Voorpagina Geschiedenis

Moslims in de Alpen

Gisterenmiddag zat ik al zappend voor de tv. Zoals gewoonlijk was er niet veel interessants te zien. Uit verveling ben ik toen maar naar de Tour gaan kijken. Nu heb ik niets met de Tour of met welke andere vorm van georganiseerde lichamelijke inspanning dan ook. Het leuke van de Tour echter is dat er meer te zien valt dan mensen die zich onmenselijk uitputten voor de eer om een trui met een kleurtje te mogen dragen. Kijkend naar de Tour ziet men al het moois dat Frankrijk te bieden heeft aan landschappen. Het geluid uit en genietend van het Alpenlandschap met als enige irritatie dat om de haverklap het beeld verpest werd doordat de camera meer interesse toont voor de fietsers, volgauto’s en toeschouwers dan de majestueuze bergen.

Kijkend naar die bergen bedacht ik mij dat ik ook nog een stukje moest schrijven voor WBH en zoals gewoonlijk had ik daar helemaal geen zin in. Maar mijn hersenen togen aan het werk en ergens in de krochten van mijn geheugen werden de Alpen en moslims aan elkaar gekoppeld en dat bracht de herinnering naar boven aan een stukje Europese geschiedenis waar ik een aantal jaren geleden over gelezen had: Moslims in de Alpen.

De titel van de tekst luidde overigens heel anders en ging eigenlijk over de aanwezigheid van moslims in Zuid-Frankrijk. Maar aangezien geografisch de Alpen reiken tot de Middellandse Zee en de moslims van Zuid-Frankrijk ook een tijdje geheerst hebben over dat deel van de Alpen is de titel voor dit stukje niet al te ver gezocht.

Generaties lang leren – leerden moet dat zijn want het geschiedenis onderwijs is niet meer wat het was – kinderen dat de Moren bij Portiers ( Eigenlijk iets noordelijker nabij de huidige stad Tours) verslagen werden door Karel Martel (De hamer) in 732 en dat zo het Christelijk Europa gespaard werd van een Moslimoverheersing. Een veldslag van epische omvang, een toekomst bepalende gebeurtenis. Historisch valt daar natuurlijk van alles op af te dingen, vanuit Damascus bezien was de veldslag niet meer dan het einde van een uit de hand gelopen expeditie van een overambitieuze gouverneur.

Maar 732 was niet de eerste veldslag gewonnen door de Franken en ook niet het einde van de Islamitische aanwezigheid in la douce France. De eerste expeditie vond plaats in het jaar 718 een tweede volgde in 721. Bij die laatste expeditie verloren de moslims een veldslag bij Toulouse tegen Eudo de Hertog van Aquitanië. De derde expeditie volgde in 732, Bordeaux werd ingenomen en Eudo’s leger werd verslagen, een paar weken later volgde de beroemde slag bij Tours. Overigens bleef na deze veldslag het zuiden van Frankrijk nog stevig in handen van de moslims. De strijd om de controle over het gebied rondom de Pyreneeën eindigde definitief in het voordeel van de Franken met de dood van de laatste alleenheerser van Andalusië, Abd al-Rahman Sanchuelo (De kleine Sancho) in het jaar 1009 meer dan 250 jaar na de slag bij Tours.

Tijdens deze Pyreneeën strijd vond er oostelijker nog een aantal expedities plaats in de Côte d’Azur. Eén van die expeditie in het jaar 889 resulteerde in een permanente militaire en administratieve basis genaamd Farakhshanit (verbastering van het Latijnse: Fraxinetum) wat nu het dorpje La Garde-Freinet is. Vanuit Farakhshanit ondernamen de moslims expedities in de omgeving, langs de rivier de Rhône, Noord Italië en diep in Zwitserland tot aan het Bodenmeer.

Wordt vervolgd…

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van