Voorpagina Algemeen, Grappig, Opmerkelijk

GTST: Nuran, Bilal en uithuwelijking

“En nu er dan ‘eindelijk’ Nurans en Bilals te zien zijn in de populairste soap van Nederland, is het wel heel typisch dat alle clichés uit de kast worden gehaald. Alleen nog eerwraak en een terrorist en het verhaal is compleet.”

In mijn tijd van onbezorgdheid, nog vóór de tijd van soms geluk en soms verdriet, was ik een fervent soapie. Of zeg maar gerust een soap junkie. Zo ook van Goede Tijden Slechte Tijden (GTST). De liefdesperikelen tussen o.a. Arnie en Roos, hunk Rik en Anita, Frits en Dian, meesterschurk Ludo en Jeanine, meneer Harmsen en Hennie en last but not least playboy Robert en Laura (én Barbara én Linda én Bowien) heb ik jarenlang op de voet gevolgd.

Elke verslaafde heeft zijn eigen ondergangsverhaal. Zo begint dat van mij in 1994. Tijdens de schoolvakanties ging ik regelmatig uit logeren. Mijn avonden op de boerderij van mijn aangetrouwde tante Petra waren favoriet. Zo begon zij de avond met een potje Lingo, gevolgd door Onderweg Naar Morgen om vervolgens te eindigen met het hoogtepunt van de avond: Goede Tijden Slechte Tijden.

Kenmerkend voor deze avonden was dat mijn tante geheel opging in de bewegende beelden en een paar uur niet aanspreekbaar was. Wat mij het meest fascineerde waren de glazige blik in haar soms uitpuilende ogen, de opgetrokken wenkbrauwen, het meebewegen van haar lippen en de hand die regelmatig haar door ongeloof opengevallen mond bedekte of tegen haar voorhoofd sloeg.  Dit alles ging gepaard met kreten die de acteurs moesten aanmoedigen, afschrikken of waarschuwen. Gedragskenmerken die ik zelf ook nog jaren zou vertonen. Maar na een intensieve periode van rehab, jaren van cognitieve gedragstherapie en zo nu en dan een terugval, werd ik genezen verklaard. Maar je weet wat ze zeggen; verslaafd ben je voor het leven.

“Na een intensieve periode van rehab, jaren van cognitieve gedragstherapie en zo nu en dan een terugval, werd ik genezen verklaard.”

En dat heb ik zelf inmiddels ondervonden. Als langstlopende Nederlandse serie claimt GTST een weerspiegeling van de hedendaagse maatschappij te zijn. Die maatschappij zou zich kunnen identificeren met de karakters uit de soap. Ludo was dat karakter voor mij, maar na zijn in scène gezette dood viel ik in een diep gat. Toen ik vorige week na ruim tien jaar van abstinentie met mijn nicht mee keek en midden  in een ruzie tussen twee vrouwen terecht kwam, waarvan één dame met hoofddoek, dacht ik “Goh, wat leuk:  een mede-moslim in GTST.” Daarnaast maakte ik mezelf wijs:  “Ach, één aflevering kan toch wel.” Ik had uiteraard beter moeten weten, want ik ben ondertussen al drie cliffhangers verder en ik wil méér.

Soaps staan bekend om hun ingewikkelde liefdesverhoudingen, maar deze uit GTST is zelfs voor een veteraan als ik even puzzelen:

  • Aysen en Nuran zijn zusjes. Nuran is zwanger geweest van haar ex-vriendje Danny.
  • Danny is het broertje van Rik.
  • Aysen heeft Danny vermoord, maar weet als geniaal politieagente het bewijs zo te manipuleren dat het op een ongeluk lijkt.
  • Nuran en Bilal zijn verloofd.
  • Nuran heeft stiekem een oogje op Rik, maar het is onmogelijke liefde. Rik is namelijk geen moslim.
  • Rik is verloofd met Yvon. En ook verliefd op Nuran. Rik onderzoekt de mogelijkheden om zich te bekeren.
  • Bilal is homoseksueel, maar wil onder druk van zijn familie met Nuran trouwen. Hij heeft wel een gepassioneerde kus gedeeld met Lucas, die hij maar niet uit zijn hoofd kan krijgen.
  • Lucas wil Bilal.

