Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Allochtone Burgemeester (m/v)

Om het korps der burgermeesters wat kleurrijker te maken, gaan een zestal (oud)burgemeesters op zoek naar vrouwen en/of allochtonen, die het werk als burgervader/moeder aan zouden kunnen. De scouts gaan op zoek naar fleurige multiculti mannen en vrouwen. Degene die een allochtone vrouw weet te vinden, wint dan ook de hoofdprijs.

Positieve discriminatie: ben er nooit een voorstander van geweest. Het lijkt mij een middel die je pas moet inzetten als het echt muurvast zit, de noodzaak erg hoog is en dringende en rigoureuze maatregelen nodig zijn. En dan nog, zou het alleen tijdelijk moeten zijn, totdat het probleem is opgelost. In dit specifieke geval van burgemeesters lijkt het me dus totaal overbodig. Zonde van de tijd, geld en moeite.
Men moet nu langzamerhand wel weten dat allochtonen niet gebaat zijn bij positieve discriminatie, men vraagt er zelf ook niet om. Het enige wat allochtonen willen, is een net zo eerlijke kans als een autochtoon voor een bepaalde functie, of dat nou vuilnisman is of burgemeester.

In plaats van zich in te zetten voor positieve discriminatie, kan men dan ook beter die zelfde tijd, geld en moeite steken in het bestrijden van de (negatieve) discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat probleem is namelijk wel een groot probleem, maar ook al weer niet zo ernstig dat men moet overgaan op ‘positieve discriminatie’, daar help je allochtonen ook niet mee.

Het is slechts een kwestie van tijd dat de grote steden (waar bijna de helft of meer van de inwoners allochtoon zal zijn) een allochtone burgemeester zullen krijgen. Allochtonen zullen namelijk steeds meer, steeds vaker op steeds hogere posities in de arbeidsmarkt, in de maatschappij en in de politiek terecht komen. Tenminste, als ze daar net zo eerlijk worden behandeld als een autochtoon. Niet meer, niet minder, gewoon eerlijk.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van