Hoe zou onze samenleving eruit zien, als we ons zouden laten leiden door de filosofie van Winston Churchill: ‘Succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan zonder aan enthousiasme in te boeten’.
We worden allemaal groot gebracht met 1 regel: Je mag niet falen! Na het bekijken van ‘Metropolis’ aflevering over ‘succesvolle mensen’ werd ik hieraan herinnerend. Iemand uit Roemenië zei: ‘Je bent succesvol als je een bedrijf hebt. Ik ben taxichauffeur, dus ik ben het niet’.
Bij mij riep dit veel vragen op. Hoezo moet je een bedrijf hebben om succesvol te zijn? En wat is dan succes? En waarom was er tijdens de uitzending geen aandacht voor falen, is dit niet een voorwaarde voor succes? Dit knagend gevoel liet mij niet meer los. Ik besloot op onderzoek uit te gaan.
Laten we allereerst stilstaan bij de betekenis van het woord ‘falen’. Dit wordt gedefinieerd als: tekortschieten, mislukken, fouten begaan, doelen niet bereiken. We maken dagelijks fouten en falen dus continu. Maar waarom hebben we moeite met falen?
Coach Michel Emmerik stelt in zijn artikel Toegeven dat je mislukt bent, dat is pas lef hebben het volgende: ‘Falen maakt ons kwetsbaar. Mensen zijn kuddedieren. Erkenning en acceptatie zijn even belangrijk voor ons als zuurstof en voedsel. Verlies ervan voelt bedreigend’. Ik ben het daar niet mee eens. Het klopt dat falen ons kwetsbaar maakt, maar we kunnen onmogelijk altijd erkend en geaccepteerd worden. Sterker noh, het loslaten van de behoefte om altijd geaccepteerd te worden, is de essentie van succes. In sommige gevallen is het juist goed om niet te voldoen aan de verwachtingen van onze omgeving. Want dit stelt ons in staat om nieuwe dingen te ontdekken. En nieuwe dingen ontdekken, gaat vaak gepaart met falen.
Een voorbeeld van mijn eigen falen is dat ik in 2007 mijn baan als personeelsadviseur heb opgezegd om mij volledig te kunnen focussen op mijn afstudeeropdracht. Na mijn afstuderen sloeg de economische crisis toe. De arbeidsmarkt in 2008 was weerbarstiger en na vele afwijzingen had ik het gevoel dat ik had gefaald. Hoe moest ik nu verder? Ik bedacht een plan B. Ik schreef me in voor een premaster Sociologie,verhuurde mezelf als HR Adviseur en ging werken als thuishulp. De situatie heeft mij vooral geleerd om door te gaan en nieuwe dingen te proberen. Want kansen dienen zich continu aan.
Een van mijn docenten zei ooit: ‘Inzicht kun je alleen krijgen als je iets probeert’. Uit onderzoek van psychologe Carol Dweck blijkt dat falen zelfs een kans is voor zelfverbetering en nieuwe zenuwbanen kan vormen en versterken in de hersenen. Zij heeft twee manieren van denken ontdekt: de vaste mindset en de groei mindset. Mensen die een vaste mindset hebben, geloven dat je eigenschappen vast staan en niet veranderen. Terwijl de mensen die een groei mindset hebben, geloven dat je je eigenschappen beter en sterker kunt maken. Door veel te oefenen en je best te doen, kun je ontwikkelen en dus groeien.
Falen als onderdeel van succes is geen boodschap die we tegenwoordig vaak horen. Loop maar eens door de boekhandel: daar wordt duidelijk hoe geobsedeerd we zijn door succes. Kasten puilen uit van de boeken die beloven te onthullen hoe we succesvol en rijk kunnen worden met een minimum aan inspanningen en tegenslagen. Een zoekopdracht op het internet naar het woord succes heeft mij 88 miljoen hits opgeleverd. Terwijl een zoekopdracht naar het woord falen mij ‘slechts’ 3 miljoen hits oplevert. Een groot verschil. Wat zegt dit over onze tijdgeest waarin vooral ‘winnen’ en ‘presteren’ domineren. En wat is succes? De lijst met definities van succes is eindeloos. Ik denk dat succes vooral een kwestie is van levenshouding en wat we zelf definiëren als succes. Voor de een is dat bijvoorbeeld een grote auto en een groot huis. Voor de ander is dat spirituele groei.
Succes en falen gaan dus samen met een paradoxaal fenomeen: we willen succesvol zijn en falen vermijden. Maar zonder te falen kunnen we geen succes boeken. Hoe zou onze samenleving eruit zien, als we ons zouden laten leiden door de filosofie van Winston Churchill, waarin hij zegt: ‘Succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan zonder aan enthousiasme in te boeten’.
2 Reacties op "Gij zult falen!"
Falen is vaak stevig balen. Ik merk het zelf nu ik noodgedwongen door het ‘ slimme beleid van Rutte 2″ aan de zijlijn van de arbeidsmarkt sta. Enthousiast doorzettingsvermogen en verdiepende gesprekken met mede mensen of inspirerende schrijvers (m/V) helpen me wel mijn energie en uitstraling te behouden. Soms voelt het inderdaad als falen, maar nu durf ik wel toe te geven dat het niet is gelukt wat ik graag wilde doen. Door bovenstaand geeft ook weer moed om mijn mindset op de nieuwe tijdshorizon te richten.
Top gedaan Fatima
Paul-Jan
Het woord Falen in het woordenboek van de meeste mensen betekend mislukking. Als je aan een ondernemer gaat vertellen die net failliet is gegaan. Je faillissement is de sleutel tot succes! Wat zal deze ondernemer zeggen of denken ! De overheid instanties en de banken sector zien het begrip falen als falen. Bij de aanbestedingen vraagt men. Bent u bij een faillissement betrokken? Geen onschuldig vraag in mijn optiek. Dat is een vraag om je uit te sluiten. Als je aan bank zegt dat je failliet bent geweest, dan kan je een lening vergeten om je onderneming op te starten. Om een lening te vragen bij een bank in Amerika. Vraagt men hoeveel keer ben je failliet geweest? Hoe meer, hoe ervaar je bent. Dan ken je de valkuilen van je eigen vak .Angst voor het falen is in ons genen gegrafeerd. We kunnen het niet weghalen van de ene op de andere dag , maar is een wijsheid ! Eigen weg inslaan en niet toegeven aan het systeem omdat iedereen maar ziet dat je een mislukkeling bent.
Ik ben eens met het betoog dat Falen tot succes kan leiden, maar het zal niet van zelf sprekend zijn. Men moet het vermogen hebben om door te gaan. Het bekende fenomeen voor de meeste mensen is opgeven. De kracht van de mens is onbegrensd. De grens wordt uiteindelijk bepaald door je innerlijke kracht. Ik denk dat het recept succes, is zeker voortgekomen uit ingrediënten falen, doorzettingsvermogen en geluk. Falen kan gebruikt worden om een ladder mee te bouwen om zo tot het top te komen. In het top van het burgerschap, moederschap, vaderschap, directeurschap, leiderschap enz.. en ondanks je succes je zelf blijven.
Dank Fatima.