Voorpagina Maatschappelijk

Niet buigen voor de baas!

‘Virtual insanity’ brak los toen meneer Budak antwoord gaf op een vraag van een 17-jarig meisje. Ze was door haar neef verkracht en vroeg naar een islamitisch oordeel. Meneer Budak gaf zijn antwoord vanuit theologisch perspectief en in eerste instanties ontving hij enkel positieve reacties. Dit ook van zijn collega’s van het joodse en christelijke pastoraat. Opeens was er commotie alom en was het eenzaam aan zijn zijde. Alleen Milli Gorus gaf een gepast signaal. Verder heerst er een discriminerende stilte bij moslims, of ze laten zich van hun minder goede kant zien. De NIO distantieert zich schaamteloos van alle associaties met meneer Budak. Zo suggereren ze onterecht dat hetgeen meneer Budak adviseerde daadwerkelijk verkeerd is. Ik ben niet boos… maar wel volledig volledig oneens en teleurgesteld met de benadering van meneer Van Bommel op deze website. Dat men in Nederland al schrikt als een moslim ‘boe’ roept, dat wisten we al, maar zijn de moslims ook door angst bevangen?

Een dergelijk antwoord wordt bevooroordeeld gelezen en de interpretatie die eraan wordt gegeven is volledig uit de context gehaald en niet terug te vinden in de tekst. Meneer Budak geeft een antwoord waarin hij benadrukte dat het in strijd is met de islam om te verkrachten. Hij begint met door (letterlijk) te zeggen: "Ik weet niet wat jouw relatie is met je neef en hoe het zo ver is gekomen dat hij het lef heeft gekregen om je te verkrachten" en "Als je bang bent dat jouw familie je gaat verstoten voor iets waaraan jij geen schuld hebt (…)"

Verder, ALS je het (meer algemene) advies om jezelf te beschermen tegen situaties waarin er misbruik van je gemaakt kan worden, uitlegt als het neerleggen van de schuld bij het meisje, dan is dat volstrekt tegengesteld aan hetgeen dat hij -wel- met zoveel woorden stelt. Persoonlijk lijkt mij dit een verstandig advies. Verkrachting is sowieso moeilijk te bewijzen en een oerhollands gezegde luidt dan ook; voorkomen is beter dan genezen en dat is een van de gouden regels binnen de Islam. Daarbij is incest/verkrachting nu eenmaal een lastig probleem en komt onder alle bevolkingsgroepen voor. Helaas.

Meneer Budak kennende, en zijn manier van advies geven vanuit de theologie, zal de volgorde in zijn advies ook niet onbelangrijk zijn. Zijn eerste antwoord (naar de rechter stappen en aanklagen) is duidelijk voor iedereen. Zijn tweede optie is juist, omdat meneer Budak zich kan plaatsen in het meisje en de Turkse cultuur. Hierin adviseert hij haar wanneer ze bang is voor de familie, het voor zich te houden, TENZIJ haar neef daar misbruik van maakt. Het advies van Budak is dan het toch echt met iemand (in de familie?) erover te hebben. Zijn derde optie is beter te begrijpen als je moslim bent (omdat hij redeneert vanuit Islamitisch perspectief), want het is zoveel dieper dan dat het er staat: haar neef vergeven.

Meneer Budak antwoordt professioneel en zeer tactisch. Hij staat volledig achter het meisje. Een goed antwoord, eerlijk en oprecht. Hij houdt rekening met het feit dat we in een Nederlands rechtsstaat leven, maar juist door zijn inlevingsvermogen kijkt hij verder dan het meest algemene antwoord. Vanuit islamitisch perspectief is zijn derde optie de mooiste, en in de context van deze maatschappij misschien de meest onbegrijpelijke.

Daar dachten ze toch anders over bij InHolland en ze lieten zich moeiteloos en zonder stijl meeslepen. Zo’n school als InHolland is natuurlijk alleen maar met imago bezig, maar hiermee slaan ze de plank echt mis. Het is een niet overwogen besluit van InHolland om meneer Budak op grond van zijn antwoord te ontslaan. Zo is het alsof ze weigeren men op te leiden volgens de Qur’an en Sunnah. Dit betekent dat de opleiding op InHolland niet islamitisch is (en niet de vrijheid geeft vanuit islamitisch perspectief te kijken naar zaken) en dus haar waarde verloren heeft.