Voorpagina Algemeen

Hip Happy Halalista

‘Ja, ik wil. Ik wil die mooie, bordeaux rode tas dragen bij mijn onlangs gekochte smaragdgroene hoofddoek samen met mijn ietwat getailleerde, zwarte jas en vandaag met mijn draagbare zwarte hakjes en natuurlijk niet te vergeten  dat leuke horloge, dat ik op de Albert Cuyp op de kop heb getikt, maar er veel duurder uitziet.’

Dit kunnen zomaar eens de gedachten zijn van een Halalista. Hoe zeg je? Jawohl, een Halalista. Ze is vrouw, jong, opgeleid, islamitisch en modebewust. U komt haar tegen op straat, op school, in het openbaar vervoer en op het werk. Thuis kan het voorkomen dat zij haar rust (lees: pyjamamodus) pakt om de volgende dag net zo halalistisch de wereld in te paraderen. Daar treft u haar in vol ornaat. Ze is niet op haar mondje gevallen, weet wat ze wil en probeert haar balans te zoeken tussen twee werelden waarin ze allebei wil schitteren.

Een Halalista?
Het woord is een combinatie van de woorden Halal en Fashionista. Ze is zich namelijk bewust van de concepten waar deze woorden van zijn afgeleid, islam en mode. De Halalista is een moslima voor wie de islam een centraal punt in haar leven vormt. Ze haalt hier haar inspiratie en levensrichtlijnen uit. Vaak komt ze uit een cultuur waarin de islam ook stevig is verankerd, waardoor dat nog meer bijdraagt aan haar identiteit als moslima.

Maar ze is ook modeminnend en misschien wel meer dan andere jonge dames. De Halalista uit haar islamitische identiteit namelijk ook in haar kleding door zich te kleden volgens de voorschriften; niet te bloot, niet te strak, niet te overdreven. Vaak bedekt ze ook haar haren met een mooi gekleurde hoofddoek, maar dat hoeft niet altijd. Dat zijn nou niet de beelden die je vaak tegenkomt in de modebladen en dus moet ze zelf op zoek gaan naar kleding die suitable is. Zowel in lijn met de kledingvoorschriften als ook met haar liefde voor mode: halalistische mode. Ze gaat op zoek naar de win-win situatie waarbij ze een perfect, zwart jurkje heeft gevonden dat niet al te veel van haar lichaam prijs geeft, maar toch ontzettend stijlvol blijkt te zijn.

Interessant?
Jazeker! Het bestaan en de opkomst van de Halalista wijst op economische voorspoed en dat is natuurlijk iets om blij van te worden in deze economisch, barre tijden. Vroeger was het lastig om mode te vinden die ook halalistisch was. Je moest goed zoeken voor een degelijke rok, broek, trui etc. Bovendien werden meiden die iets verder woonden van de grote steden benadeeld in hun zoektocht ten opzichte van meiden uit de steden, omdat er voor hen nog minder winkels waren om te bezichtigen.

Nu is dat veranderd. De Halalista is mobieler en durft vaker en verder erop uit te gaan om leuke kleren te vinden. Gegeven is wel dat de Halalista vaak studente is en daarom gratis kan reizen. Dit bevordert het zoeken naar leuke kleding. Maar belangrijker nog is dat de Halalista nu steeds vaker gespot wordt in kledingwinkels en een graag geziene klant is, omdat ze een goed gevulde portemonnee heeft. Kleding wordt niet expliciet gemaakt voor hen, maar het lukt hen steeds vaker toch de win-win situatie te vinden. Ook proberen ze met blogs elkaar te informeren over halalistische mode en dan is het zoeken natuurlijk helemaal makkelijk. Ten slotte hoeven ze tegenwoordig niet eens het huis uit om op zoek te gaan naar kleding. Webshops floreren.

Dilemma
De Halalista blijft in tweestrijd over hoe flexibel om te gaan met halalistische mode. Wat kan qua kleding en wat niet? Bestaat er überhaupt zoiets als halalistisch mode of is dat iets wat wordt verzonnen als rechtvaardiging om naast de islamitische identiteit ook andere identiteiten daarmee te vermengen en te uiten in kleding? Verlies je niet het halalgedeelte als te veel nadruk wordt gelegd aan mode en vice versa? Mogen anderen je aanspreken op wat je draagt? Welk beeld wil je uitstralen met je kleding? Dient je alleen bewust te zijn van de ‘halal-factor’ met je kleding of zijn er andere aspecten, zoals make-up, accessoires of productie van artikelen, die daar ook aan dienen te voldoen? Is er een verschil in halalistische kleding in verschillende situaties? Wat kan dan wel of niet? In hoeverre speelt cultuur een rol in kledingkeuze?

Allemaal vragen die de gemiddelde Halalista zich in meer of mindere mate wel eens afvraagt, maar ondertussen shopt ze desnoods de economie er weer bovenop om alsnog dat leuke jurkje te vinden voor de bruiloft van volgende week zaterdag.

Meer weten over dit onderwerp? Samira El Kandoussi bespreekt in het programma ‘Lipstick Moslims’ (enige naam trouwens) een aantal aspecten.

Halalista all the way? Ben jij het of ben jij het niet?
Schuw niet om jezelf hierin te vinden. Je bent wellicht meer halalistisch dan je vermoedt.  Een simpele test kan je Halalista-waarde vaststellen. Uiteraard is de test helemaal niet wetenschappelijk en heeft het meer een komisch dan een informerend doeleinde.

  1. Je bent moslima
  2. Je houdt van mode en shoppen
  3. Je bent bekend met de volgende winkelplekken; Hoog Catherijne, Utrecht – Haagse Markt – Albert Cuypmarkt, Amsterdam – Bataviastad – Alexandrium, Rotterdam
  4. Je garderobe komt voor een groot deel uit H&M, Zara, Primark, Bershka, WE
  5. Je bent bekend met Jamal Store, Utrecht
  6. Je koopt je hoofddoeken bij kleine, islamitische zaakjes
  7. Je koopt tegenwoordig vaker hoofddoeken bij reguliere winkels
  8. Je koopt kleding via webshops, bijvoorbeeld Zalando
  9. Je volgt ten minste 1 modeblog
  10. Je volgt ten minste 1 modeblog over halalistische mode

De test kan alleen kloppen als je ook vraag 1 positief beantwoordt. Dames die geen hoofddoek dragen, kunnen vraag 6 en 7 beantwoorden door na te gaan of het van toepassing is op een hoofddoekdragende dame uit hun directe omgeving.

Score je 6 van de 10, dan ben je best een Halalista. Klopt alles bij jou? You are born that way!

photo credit: AslanMedia via photopin cc

Geboren op het rode zand van Afrika in een visserplaatje(Kismaayo; lees KissMayo) in Somalië en groot gebracht in Nederland. Al van jongs af aan voert ze strijd tegen drop salmiak en soortgelijke gevaren voor de tong. Ze heeft een haat-liefde verhouding met horror films, waarbij het vaak einidigt met 10% zicht glurend achter een kussen. Inspiratie om over te schrijven vindt ze in allerlei zaken, maar vooral de alledaagse ‘Ahaa-momenten’ zijn het leukst. WBH leek haar wel een leuk platform om die momenten te delen. Benieuwd naar wat ze schrijft? Lees dan haar stukken.

Lees andere stukken van Nafisa