Voorpagina Ervaringen, Geschiedenis, Maatschappelijk

Imam W.Deen Mohammed (1933-2008)

Imam Warith Deen Mohammed, ook wel bekend als Imam W.D.Mohammed is een naam die bleef vallen tijdens mijn zeer recente trip door de Verenigde Staten. Het is een grote naam voor de Amerikaanse moslims, in het bijzonder voor de grote Afro-Amerikaanse moslimgemeenschap, die de leider eeuwig dankbaar is. Maar ook voor mij.

Gisteren, op de negende dag van Ramadan, is Imam Mohammed op 74-jarige leeftijd overleden.


Imam W.D. Mohammed Foto: AP/Stephen J.Carrea

Imam Mohammed volgde in 1975 zijn vader Elijah Muhammad op als leider van de zwarte moslimsorganisatie Nation of Islam, ook wel afgekort als Nation.

De volgers van de Nation geloven dat God het zwarte ras gekozen heeft boven alle anderen en dat God op aarde is gekomen in de persoon van Wallance Fard Muhammad, de oprichter van de Nation. Malcolm X is de legendarische man die zich in de jaren ’60 na zeer nauwe betrekkingen had gedistantieerd van deze gedachtes en zich niet veel later bekeerde tot de traditionele islam, ook wel de sunni islam genoemd.

Kort na zijn aantreden maakte Imam Mohammed een moedig besluit dat zijn leven en die van miljoenen anderen heeft veranderd: hij nam ook afstand van de racistische gedachtes van zijn vader, maar onthief daarnaast de Nation of Islam en begon een nieuwe organisatie. Er volgende een grote omscholing naar de sunni islam onder zijn volgers. Geleerden kwamen voor deze taak uit het buitenland, de rijen met stoelen werden uit de Nation moskeeën verwijderd en tapijten werden aangelegd zodat er vijf keer per dag gebeden kon worden op de grond. Na vele malen de naam veranderd te hebben, gaat de organisatie vandaag de dag door het leven als The Mosque Cares.

Honderdduizenden Afro-Amerikanen bekeerden zich tot de sunni islam, maar niet alle Nation volgers volgden. Louis Farrakhan was de eerste die in opstand kwam en heeft sinds 1978 het leiderschap in handen van de destijds herboren Nation of Islam. Dat de Nation nog steeds racistisch is, heb ik in New York aan den lijve ondervonden: Ik ben geweigerd aan de deur van hun moskee, omdat mijn huidskleur te licht is.

Naast die akelige ervaring moet ik ook aan fijne dingen denken. Ik moet denken aan broeder Tarik die ik drie weken geleden in Harlem (New York) heb ontmoet. Hij behoort tot de meer dan een miljoen volgers van Imam Mohammed en is liefhebber van het eerste uur. ‘We houden van Imam Mohammed, hij heeft ons de echte islam laten zien. De islam van de liefde zoals onderwezen door de profeet Mohammed. Liefde voor iedereen, ongeacht kleur en achtergrond’. 

We spraken elkaar in dezelfde ruimte van de Malcolm Shabazz Mosque aan de 116th Street als waar Malcolm X veel van zijn historische speeches heeft gegeven, toen nog een hoofdkwartier van de Nation of Islam. Op een onbewaakt moment keek Tarik strak voor zich uit en bleef stil. Het leek alsof hij aandachtig luisterde naar Malcolm X die daar weer stond te preken. Iets later stonden we op en liepen naar buiten. 

Onderweg naar de voordeur vertelde Tarik dat in december van dit jaar Imam Mohammed een bezoek zal brengen aan de moskee voor een conferentie over de profeet (saw). ‘Ik zal hem dan weer na meer dan een jaar zien’, zei hij met een hartige glimlach en een warme glans in zijn ogen waar veel blijdschap in te zien was. Ongetwijfeld zijn het diezelfde ogen die de tranen van verdriet nu niet meer kunnen houden.

Moge Allah(swt) Imam Mohammad zegenen voor zijn inspanningen en hem het beste geven. Voor meer info over zijn persoon, klik hier.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal