Afgelopen week zat ik op de bank naar een Champions League wedstrijd te kijken tussen Ajax en Dortmund. De aanvallen in Gaza waren in volle gang en ik kon wel wat afleiding gebruiken. Ajax verloor desalniettemin met 1-4. Mijn voorliefde voor de Amsterdammers dateert uit 1995 toen Ajax wat mij betreft de stad Amsterdam in talent en kleur representeerde. Dat was voor mij een tijd waarin Kluivert schitterde en Blind het team op sleeptouw naam.
In het Ajax van nu speelt er ook een Blind. Daley Blind. De zoon van. Ik heb me afgevraagd hoe het kan dat dit Ajax het gepresteerd heeft om een speler van dit kaliber op te stellen. Ik zal geen flauwe grapjes over zijn achternaam maken, maar ik sluit niet uit dat de trainer blind op hem vertrouwt. En toch blijf ik het me afvragen. Is het talent? Doorzettingsvermogen? Of de connecties van zijn vader? Of een combinatie van die elementen?
Tegelijkertijd vroeg ik me af hoe het kan dat bij dit topteam uit Amsterdam geen Marokkaanse voetballers spelen. Wat mij betreft zijn voetballers met een Marokkaanse achtergrond de Nederlandse Brazilianen. Weergaloze techniek, frivool en enorm behendig. En Amsterdam barst ervan.
We kennen de verhalen inmiddels wel. Marokkaanse jongeren zouden lastige jongens zijn, moeilijk in de omgang, grote mond en geen discipline. En er zijn weliswaar sporadisch wat eendagsvliegen voorbij gekomen, maar die zijn net zo snel weer uit beeld verdwenen. El Hamdaoui, Amrabat en Aissati. Allemaal namen die met veel bombarie het grote Ajax moesten verlaten.
Ook ik heb voor even mogen proeven van voetballen op profniveau. Ik speelde een blauwe maandag in de beloften van Go Ahead Eagles en kreeg een contract aangeboden van een Turkse bekerhouder. Ik heb uiteindelijk gekozen voor mijn studie en ben nu docent. Dankbaar beroep, maar indien er een tijdmachine zou bestaan, dan had ik waarschijnlijk een andere keuze gemaakt. Maar ik had die luxe tenminste. Al mijn broers waren afgestudeerd, dus de kans dat ik nutteloos de straten van Ulft onveilig zou maken was: nihil. Voor veel van die jongens uit Amsterdam geldt dat niet.
De grootste voetballers die de Nederlandse voetbalvelden hebben betreden, waren dwarse, eigenzinnige en soms onhandelbare voetballers. Cruijff, Romario, Ronaldo: beter hebben we ze niet gehad. Er werd veel in ze geïnvesteerd, er was een lange adem voor nodig, maar ze tilden het niveau daarentegen revolutionair omhoog.
Ik ben ervan overtuigd dat er onder de Marokkaanse voetballers een speler van hetzelfde formaat rondloopt, of sterker nog: rondliep. En het lijkt hier weliswaar ‘slechts’ over voetbal te gaan, maar ik zie deze trend ook in rest van de maatschappij. In bedrijven met een ondervertegenwoordiging van allochtonen in de top, maar ook op de universiteiten waar de hoge schooluitval van hoogopgeleide Marokkaanse jongeren inmiddels geen verrassing meer is.
Het is een verhaal over jongens die opgeven, maar vooral ook over mensen die veel te snel opgegeven worden.
15 Reacties op "Waarom er bij Ajax geen Marokkanen spelen"
2 dingen: salaheddine heeft hier ook wel eens een item over gemaakt en wat me daar ook op viel is dat het “niet slagen” van Marokkaanse jongens helemaal niet hard wordt gemaakt:
Bekijk deze video op YouTube:http://youtu.be/hQ3vSoX6l28
Het is het gevoel dat ze niet geslaagd zijn dat overheerst, niet de feiten. Oulida, Aisatti, Boukari- hebben allemaal behoorlijk verdienstelijk gespeeld bij Ajax, af en toe zelfs een topwedstrijd. Anderen deden het minder, soms doordat de eigen specifieke kwaliteiten niet aansloten bij Ajax (alhamdaoui) of ze pasten op dat moment niet in het keurslijf van de club (Mbarek).
