Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Opmerkelijk

M voor…. M-kidz!

Met bijna een miljoen moslims in ons land lijkt er meer draagvlak te zijn ontstaan voor onze ietwat afwijkende wensen, en dat is duidelijk in de markt terug te zien. Zo heb je de halal hypotheek, het AH halal vleesassortiment, islamic dating en sinds kort een islamitisch tijdschriftenvariant voor de kleintjes onder ons. M-kidz is het enige tijdschrift voor islamitische kinderen in Nederland en beoogt een doelgroep van kidz van 7 t/m 11 jaar. Maar het is zeker ook een leuk alternatief voor degenen die het moslimkind in zich nieuw leven willen inblazen.

M-kidz onderschijdt zich door zich te richten op alle kinderen met een islamitische achtergrond, zonder onderscheid te maken in cultuur of afkomst.

‘Tot nu toe zag je veel bladen die een bepaalde groepering probeerden aan te spreken. Zoals Mzine voor de Marokkaanse gemeenschap schrijft, bijvoorbeeld. Daar onttrekken we ons aan.’

In de schrijfwijze wordt er gebruik gemaakt van jeugdjournaaltaal om basisschoolgaande kinderen kennis bij te brengen over religie, normen en waarden en hun omgeving door middel van avontuurlijke verhaaltjes en leuke wetenschappelijke proefjes. Een echte ‘M-kid’ is volgens hoofdredactrice Loubna Feghouli open, leergierig, trots op zijn religie en bewust van zijn omgeving. Het concept achter dit blad ontstond een jaar geleden toen Loubna naast alle bestaande boeken voor moslimkinderen, een terugkerend en amuserend tijdschrift miste.

‘We zijn niet zo lang bezig maar rekenen nu al op een groep toegewijde vrijwilligers die goed doelgroepgericht schrijven. We proberen alle zaken in en rondom de islam met een andere invalshoek te vertellen en de kinderen op een leesplezierige manier te stimuleren om zich zowel op school als voor hun religie in te zetten.’ Elke maand worden kidz getrakteerd op leerzame en aanlokkelijke verhalen over de geschiedenis van de islam en onze profeet (vzmh), ondersteund met een vergemakkelijkte uitleg van Koranverzen en Ahadith (overleveringen).

De 31-jarige Loubna lijkt hiermee een gat in de markt te hebben gevonden. Haar commerciële achtergrond komt goed van pas bij het opzetten van dit exclusieve blad. Naast haar drukke baan als moeder van twee kinderen vindt ze ook de tijd om de leiding en de promotie van M-kidz op haar rekening te nemen. ‘Ik ben de initiatiefneemster en doe dus alles wat bij het sturen van een blad komt kijken. Hoewel het blad zich nog in een vroeg stadium bevindt, heb ik al plannen over een mogelijke uitbreiding van het concept. Zo hoop ik in de toekomst een vrouwenblad te kunnen publiceren en zo verschillende doelgroepen in de islam aan te spreken, inshAllah.’

Ze mag klein zijn begonnen maar haar plannen zijn bovenal groots. ‘Momenteel zijn we blij met iedere aanmelding voor het abonnement maar als dit goed aanslaat, wil ik hetzelfde concept introduceren in meerdere landen in Europa. M-kidz snijdt allerlei islamitische onderwerpen aan maar draagt er ook aan bij dat jonge kinderen een gezonde ambitie ontwikkelen. Zeker omdat ze rond hun elfde jaar al geconfronteerd worden met hun school- en studiekeuze. ‘De vroege vooraanstaande islamitische geleerden waren in hun tijd ook grote wetenschappers. Zij moeten daar ook de vanzelfsprekendheid van inzien.’

Moslimsouders kunnen vanaf januari hun kinderen voeden met de verzadigende kennis die M-kidz biedt. InshAllah vindt onze islamitische kroost daarin het plezier en lering dat het verdient!