Voorpagina Politiek

Gods soldaten in het Witte Huis?

Sarah Palin, laatst bekend gemaakt aan de wereld als running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, noemde onlangs de Irak-oorlog een missie van God in een van haar speeches. Donderdag was het zeven jaar geleden dat de aanslagen van 11 september hebben plaatsgevonden in de VS. Uit de laatste officiële cijfers, die dateren van februari 2005, weten we dat er 2.973 mensen uit meer dan 80 landen om het leven zijn gekomen.

Negentien van de vermoedelijk twintig kapers boorden zich respectievelijk in de twee torens van het WTC, het gebouw van het Pentagon en een vliegtuig crashte in een weiland in Pennsylvania. Ook de kapers van 9/11 dachten een belangrijke missie van God uit te voeren. Nog geen week later verklaarde de zittende president Bush de oorlog aan Afghanistan. Dat land werd op dat moment beschouwd als de gastheer van Osama Bin Laden en zijn Al-Qaeda.

Bin Laden wordt door het Westen verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen van 11 september 2001. Maar met de kennis van nu, weten we dat de aanvalsplannen voor een oorlog tegen Irak, al voor de aanslagen van 9/11 op de tekentafel van Bush lagen. Hoewel Bush als eerste de oorlog aan Afghanistan heeft verklaard en in het bijzonder tegen Al-Qaeda van Bin Laden, was het toen al bekend dat de Verenigde Staten onder leiding van Bush Irak zouden binnenvallen. De bewering van de Amerikaanse regering dat er een belangrijke connectie was tussen Irak en de aanslagen van 11 september is tot op heden niet bewezen.

Het argument dat Irak oneigenlijk in het bezit was van kernwapens wordt nu op eenzelfde wijze gebruikt tegen Iran. Zo zijn er een reeks loze argumenten aangevoerd in de media door de administratie van Bush om de invasie van Irak te rechtvaardigen. Met gephotoshopte bewijzen van mobiele laboratoria waar ‘kernwapens’ werden gemaakt, dook voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, op in de Veiligheidsraad. Hij maakte wereldkundig dat Irak een "imminent" threat was voor het Westen.

Zeven jaar later weten we dat het gefabriceerde waarheden zijn, die zijn gebruikt om de oorlog te verkopen aan de slapende internationale publieke opinie. De vrije wereld zou beter af zijn geweest zonder de blinde machtspolitiek van Bush. Maar na zeven jaar stel ik vast dat er weinig tijd is om de balans op te maken en de schade aan onze vrijheden en nationale veiligheid te taxeren. Ondanks het feit dat John McCain in de Amerikaanse media afstand heeft genomen van de politiek van Bush, zal hij zonder enige twijfel verder borduren op zijn erfenis.

We weten wat voor gevaarlijke erfenis president Bush de wereld zal achterlaten als hij het Witte Huis verlaat volgend jaar. Het is buitengewoon verontrustend om te zien, dat McCain voorsprong heeft genomen op Obama in de peilingen. Niet Barack Obama, de eerste zwarte Democratische presidentskandidaat van Amerika, de charismatische man die kiest voor de weg van meer diplomatie en minder spierballentaal, ligt aan kop in de peilingen maar een oude veteraan die denkt als en zal handelen als een militair. En zijn rechterhand waant zich de aartsengel van God om de belangen van Conservatief Amerika te verdedigen.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie