Voorpagina Politiek

Registratie van A t/m K

Registratie van Marokkanen lijkt me een prima idee. Waarom niet? De overlast wordt nu eenmaal door deze groep veroorzaakt en de baby en ’t badwater zijn, zoals bekend, moeilijk te onderscheiden. Daarom is het denk ik tijd om de nuance te laten varen. De ingewijden, maar ook de ervaringsdeskundigen, weten dat het vooral om jonge jongens gaat. Echter, jongeren worden ouder, meisjes emanciperen zich, alhamdulillah, maar, astaghfirullah helaas ook in de verkeerde richting, dus ik vermoed dat we die maar beter ook kunnen registeren. Bij deze noem ik alvast de volgende namen, die in de toekomst een mooie groene ster op een rode achtergrond op hun jas gestikt zullen krijgen. Lieve mensen, ik heb geen zolder, dus jullie kunnen helaas niet bij mij schuilen.

Abdelillah de imam, Abdelfatah de Rotterdammer, Abdeljalil de reporter, Abdelkarim de beveiliger, Abdellah de journalist, Abdelmalik de Venezuelaan, Abdoellah de Duitser, Abdullah de Hollander, Abdullah de gebedsgenezer, Abdullah de Surinamer, Abdulmalik de jurist, Abdulmalik de leraar, abla de advocaat…

… aboehoedaifa de buurman, adam de hollander, afid de accountant, ahmad de econoom, ahmed de sportdocent, isa de beleidsmedewerker, ajouad de mediaman, ‘aali de kok, ali de bioloog, ali de hans, ali de spreker, amad de handelaar, amr de buschauffeur, anouar de beveiliger – sorry, lieve mensen, ik weet dat jullie gewoon werk hebben en volgens mij zelfs nog nooit maar een parkeerbon hebben gehad, maar ook jullie vallen onder de registratieplicht.

… aqeel de jurist, asad de zaandammer, asif de administratief medewerker, awattif de deurmevrouw, badr de i.t.-expert (ik vind nog steeds dat je teveel betaald krijgt ouwe!), ben nassir de rechercheur (zelfs undercover ben je nog mijn broeder!), bilal de beleidsmedewerker, bilal de manager, bilel de penningmeester, bobby de hoofddorper, bouchra de psycholoog, brahim de kok (als jij voorgaat in gebed sta ik achter je, broeder), Cihan strak in ’t pak, dounia de jongerenwerker (radicaliseer lekker in je eigen tempo, zuster), esma de schrijfster, soraya aka ol’blue eyes (ik weet ut, guilt by association, ik ook), fadoua zus van, fahim de beveiliger, fatima de groepsleider – ik weet dat niet iedereen hier marokkaans is, maar dat blijft lastig te onderscheiden met al die kleurtjes en zo, laat staan die hoofddoeken en baarden, dus sluit nu maar gewoon aan, er gebeurt toch verder niets (insha’Allah).

… fatima-zohra de administratief medewerker, fatna de voedingsassistent, firdaous de wetenschapper, fouzia de projektleider, hafida de hardloopster, hafil de laborant (dat hebben we eerder meegemaakt), hafsa de maslaha-expert, hamza de theoloog, hanan de schrijfster, haroen en de zee van verhalen, ikram de voedingsassistent, ismael de atheneumman, ismaiel de oom, aboe ismaiel de krullenbol, jamal de zakenman, jamal de voorzitter, jamal de superaggie, jamila de vakbondsvrouw, jamila de politica, jasser de hollander (guilt by association, sorry kerel ik weet dat je niet eens moslim bent, maar je hangt wel heel vaak rond in dat jongerenhonk), jihad (ja, met die naam, hallo!), yeghiya de pedagoog, kais de medicijnenstudent, kamal de filosoof, kamal de student, kaouatar de dokter-in-de-dop, karima de officemananger, karima de administratief medewerker, karima de docent, kashif de marktkoopman…

tjemig de pemig, ik ben pas bij de letter ‘k’.Ik denk dat ik er maar mee stop. Ik hoop dat mensen inzien wat de gevolgen kunnen zijn van registratie van afkomst, maar ook van geloof of sexuele voorkeur. Nederland heeft eerder deze fout gemaakt en als gevolg daarvan hebben mensen hun leven verloren – onze administratie was namelijk de beste van Europa op dat moment. Het lijkt me nu niet zo handig om die fout te gaan herhalen. Misschien kunnen we onze energie beter steken in krachtige justitie (met een politiemacht bestaande uit alle lagen van de bevolking), in opvoedingsondersteuning, beter onderwijs (niet elke 2 jaar het wiel opnieuw uitvinden en gediplomeerde mensen voor de klas), en die knee-jerkreactie op alles wat islamitisch is af te leren.

Mocht dit niet lukken: eerstvolgende clandestiene huiskamerbijeenkomst bij mij (als de vloer er eindelijk in zit).

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van