‘Ja, ik wil. Ik wil die mooie, bordeaux rode tas dragen bij mijn onlangs gekochte smaragdgroene hoofddoek samen met mijn ietwat getailleerde, zwarte jas en vandaag met mijn draagbare zwarte hakjes en natuurlijk niet te vergeten dat leuke horloge, dat ik op de Albert Cuyp op de kop heb getikt, maar er veel duurder uitziet.’
Dit kunnen zomaar eens de gedachten zijn van een Halalista. Hoe zeg je? Jawohl, een Halalista. Ze is vrouw, jong, opgeleid, islamitisch en modebewust. U komt haar tegen op straat, op school, in het openbaar vervoer en op het werk. Thuis kan het voorkomen dat zij haar rust (lees: pyjamamodus) pakt om de volgende dag net zo halalistisch de wereld in te paraderen. Daar treft u haar in vol ornaat. Ze is niet op haar mondje gevallen, weet wat ze wil en probeert haar balans te zoeken tussen twee werelden waarin ze allebei wil schitteren.
Een Halalista?
Het woord is een combinatie van de woorden Halal en Fashionista. Ze is zich namelijk bewust van de concepten waar deze woorden van zijn afgeleid, islam en mode. De Halalista is een moslima voor wie de islam een centraal punt in haar leven vormt. Ze haalt hier haar inspiratie en levensrichtlijnen uit. Vaak komt ze uit een cultuur waarin de islam ook stevig is verankerd, waardoor dat nog meer bijdraagt aan haar identiteit als moslima.
Maar ze is ook modeminnend en misschien wel meer dan andere jonge dames. De Halalista uit haar islamitische identiteit namelijk ook in haar kleding door zich te kleden volgens de voorschriften; niet te bloot, niet te strak, niet te overdreven. Vaak bedekt ze ook haar haren met een mooi gekleurde hoofddoek, maar dat hoeft niet altijd. Dat zijn nou niet de beelden die je vaak tegenkomt in de modebladen en dus moet ze zelf op zoek gaan naar kleding die suitable is. Zowel in lijn met de kledingvoorschriften als ook met haar liefde voor mode: halalistische mode. Ze gaat op zoek naar de win-win situatie waarbij ze een perfect, zwart jurkje heeft gevonden dat niet al te veel van haar lichaam prijs geeft, maar toch ontzettend stijlvol blijkt te zijn.
Interessant?
Jazeker! Het bestaan en de opkomst van de Halalista wijst op economische voorspoed en dat is natuurlijk iets om blij van te worden in deze economisch, barre tijden. Vroeger was het lastig om mode te vinden die ook halalistisch was. Je moest goed zoeken voor een degelijke rok, broek, trui etc. Bovendien werden meiden die iets verder woonden van de grote steden benadeeld in hun zoektocht ten opzichte van meiden uit de steden, omdat er voor hen nog minder winkels waren om te bezichtigen.
Nu is dat veranderd. De Halalista is mobieler en durft vaker en verder erop uit te gaan om leuke kleren te vinden. Gegeven is wel dat de Halalista vaak studente is en daarom gratis kan reizen. Dit bevordert het zoeken naar leuke kleding. Maar belangrijker nog is dat de Halalista nu steeds vaker gespot wordt in kledingwinkels en een graag geziene klant is, omdat ze een goed gevulde portemonnee heeft. Kleding wordt niet expliciet gemaakt voor hen, maar het lukt hen steeds vaker toch de win-win situatie te vinden. Ook proberen ze met blogs elkaar te informeren over halalistische mode en dan is het zoeken natuurlijk helemaal makkelijk. Ten slotte hoeven ze tegenwoordig niet eens het huis uit om op zoek te gaan naar kleding. Webshops floreren.
Dilemma
De Halalista blijft in tweestrijd over hoe flexibel om te gaan met halalistische mode. Wat kan qua kleding en wat niet? Bestaat er überhaupt zoiets als halalistisch mode of is dat iets wat wordt verzonnen als rechtvaardiging om naast de islamitische identiteit ook andere identiteiten daarmee te vermengen en te uiten in kleding? Verlies je niet het halalgedeelte als te veel nadruk wordt gelegd aan mode en vice versa? Mogen anderen je aanspreken op wat je draagt? Welk beeld wil je uitstralen met je kleding? Dient je alleen bewust te zijn van de ‘halal-factor’ met je kleding of zijn er andere aspecten, zoals make-up, accessoires of productie van artikelen, die daar ook aan dienen te voldoen? Is er een verschil in halalistische kleding in verschillende situaties? Wat kan dan wel of niet? In hoeverre speelt cultuur een rol in kledingkeuze?
Allemaal vragen die de gemiddelde Halalista zich in meer of mindere mate wel eens afvraagt, maar ondertussen shopt ze desnoods de economie er weer bovenop om alsnog dat leuke jurkje te vinden voor de bruiloft van volgende week zaterdag.
Meer weten over dit onderwerp? Samira El Kandoussi bespreekt in het programma ‘Lipstick Moslims’ (enige naam trouwens) een aantal aspecten.
Halalista all the way? Ben jij het of ben jij het niet?
Schuw niet om jezelf hierin te vinden. Je bent wellicht meer halalistisch dan je vermoedt. Een simpele test kan je Halalista-waarde vaststellen. Uiteraard is de test helemaal niet wetenschappelijk en heeft het meer een komisch dan een informerend doeleinde.
