– Als je mensen met een donkere huidskleur ziet, niet enthousiast wijzen. Naast het feit dat wijzen buitengewoon onfatsoenlijk is, hebben we hier wel meer mensen met een donkere huidskleur. Dat komt omdat Nederland multicultureel is. We hebben hier wel 177 verschillende nationaliteiten!

– Niet schrikken als je twee vrouwen of twee mannen met elkaar ziet zoenen. Dat mag hier in Nederland. Net als heterostellen hebben we hier homostellen die met elkaar mogen trouwen. Ze mogen zelfs kinderen krijgen met elkaar. Een ingewikkeld proces ja, maar hoe de vork in de steel zit, vertel ik je nog in detail.

– Als je naar onze vrienden in de Haagse Schilderswijk of Amsterdam-West gaat, moet je niet denken dat je weer in Turkije of Marokko bent beland. Het is nog steeds Nederland. Je zult zien dat we langzaam alles overnemen ons plekje al aardig hebben gevonden. Turkse bakker of Marokkaanse djellaba? It’s all here!

– Het verkeer begint steeds meer op die van Turkije te lijken, terwijl dat andersom zou moeten zijn. Dus je zult je erg vertrouwd voelen met het rijgedrag van Nederlanders. Als je een zebrapad ziet, ga er dan niet vanuit dat je voorrang hebt. Kijk even of de automobilist ook echt gaat stoppen. Achja, jij weet het beter dan ik. In Turkije liggen ze ook voor de sier op de weg.

– Kijk goed op de stoep als je loopt, want voor je het weet bereikt er een hele nare lucht je neusgaten, omdat je in de hondenpoep bent gestapt! En vertrouw me… ik moet altijd kokhalzend mijn schoenen schoonmaken. Nederlanders zijn grote dierenvrienden en hebben vaak honden in huis. Hele lieve beesten en doen volgens de baasjes echt nooit iets (ahum)…

– De fiets is een staaltje kunstwerk dat bijna in alle huizen in Nederland voorkomt. We hebben hier zelfs parkeerplaatsen voor fietsen. Nederlanders met een andere achtergrond schijnen er minder gebruik van te maken, maar het is best lekker om even op de fiets te springen. Helaas functioneert je rechterbeen niet meer zo goed na dat auto-ongeluk, anders had ik je zeker leren fietsen!

Ik kan nog lang doorgaan met tips en tricks, maar oma het bekendste motto in Nederland is ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Aan die Hollandse nuchterheid kan namelijk bijna geen enkel volk tippen. Dus oma, wees jezelf: vrolijk, vriendelijk, respectvol en oprecht en succes is 100% gegarandeerd voor een geslaagde vakantie.

Nogmaals welkom in Nederland!