Voorpagina Algemeen, Ervaringen, Maatschappelijk

Oproep: Stop de busstakingen!

Beste busstakers en vakbonden,

Jullie liggen nu al een lange tijd in de clinch met de werkgevers van Veolia, Connexion en Arriva. Eerst mochten we nog gratis met het openbaar vervoer. Publieksvriendelijke acties, zoals jullie het zo ‘chique’ noemen. Voor mij maakt het weinig uit, ik ben in het bezit van een OV-jaarkaart (al vond ik het erg fijn om even niet meer haastig te moeten graaien in mijn über grote tas), maar voor anderen is dat natuurlijk mooi meegenomen zo gratis met de bus. Maar sinds twee weken zijn jullie toch echt zeer onvriendelijk geworden door helemaal niet meer te rijden.

Het begon op woensdag 14 mei. Na de laatste dag van publieksvriendelijk staken, met Pinksteren, besloten jullie massaal niet meer te rijden. Voor een radio item voor school heb ik zelfs nog met de woordvoerder van de FNV aan de telefoon gehangen (aardige man trouwens). Ik liep nietsvermoedend naar mijn stadsbus in Eindhoven, want het gaat alleen om streekbussen toch? Mooi niet dus… (Gelukkig doet Utrecht niet mee, want hoe zou ik anders op school moeten komen?)

Toen de bussen die vrijdag weer gingen rijden, wilde ik jullie zo boos aankijken, maar onvriendelijk zijn zit niet in mijn aard dus bij de eerste de beste buschauffeur krulden mijn lippen weer omhoog. De week erop besloten jullie door te gaan. Dit keer zouden jullie tijdens de spitsuren rijden om middelbare scholieren tegemoet te komen. Dat vind ik erg nobel. Maar toch… Jullie laten ons in de steek. En onder jullie vallen ook de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. Laat staan dat de bussen niet rijden, dan vallen ook nog de treinen tussen verschillende trajecten continu uit. Net in die weken dat jullie staken.

Vandaag zijn jullie weer aan het staken en waarschijnlijk morgen ook. Dan rijden jullie echt helemaal niet. Ook niet tijdens de spitsuren. Nu geven mbo’ers aan dat ze er de dupe van worden, omdat hun examens morgen beginnen. Ik vind het echt niet erg om even op de fiets te springen van mijn huis naar het station, want uiteindelijk is lichamelijke beweging goed voor je. Maar ik woon 25 minuten van het station en het is de laatste paar dagen ook nog regenachtig weer. Als ik in de regen fiets, vervolgens nat word en me niet kan omkleden dan word ik ontzettend ziek! Ik heb namelijk astma.

Mijn oom zei laatst tegen me dat hij het goed vindt van de acties, want anders zouden de werkgevers maar hun gang kunnen gaan en niet naar hun werknemers luisteren. Daar ben ik het mee eens, maar na afgelopen vrijdag was voor mij de maat behoorlijk vol. Een onaangekondigde staking die nog geen uur heeft geduurd. Ik weet niet waarom het zo kort heeft geduurd, maar ik denk dat het voor veel busreizigers echt even een genoeg=genoeg moment was. De duivel in mijn hoofd begon te prediken dat de VVD misschien toch een goed punt heeft.

Lieve lieve stakers en bonden, drijf me niet in de arm van die kwaliteitspopulisten, maar kom nu eens met een oplossing voor dit hele salarisprobleem, want wij, mensen die zeer regelmatig verplicht gebruik moeten maken en afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, vinden het niet meer leuk!

Toch nog veel succes gewenst (ik sta stiekem nog steeds aan jullie kant),

Heel veel groeten van een lieve student die vaak met de bus gaat