- Je bent moslima
- Je houdt van mode en shoppen
- Je bent bekend met de volgende winkelplekken; Hoog Catherijne, Utrecht – Haagse Markt – Albert Cuypmarkt, Amsterdam – Bataviastad – Alexandrium, Rotterdam
- Je garderobe komt voor een groot deel uit H&M, Zara, Primark, Bershka, WE
- Je bent bekend met Jamal Store, Utrecht
- Je koopt je hoofddoeken bij kleine, islamitische zaakjes
- Je koopt tegenwoordig vaker hoofddoeken bij reguliere winkels
- Je koopt kleding via webshops, bijvoorbeeld Zalando
- Je volgt ten minste 1 modeblog
- Je volgt ten minste 1 modeblog over halalistische mode
De test kan alleen kloppen als je ook vraag 1 positief beantwoordt. Dames die geen hoofddoek dragen, kunnen vraag 6 en 7 beantwoorden door na te gaan of het van toepassing is op een hoofddoekdragende dame uit hun directe omgeving.
Score je 6 van de 10, dan ben je best een Halalista. Klopt alles bij jou? You are born that way!
8 Reacties op "Hip Happy Halalista"
Topartikel!
Ik heb het met veel plezier gelezen. Je beschrijft het dilemma waar veel opgroeiende moslimas mee te maken hebben. Vooral ook de link met de portemenee vind ik een belangrijke.
Mensen hebben het vaak over tradities en geloof, maar vaker nog is de portemenee beslissender voor het gedrag.
Klinkt als een gat in de markt. Turkse kledingwinkels schijnen vaak ook een assortiment te hebben dat goed aansluit bij de wensen van een halalista.
Dit schijnt nu hip te zijn ( dames ik heb er geen enkele verstand van) heb ik me laten vertellen.
http://www.izifes.com/welkom
Het aankoopgedrag van moslima’s wordt later zeker vaak gebruikt in marktonderzoeken. Het is idd een gat in de markt, maar ik denk persoonlijk dat het pas echt booming wordt als moslima’s er zelf ook een bijdrage aan leveren. Dat hoop ik ook.
Sorry, maar ik vind dit allemaal weinig opzienbarend. Ja, moslima’s houden van mode, kleding, mooie dingen en sieraden.
Dit is ook te zien in alle traditionele vrouwenkleding uit de moslimwereld en dan natuurlijk vooral de feestkleding.
Kijk bv naar de boubou’s (geborduurde lange jurken) uit West-Afrika, takshita’s uit Marokko, de kleurige gewaden van Sudanese en Somalische vrouwen, de shalwar kameez uit Pakistan/India en Afghanistan, de sarongs uit Indonesië…..
En dan de uitgebreide tradities van bv. khul-khaal (enkelbanden), henna-versieringen, het ontharen van het lichaam etc.
Dus dit is geen moderne uitvinding of fenomeen.
“Halalista” : weer zo’n raar en lelijk woord naar mijn bescheiden mening. Wie verzint het nu weer. Ik denk dat het aantal echte fashionistas bij moslimas niet zo groot is, in elk geval toch niet die in mijn omgeving( vlaanderen). Ja de meerderheid besteed aandacht aan mooie kleding, maar om ze nu fashionistas te noemen is nogal overdreven. Of is het in Nederland toch weer anders?
Ik moest wel even lachen om dit artikel, dus bedankt (gemeend hoor).
Ik heb geen verstand van mode sterker nog het interesseert me eigenlijk geen ene zier. Verder interesseert het mij ook geen zier hoe iemand zich kleed noch vindt ik dat men anderen moet opdragen of dwingen zich op een bepaalde manier te kleden. Normaal hou ik dus mijn mond als het over de kledingdracht van anderen gaat.
Echter wanneer de Islam er bij gehaald wordt dan vind ik dat ik als moslim daar het een en ander over kan zeggen.
Zoals ik de Islam begrijp dient een vrouw zich buitenshuis en in aanwezigheid van niet mahram heren ingetogen te kleden ( hijab of geen hijab laat ik hier even buiten beschouwing ik bezie dat als een overtuigings (geloofs)keuze die niemand kan/mag opleggen). Nu kan men denk ik (hoewel ik weinig van mode weet zeg ik erbij) een ingetogen kleding combineren met een bepaalde klasse en stijl zonder dat de ingetogenheid daarbij inboet. Wanneer men echter die ingetogenheid aan de wilgen hangt en los gaat op tierelatijntjes, franjes, kleurtjes etc dan heeft men volgens mij niet echt begrepen wat naar de letter en de geest des islamitisch wat dameskleding betreft.
Dan zwijg ik nog maar over dames die denken dat hijab boven en disco onder de middel ook des Islamitisch is.
Maar dat is mijn mening als modeloze!
S,hokkend genoeg ben ik het een keer eens met dhr. Boubkari.
Als je een bepaalde mate van vreihijd neemt met de interpretatie van religieuze regeltjes (in schrift en geest)… komt er een punt waar je de regeltjes net zo goed kan negeren. Anders is het toch enogszins scheinheilig.
Hoewel het in onze hidige maatscgappih meer dan terrecht is vragen te stellen bij dergelijke regeltjes overigens.
Wat wij mannen er ook van mogen vinden, het zijn de dames in kwestie die er over gaan. Zelf hou ik wel van vrouwen die zich mooi kleden, het is prettig om ernaar te kijken.