Hetzelfde gold voor jongens als Reiziger of Ronald de Boer die ook – al dan niet tijdelijk – niet in het profiel van Ajax pasten. Die braken ook pas echt door na wat omwegen.
Om de vergelijking met discriminatoire schooladviezen of ondervertegenwoordiging in het bedrijfsleven erbij te betrekken zal er meer dan een gevoel nodig zijn. Misschien is het een onderzoekje waard? Welke socioloog voelt zich geroepen?
(En laat Daley lekker ballen: die jongen gaat elke week beter spelen, harder werken en meer inzicht vertonen. ( itt Poulsen of enoh). )
Gr.
Noureddine
Daley is 1 van de weinige die het niveau op dit moment haalt om representatief voor de dag te komen met ons eerste elftal.
Hoeveel marokaanse voetballers ken jij die ooit de top of eventueel de subtop hebben gehaald? Zeker geen verdedigers en waarschijnlijk ook niet in het zakenleven ( of je moet een kraampje in beverwijk meetellen)
Globaal gezien ontbreekt het ze aan mentaliteit en zijn ze te vaak te veel op zichzelf gericht.
Zoals ook al wel blijkt uit het beeld dat de schrijver van dit stukje heeft op de situatie.
Gr.
Dit stuk is natuurlijk 1 lange drogreden. In het Nederlands elftal zijn minstens 2 Marokkaanse spelers. Geen 1 Turk, mind you. In het Noorse elftal: ook 2. Voor de rest kan ik er geen noemen want ik heb geen verstand van voetbal.
@Richard Geen Marokkaanse spelers in de top? Ibrahim Afellay, Nourdin Boukhari, Adam Maher, Nordin Amrabat, Khalid Boulahrouz om er maar een paar te noemen?
Ik snap niet waarom mensen bewust gaan liegen over zaken die objectief te controleren zijn.
Goed stuk! Ik heb me ook altijd afgevraagd waarom Marokkaanse voetballers wel bij andere clubs slagen maar niet in Amsterdam.
Beste voorbeelden zijn Aissati en El Hamdaoui natuurlijk. Wellicht ligt het aan de sfeer bij Ajax?
Zelfs als ik een prof zou worden, zou ik een aanbieding van Ajax afslaan. Dat een Marokkaan het nooit bij Ajax maakt, is hetzelfde als dat je je afvraagt waarom er nooit een Braziliaan bij Ajax speelt. Ajax heeft het niet zo met individuele spelertjes, ze willen eerder voorgeprogrammeerde robotjes met bepaalde kwaliteiten voor een bepaalde positie. Dat zag Jansen ook niet zitten en is daarom na een seizoen ‘m gesmeerd naar een club waar hij zich wel thuis voelt, namelijk Vitesse en zie hoe Vitesse groeit.
Ik vind Ajax geen leuke club om naar te kijken, veel te saai. Daarom vind ik het eigenlijk een beetje raar dat hier een beetje gesuggereerd wordt dat Ajax een topclub is, waar ook Marokkanen deel zou uitmaken.
Natuurlijk weer een stuk om over te janken doe je huiswerk wat beter.
Ik ben ervan overtuigd dat er onder de Marokkaanse voetballers een speler van hetzelfde formaat rondloopt, of sterker nog: rondliep. En het lijkt hier weliswaar ‘slechts’ over voetbal te gaan, maar ik zie deze trend ook in rest van de maatschappij. In bedrijven met een ondervertegenwoordiging van allochtonen in de top, maar ook op de universiteiten waar de hoge schooluitval van hoogopgeleide Marokkaanse jongeren inmiddels geen verrassing meer is.
