Voorpagina Fatwa

Fatwa: Nog minder moslims?

Nederland zit vol met moslims! Of toch niet? Het aantal moslims in Nederland wordt vaak te hoog ingeschat. Dat zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgende de onderzoekers zijn veel eerste en tweede generatie immigranten uit islamitische landen namelijk niet praktiserend.

Hoe komen de onderzoekers dan wel tot deze conclusie? Moskeebezoeken in de gaten houden analyseren en bekijken waar de imams hun informatie vandaan halen. Dat blijken bij de meeste geestelijke leiders voornamelijk Nederlandstalige bronnen te zijn. Door deze ontwikkeling ontstaat er een Nederlandse islam, een geloof die de Nederlandse normen en waarden integreert. Die normen en waarden schijnen ook weinig te verschillen van christenen en niet-religieuzen namelijk respect, betrouwbaarheid, zorgzaamheid en openheid.

Een vernieuwend onderzoek en een logische ontwikkeling van een relatief nieuw geloof in Nederland. Of juist verwarrend: Niet praktiserende moslims zijn dus geen moslims? En om welke aantallen gaat het… Wat wil het onderzoek nu precies zeggen? Wat denk jij ervan.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!