Voorpagina Opmerkelijk

Hollandse krijgers

Gisteravond was het dan zo ver. De eerste aflevering van het programma ‘Hollandse krijgers’ was te zien op tv. Ik introduceer jullie de korfballer Arjan, de triatleet Diederik, de rugbyer Derk, de thaiboxer Halim, en de pro-wrestler Emil. Dit zijn vijf jongens uit Nederland die zichzelf mentaal en lichamelijk moeten bewijzen tegenover elkaar, maar vooral tegenover de verschillende Afrikaanse stammen die ze ontmoeten. Wat een lefgozers! 

Ik keek met verbazing toe hoe ze mee deden aan de zogenoemde ‘bull-jump’ van de Hamar-stam. Het was de bedoeling dat ze vier keer (twee keer heen en weer) over de stieren die in een rij werden gezet, moesten springen/rennen. Ik verwachtte eerlijk gezegd dat ze het niet zouden doen door de angst om te vallen op een van die hoorns, maar toch zat ik bij het verkeerde eind!

Een voor een renden ze keurig over die stieren heen. Ze deden het zelfs zo goed, dat het voor de jury (stamleden) moeilijk was om de winnaar aan te wijzen. De krijger die uiteindelijk had gewonnen, Diederik kreeg een Doqa (kraal) aan een ketting om zijn nek. De tweede persoon die een Doqa om zijn nek kreeg was Halim, omdat hij het meeste respect had afgedwongen bij de stamleden. En datgene wat ik hier echt mooi vond om te zien was de manier waarop de jongens communiceerden. Met handgebaren en bewegingen probeerden ze duidelijk te maken wat ze op dat moment hadden ervaren.

Wat ik minder mooi vond om te zien was het slaan van de vrouwen met een zweep! Dit was de manier waarop de vrouwen lieten zien hoeveel liefde ze hadden voor de bullspringer. De jongens reageerden geschokkeerd toen ze zagen dat de zweepslagen bloederige wonden veroorzaakten. Het gekke is dat het leek alsof de vrouwen het prettig vonden om geslagen te worden. Dit is iets wat wij niet kunnen bedenken, omdat het slaan van vrouwen onze normen en waarden tegenspreekt en toch zagen ze het gebeuren. Na dit pijnlijke ritueel was het tijd om feest te vieren met de stamleden. Dag een werd afgesloten met het drinken van het zelfgemaakte bier van de stam.Wie wint er de volgende keer?