Adam Maher wordt geroemd om zijn talent de jongen is nog maar 19 jaar. Wanneer hij door ontwikkeld zal hij naar een mooie Spaanse of Italiaanse club door groeien.
El Hamdaoui heeft een mentaliteits probleem. En Aissati is gewoon niet goed genoeg. Affelay heeft die ontwikkeling wel doorgemaakt.
Khalid Boularouz speelt al jaren op topniveau. Omar Abdelloui speelt bij Feyenoord Marokkaan uit Noorwegen. Nacer Chadli hebben we nog die komt uit Belgie alleen.
Aissati en Hamdoaui hebben verkeerde zaakwaarnemers en mentaliteit. Beetje zo’n NBA ghetto mentaliteit.
Sport vraagt nu eenmaal om wijsheid op het veld en in zaken
Hoge schooluitval onder Marokkaanse jongens idd. De vrouwen doen het goed. Met een bontkraag sissen op straat is glorieuzer leven kennelijk.
Scherp opgemerkt door Haci. Te weinig Marokkaanse jongens breken door bij Ajax. Over een tijdspanne van 30 jaar komen we niet verder dan Oulida(bankzitter), El Hamdaoui(aangekocht), Amrabat(weggestuurd),Aissati(aangekocht) en wat aangekochte Marokkanen uit het buitenland. Triest toch. Als je bedenkt dat 50% van Amsterdam allochtoon is dan is er wellicht iets mis. In Frankrijk werd in 2011 Francois Blaquart,de voorzitter van de Franse voetbalbond geschorst omdat hij meer blanke en minder gekleurde voetballers toeliet tot de voetbalscholen. Op 8 november 2011 had de FFF in het grootste geheim discriminerende en racistische quota opgesteld. Meerdere bestuursleden van de technische directie van de voetbalbond hadden de officieuze quota goedgekeurd. Ook de Franse bondscoach Laurent Blanc zou toen met de nieuwe regeling hebben ingestemd. Als het in Frankrijk kan waarom niet in Nederland.
@ Richard: Chadli, Boussoufa (ajax jeugd echter al tijdens jeugd naar chelsea gegaan), Fellaini, Bouhlarouz, Affelay, en Maher gaat de grootste worden.
@ Nordin: Je kunt Jansen noemen maar Cruijf, van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Kluivert, vd Vaart, Sneijder e.d waren net iets eigenzinniger en succesvoller;)
@ Piet Keizer: Je verdraait de feiten nogal. Het ging niet om gekleurde spelers maar om spelers met een dubbele nationaliteit. Het quotum in frankrijk was opgesteld omdat de Franse Voetbalbond opleid voor het Franse nationale elftal maar veel spelers met een dubbele nationaliteit uiteindelijk voor hun tweede nationaliteit kiezen. Waarom zou de Franse voetbalbond heel veel geld in een voetbalopleiding steken als zoveel spelers voor een ander land kiezen? Meer spelers met slechts de franse nationaliteit vergroot het rendement van de FFF.
Ajax is daarentegen alleen gericht op het opleiden van de beste spelers. Zij hebben er geen enkel belang bij om goede (Marokkaanse) spelers geen kans te geven.
@ Redouan: Aissati kon bij landskampioen Ajax bijtekenen maar meer geld verdienen bij Vitesse dus gaf hij die club zijn woord toen hij uiteindelijk bij Antalyaspor (vorig jaar 15e in Turkije) nog meer kon verdienen en daarheen ging. El Hamdaoui is een grootste voetballer, maar geen professional, bij verschillende clubs weggestuurd waarbij expliciet gesteld werd dat zijn houding het probleem was. Verbeek, de trainer onder wie het grootste talent (Maher) is doorgebroken zegt daarover: “El Hamdaoui voelt zich snel aangevallen en in zijn trots gekrenkt. ” Verschillende interviews met el Hamdaoui versterken dit beeld. Lijkt mij sterk dat het aan de sfeer bij Ajax ligt.
