Voorpagina Fatwa

Fatwa: Het spijt me, vergeef me

Premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen zijn afgereisd naar Suriname om met de Surinaamse president Venetiaan te praten over samenwerking op het gebied van rechtsbescherming en veiligheid. Maar een heel ander thema lijkt het bezoek te overschaduwen. Harry van Bommel van de SP vindt namelijk dat Balkenende zijn excuses moet aanbieden namens Nederland voor het slavernijverleden.

Harry van Bommel (SP) “Excuses zouden passend zijn voor het enorme leed dat wij als Nederlanders deze mensen hebben aangedaan.” Chantal Gill’ard (PvdA) "Excuses eisen en dan? Welke structurele winst halen we bij de excuses aanbieden? Zinvoller is dat we lering trekken uit het verleden en dat we gaan inzien dat de afschaffing van de slavernij zowel Nederland als Suriname heeft bevrijd. Het is tijd dat we dat gaan doen." Kathleen Ferrier (CDA) “De rol van Nederland in de slavernij moet in de geschiedenisboeken staan. Alle kinderen moeten dit leren. Op die manier krijg je uitwisseling tussen mensen die een belangrijk deel met elkaar delen. Ieder aspect van de geschiedenis moet bekend zijn ook het slavernijverleden."

Sorry… of niet?

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!