Gisteravond zijn in de fictieve stad Meerdijk alle harten aan hun trekken gekomen en zijn de typisch islamitische taboes doorbroken. Rik heeft de huwelijksceremonie van Nuran en Bilal verstoord door een liefdesverklaring te doen: “Ik wist het toen ik je voor het eerst in de Koning zag, toen ik per ongeluk je hoofddoek lostrok.”. Onweerstaanbaar uiteraard, elke vrouw zou daarvan smelten dus Nuran heeft zich in zijn armen gestort. Bilal heeft nog geprobeerd de macho man uit te hangen, maar bekende al snel kleur door bij Lucas in bed te belanden. En Yvon? Dat is nevenschade.

Eind goed, al goed zou je denken. Maar een soap zou natuurlijk geen soap zijn als al het geluk niet van korte duur zou zijn. En nu er dan ‘eindelijk’ Nurans en Bilals te zien zijn in de populairste soap van Nederland, is het wel heel typisch dat alle clichés uit de kast worden gehaald. Dan kan men al voorspellen hoe het plot zich het meest waarschijnlijk verder gaat ontwikkelen:

Na de bruiloft verandert Rik in een radicale moslim, inclusief baard, hoogwaterbroek en deelname aan een extremistische moslimbeweging. Nuran mag niet meer werken en moet thuis blijven om kinderen te baren en het huishouden te verzorgen. Wanneer Rik eist dat Nuran een burka gaat dragen, is dat voor de liberale Nuran de druppel en kiest zij het hazenpad. Als gevolg hiervan rijdt Rik met de AIVD op zijn hielen, een gebroken hart en verblindt door tranen, met de motor naar Saoedi Arabië om daar in anonimiteit een solitair leven als vrome moslim te gaan leiden. Om te voorkomen dat er gezichtsverlies wordt geleden, zet de familie van Bilal de eerwraakmachine in werking en stuurt een neef om Bilal uit te schakelen.  Lucas vindt het levenloze lichaam en ontwikkelt hierdoor de posttraumatisch stressstoornis. Omdat Lucas op een willekeurige ochtend moet overgeven, doet hij een zwangerschapstest. Deze blijkt positief. Lucas beseft dat Bilal zou hebben gewild dat hun kind islamitisch opgevoed zou worden. Daarom gaat Lucas zich zodanig in de islam verdiepen dat hij tot het besluit komt zich te bekeren. Aysen kan het niet verdragen dat er nóg een moslim bij komt en doet wat ze het beste doet: mensen van de trap af duwen. Lucas krijgt een miskraam en in een moment van totale waanzin besluit hij een zelfmoordpoging te doen. In hotel De Rozenboom. Met een bomgordel..

Ja, ja, er is aan mij een talentvol scenarist verloren gegaan en ik claim volledige copyright op het script. Dus Joop van den Ende, call me maybe?

Toen zij ooit vol frisse moed begon als rechten- studente, werd Fatiha in een overvolle collegezaal gevraagd waarom ze jurist wilde worden. Zonder na te hoeven denken luidde het antwoord: "Onrechtvaardigheid sucks. Daarom ga ik de wereld een betere plek maken!" En hoewel eens heimelijk dromend van een grootse zangcarrière, beproeft deze ketchup-chips liefhebber bij gebrek aan heus zangtalent, momenteel haar geluk als actrice. Daarnaast bekleedt ze een functie in het bestuur van een islamopleiding. Overdag draagt ze bij aan het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Haar resterende schaarse vrije tijd brengt deze Zeeuwse graag al etend door met haar dierbaren. Wat Fatiha erg eigenaardig maakt is dat ze haar gevoel voor humor van ongekend hoog niveau vindt en daarom hard om haar eigen grappen lacht. Ja, zelfs wanneer niemand anders dat doet..

Lees andere stukken van Fatiha