Voorpagina Cultuur, Interviews

Nieuw album van Doc Jazz: INTIFADA

Dit is het eerste album dat de Palestijnse chirurg en musicus sinds 2008 uitbrengt.

Deze week heeft Doc Jazz zijn nieuwe album ‘INTIFADA’ gelanceerd. Dit is het eerste album dat de Palestijnse chirurg en musicus sinds 2008 uitbrengt. Zijn vorige CD was getiteld ‘inSURGency’ en werd via Amazon.com verkocht. Kort hierna emigreerde hij van Nederland naar de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds die tijd bracht hij nog een groot aantal nummers uit als mp3, via zijn website ‘Musical Intifada’, en met succes. Hij heeft vooral veel bewonderaars op Facebook, waar het ledental op zijn pagina ruimschoots de 25.000 overschrijdt.

Doc Jazz: “Er is tegenwoordig door de opkomst van het internet en de makkelijke uitwisselbaarheid van mp3’s een minder goede markt voor CD’s, maar het blijft een medium dat zijn eigen specifieke waarde heeft. Het is nog steeds de standaard methode om een collectie van nummers die met elkaar samenhangen uit te brengen. Wat dit album anders maakt dan de vorige twee, is dat de vorige CD’s een combinatie bevatten van verzetsliederen en nummers over gewone thema’s. Dit album is echt iets meer toegespitst op activisten en mensen die mijn muziek in hoofdzaak volgen vanwege het Palestina-thema. Er staan alleen nummers op die betrekking hebben op de Palestijnse zaak.”

Er is nog iets ongebruikelijks aan deze CD, namelijk dat de eerste exemplaren die in omloop zijn gebracht deze keer in Frankrijk hun verkoopdebuut hebben.”Dit komt door een samenloop van omstandigheden. Enerzijds is het een interessante kans om een nieuw publiek te bereiken. Fransen zijn normaliter relatief minder toegankelijk voor Engelstalige muziek. Anderzijds kwam het goed uit dat er in Lyon goede contacten zijn met een aantal Franse Palestina-supporters. Van het een kwam het ander.”

Recent werd Doc Jazz uitgenodigd om op te treden in Californië, op een benefietbijeenkomst van PCRF (Palestine Children’s Relief Fund). Deze organisatie verleent medische hulp aan Palestijnse kinderen en ook aan andere kinderen uit het Midden-Oosten die door oorlog en bezetting een slechte toegang hebben tot bepaalde meer geavanceerde vormen van medische zorg. Hij schreef voor deze gelegenheid het nummer ‘Healing Hands’, dat hij op die bijeenkomst live ten gehore bracht.

“Healing Hands staat ook op de nieuwe CD, maar wordt binnenkort ook verkocht door PCRF als mp3-download, zodat het een steentje kan bijdragen aan de fondsenwerving voor deze fantastische organisatie.”

Andere nummers die nog niet eerder op CD verschenen zijn “Right of Return” en “We Resist (Free Palestine)”. Er staan echter ook een paar nummers op die op de vorige albums al voorkwamen. Zoals op de website Musical Intifada staat beschreven, is deze CD een soort “Best of” uitgave, waar verschillende titels op bijeen zijn gebracht, met name de populairdere songs.

Koppig tegen de stroom van normalisatie in roeiend, blijft hij zijn muzikale boodschap verkondigen: vrijheid voor Palestina.

“INTIFADA is een compilatie die als introductie kan dienen tot mijn muziek, maar ook mensen die er al bekend mee zijn een product kan bieden waarop de favorieten bij elkaar staan. Twee van mijn Arabische nummers staan er ook op.”

Hoewel de eerste exemplaren dus al in Frankrijk circuleren, is het album vandaag op Amazon verschenen. Binnenkort wordt het ook verkocht via de Palestine Online Store. De Franse afdeling van de International Solidarity Movement (ISM) is al behulpzaam geweest door publiciteit te geven aan de Franse lancering van het album. Zo te zien blijft Tariq Shadid ondanks zijn drukke werkzaamheden als chirurg nog altijd actief als Doc Jazz. Koppig tegen de stroom van normalisatie in roeiend, blijft hij zijn muzikale boodschap verkondigen: vrijheid voor Palestina.

Rachid Eznaden schrijft sinds 2011 voor Wijblijvenhier. Hij is eindredacteur met als speciale aandachtsgebieden integratiebeleid, buitenlandse politiek, literatuur en islamitische geschiedenis van Europa. Verder staat Rachid bekend als boekenwurm. Voor de meeste WBH-ers belichaamt hij de Wijblijvenhier-bibliotheek. Heeft een schrijver achtergrondinformatie nodig voor zijn stukken, dan tovert Rachid binnen no time een aantal titels tevoorschijn. Tot slot: Rachid recenseert graag. Waar deze interesse vandaan komt, Joost mag het weten. Misschien is het wel zijn tegendraadse houding: waar over het algemeen steeds minder wordt gelezen, gaat hij juist meer lezen.

Lees andere stukken van