Voorpagina Spiritualiteit

Bid-mania

Oorspronkelijk verschenen op Reliflex.nl


Als moslim fladder ik gelovend door het leven. Gelovend in een hogere macht, die over me waakt en nog dichterbij me is dan mijn halsslagader. Een maatje in mijn goede en slechte tijden. Een plek waar ik mijn hart kan luchten en mijn inspiratie en motivatie uit kan halen. Daarnaast ben ik ook ‘belast’ met de verplichting om vijf keer per dag even herinnerd te worden dat ik maar een kleine mier ben in het oneindig grote universum dat Hij heeft geschapen, door mij nederig te buigen en te bidden tot de Alwetende.

"En moet dat vijf keer per dag?" vragen sommigen, terwijl hun wenkbrauwen zo hoog omhoog gaan dat het bijna het begin van de haarlijn raakt. Ja, vijf keer per dag en nee, zo moeilijk is het niet. Het is heerlijk om je even te onttrekken aan de waan van de dag en je af te zonderen van dagelijkse bezigheden. Het zijn vijf rustmomenten in een bestaan waarin de tijd voorbij raast en je af en toe even niet meer weet waar je het allemaal voor doet.

Rustmomenten horen bij religies. Of het nu gaat om één God of meerdere goden binnen een geloof. Het is een spirituele ervaring en een reiniging van de ziel. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die religie en de bijbehorende rituelen achter zich hebben gelaten, maar het idee van een hogere macht die op je neerkijkt toch nog prettig vinden. Het motto is: ‘Ik ben niet gelovig, maar ik geloof wel dat er ‘iets’ is’. En zo werd datgene geboren waar de tenen van Ronald Plasterk van gaan krommen: het ietsisme.

Vijf keer per dag bidden, zondag naar de kerk gaan of op de sabbat een rustpauze houden is voor velen misschien niet meer de manier om zich te richten tot de Alwijze. Maar iedereen heeft een krachtbron om inspiratie, daadkracht en moed uit te halen. Iedereen heeft een manier gevonden om zich even terug te trekken. Hoe, wat of welke naam eraan wordt gegeven is een persoonlijke overweging.

God, Allah, Jahweh of Iets. Allemaal een andere naam, maar degenen die geloven in een hogere macht, bedoelen er hetzelfde mee. Hoop en inspiratie putten uit een kracht die je verstand te boven gaat. Want dat is waar je geest naar hunkert. Een moment waarop je je kan losweken van dit tijdelijke bestaan om het eeuwige genot te ervaren.