Voorpagina Algemeen

Malala: Het schoolmeisje maakt het verschil

Niet de Sovjets, niet de Amerikanen – nope, gewoon een jong meisje dat naar school wilde

Een apart gevoel bekroop me bij de recente berichtgeving over ‘de Taliban’ die met de aanslag op een jong Pakistaans meisje hopelijk hun eigen einde hebben ingeluid. Niet de Sovjets, niet de Amerikanen – nope, gewoon een jong meisje dat naar school wilde krijgt deze lappendeken van strijdende partijen (krijgsheren, afsplitsingen van leger, bemoeizuchtige ‘veiligheidsdiensten’, huurlingen, zeloten etc.) er hopelijk onder. Met de wil van God. Ik hoop het zo.

Weet je wat het is? We kunnen hier in ons rustige, veilige landje wel gaan roepen dat wat deze Talibaanse lappendeken doet niet ‘islamitisch’ is als ergens een bom ontploft of pistool wordt afgevuurd. Maar feitelijk hebben we er geen moer mee te maken. Voor hen zijn wíj de moslims in Verweggistan.

We kunnen hier wel zeggen dat het klinkklare onzin is wanneer er beweerd wordt dat meisjes niet naar school zouden mogen. De Profeet (vzmh) zei immers: “kennis vergaren is een plicht voor elke moslim.” Hij (vzmh) zei niet: voor elke man. Hij (vzmh) zei ook niet: behalve als je een meisje bent. Nope.

Ook kunnen we weliswaar eraan toevoegen dat kennis vergaren een behoorlijk belangrijk deel van ons leven dient te zijn. De Profeet (vzmh)  zei ook: “wie een weg volgt en naar kennis verlangt, voor diegene zal God diens weg naar het paradijs vergemakkelijken.” Wederom: dit is niet enkel voor mannen, of iets waar meisjes voor uitgesloten dienen te worden. Maar ja, maakt het indruk op de lappendeken als ik dat hier schrijf? Natuurlijk niet.

Wat wel indruk maakte is de boosheid van het volk –  dat een bom op een buitenlands legeronderdeel nog wel kon velen, maar het neerschieten van drie pubers onderweg naar school niet zo kon waarderen. Uiteindelijk zal die verontwaardiging het moeten doen. Wat ik vanuit mijn luie leunstoel met mijn laptoppie ook doe.

“Voorwaar, God verandert de situatie van een volk niet, totdat zij die in zichzelf veranderen.” (Edele Koran, 13:11)

Malala is daar een goed voorbeeld van. God zij dank is ze aan de beterende hand, ik hoop dat het de andere dames ook goed gaat. En nu maar bidden dat ze in Pakistan en Afghanistan er genoeg van hebben. Tijd voor een mentaliteitsverandering.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van