Voorpagina Algemeen, Ingezonden, Maatschappelijk

Srebrenica

Dit stuk is ingezonden door Mimoun Boukiour

Toen ik bij het plein aankwam, zat ik met mijn gedachten nog half bij het werk.  Ik was te laat, opzettelijk. De herdenking was al begonnen. Een kleine honderd man liep traag rond een pilaar die midden op het plein was neergezet. Hebben maar honderd man behoefte aan het herdenken van het grootste massagraf van Europa sinds de Tweede Wereldoorlog?

“Nooit meer Srebrenica!” zo begon de toespraak.

In mijn basisschooljaren gingen vriendjes vaak op vakantie naar Joegoslavië. Ik ging vaak op vakantie naar Marokko. Uiteindelijk allebei landen met een geschiedenis van massagraven. Maar dat is niet de reden dat ik de herdenking wilde bijwonen.

Vlak na de massaslachting in Srebrenica verscheen een jonge moslima op televisie. Haar man was één van de meer dan 7.000 slachtoffers; zijn lichaam nooit gevonden. Of misschien nooit geïdentificeerd. Ze vroegen de vrouw wat ze het meest mistte aan haar man. Ze antwoordde: “Zijn manier van de liefde bedrijven.” Verdriet kun je pas verwerken als het klein wordt. De dood van 7.000 mannen en jongens betekent weinig. Maar een vrouw die de troost en aanraking van haar man mist, betekent des te meer.

Drie vrouwen in het zwart passeren mij. Eén van hen kijkt strak naar de grond, maar ook zo kan ze haar verdriet niet verbergen. Het gevoel bekruipt me dat ik pottenkijker ben bij andermans verdriet. Ik vertrek nog voordat het afgelopen is. Heeft mijn aanwezigheid het verdriet van iemand een klein beetje kunnen verminderen? Ik weet het niet. 

Mimoun Boukiour

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!