Voorpagina Islam

Ramadanperikelen

Slaat de inspiratieloosheid je ook wel eens toe? Maak je ook wel eens zinnen en woorden die gewoon totaal niet kloppen (zie vorige zin), maar waar je op dat moment bijna heilig van overtuigd bent dat ze correct zijn? Hallucineer je vreemde dingen waarvan je brein een signaal afgeeft dat het verdacht is, maar je het zelf eigenlijk niet erg vindt? Voel je je wel eens slap en futloos en heb je het idee dat het huilen je nader staat dan het lachen? Het kan je allemaal wel eens overkomen zijn, maar damn al die combinaties op een dag betekent voor mij: Ramadan is begonnen!

Het is niet altijd even hip om te zeggen dat je het gewoon zwaar bagger vindt dat de vastenmaand weer is begonnen. Naast alle leuke dingen waar iedereen eindeloos over blijft schrijven (gezellig, lekker eten, gezegende maand, vrienden en familiebanden aanhalen, spirituele en lichamelijke reiniging, nader komen tot Allah) zijn er ook minder leuke dingen aan de Ramadan. Koppijn, vermoeidheid, futloos, kou lijden, geen water kunnen drinken als je mond helemaal droog is, 10x herhalen dat je ook niets mag drinken, droge lippen en ga zo maar door. Maar dan rijst de vraag: Waarom doe je het dan?

Een van de redenen waarom je toch weer ieder jaar aan de Ramadan doet, is omdat je in die maand de gelegenheid krijgt om naast het dagelijkse bidden weer dichter bij je Schepper, Allah komen. Dat aspect wordt mijns inziens nog te veel ondergesneeuwd door het lekkere eten van iedere avond. Want het lekkere eten en de gezelligheid is een bijkomstigheid. Waar het om draait is dat je je spiritueel reinigt en je gedachtes en intenties op orde probeert te brengen. Je even weer te herinneren waarom je leeft en waar je het in dit leven allemaal voor doet. Dat je eigenlijk niets voorstelt en dan iedereen gelijk aan elkaar is. Want iedereen die vast ervaart op dat moment hetzelfde gevoel: een lege maag die gevuld wordt door de liefde van Allah. Het huilen staat me inderdaad nader dan het lachen, maar dat zijn tranen die de ziel reinigen en je dichter bij Allah brengen. Daar doe ik het voor, ieder jaar, zonder zeuren de hele maand het vasten volhouden. Geen Ramadan Festival die daar aan kan tippen!