Als je het binnen het voetbal breder trekt zie je de afgelopen jaren een enorme toename van Marokkaanse jongens op het hoogste niveau. Opvallend genoeg veel vaker aanvallers dan verdedigers. Verder herken ik persoonlijk een paar citaten van geschiedenis24: ”De jongens spelen op eigen initiatief met anderen op straat, maar niet bij een voetbalclub waar de juiste begeleiding is.”’&
”In de puberjaren, waarin jongeren niet meer alleen maar met voetbal bezig zijn, is het belangrijk dat er gerichte begeleiding is.” In een documentaire over talenten van ajax zie je dat zij aanvankelijk vaak door hun ouders gebracht en gestimuleerd worden, ik denk vanwege eigen ervaring dat dit bij Marokkaanse jongens vaak een groter probleem is. Daarnaast is
Als je het nog breder wil trekken vind ik de opmerking van Mounir nuttig, als je op verschillende universiteiten kijkt zie je aanzienlijk meer Marokkaanse meiden, waarom lukt het hen veel zo veel beter? Waarom worden zij dan niet opgegeven?
Nederland is een meritocratie, het gaat hier niet zozeer om talent als wel wat je met dat talent doet. En uit het talent halen wat erin zit is hier vooral een zaak voor jezelf en je ouders, niet voor de overheid.
Even een toevoeging. Mijn eigen ervaring na jarenlang met 4 Marokkaanse jongens samengespeeld te hebben was dat van de vaders slechts 1 daadwerkelijk reed als hij op het schema stond.
Verder wil ik Haci waarschuwen voor verkeerde parallellen en generaliseringen. De top van het bedrijfsleven bestaat uit mensen van gemiddeld minstens 40 jaar. Er zijn in Nederland echter relatief weinig allochtonen van die leeftijd met een hoge opleiding. Daar komt nu verandering in maar dat kost tijd. Een andere reden is het old boys network, dezelfde reden dat er zo weinig vrouwen in de top zitten. Ook dat kost tijd.
@Gino,
Misschien is het ook belangrijk om de trainers onder de loepte nemen. El Hamdaoui deed het bijvoorbeeld veel beter onder van Gaal bij AZ dan onder de Boer bij Ajax… Maar ja het zij zo, we zullen wel zien wat de komende 10 jaar voor talenten zullen komen, misschien dat onze visie dan weer anders wordt.
Lijkt me bij el Hamdoui niet zo relevant. Hij heeft tegen zowel verbeek als de Boer gezegd dat hij lastig zou doen indien hij niet speelde. Het is gewoon een rotte appel.
Een rotte appel die speler van het jaar is geweest??
Of een rotte appel die niet in jouw ideale beeld past?
Ik dacht dat een rotte appel iemand is die voor de anderen verpest…
Waarom spelen er nu drie spelers van Marokaanse afkomst bij het Begisch voetbalelftal. Meeste mensen spreken over Marokanen maar kennen geen een Marokaan of gaan met deze mensen om. Mensen worden moeilijk en tegen de krib als je gediscrimineerd wordt of allemaal over een kam wordt geschoren. En ja kan zijn dat jongens daar vatbaarder voor zijn dan meisjes. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je moeite doet om mensen aan te nemen en ze werkelijk leert kennen dat alle mensen ongeacht afkomst, geloof of ras maar gewoon mensen zijn. En als je moeite doet en deze jongens gewoon normaal benadert en behandelt dat t ook wel eens gewoon normale jongens blijken te zijn.Ze groeien in Nederland ook meestal op in Nederlanse steden in achterbuurten waar de Nederlanders zelf ook niet bepaald het lichtend voorbeeld zijn. Ben een Nederlandse moeder getrouwd met een Spanjaard leeftijd 58 jaar
Ben zelf marokkaan en heb ook lang gevoetbald,we zijn meestal technisch goede spelers maar eerlijk is eerlijk de meeste van ons zijn geen teamspelers we denken teveel aan ons eigen belang en daar zit hem het juist voetbal is een teamsport dat is de belangrijkste regel